Európa plánuje v súvislosti s očkovaním vyvíjať nátlak na občanov. To sa nemusí vyplatiť (Petra Demková)
29 | 11 | 2020 I Petra Demková

Príkladov, kedy európskej únii niečo nevyšlo, poznáme z minulosti viac. Nútené prijímanie utečencov všetkými krajinami EÚ, ktoré stroskotalo, Brexit; a dnes sme v patovej situácii, kedy Maďarsko a Poľsko odmietajú ustúpiť zo svojich pozícií. Nebude podmieňovanie cestovania očkovaním proti korone ďalším klincom do rakvy Európskej únie?  


V súčasnosti sa už ukazujú prvé záblesky ďalšej témy, ktorá môže spôsobiť v Európe veľké turbulencie. Na začiatku problému je viera predstaviteľov únie, že občania EÚ, keď sa im siahne na slobodu v cestovaní, sa radšej podvolia a dajú sa zaočkovať. Jednoducho, že túžba po slobode zvíťazí nad obavami z možných následkov z očkovania. O tomto by som rada polemizovala a kladiem otázku, či to tak naozaj bude a či v týchto plánoch nezachádza EÚ opäť raz príliš ďaleko a neprekračuje hranicu, za ktorou sa už nachádza mínové pole.

Balóniky s informáciami o obmedzovaní pohybu nezaočkovaných ľudí sa už niekoľko mesiacov vypúšťajú a informácie sa množia a zhutňujú. Pred pár dňami začal o imunitných pasoch hovoriť napríklad aj bývalý český minister zdravotníctva a infektológ, Roman Prymula. Povedal: „pokiaľ sa bude dať chodiť do zahraničia na preukaz, ktorý povie: bol som očkovaný a môžem ísť kamkoľvek a nemusím preukazovať, že som bol testovaný, alebo že by som mohol chodiť bez rúška, to je podľa mňa veľká motivácia. A myslím si, že povedzme, v júni si to ľudia rozmyslia a budú po očkovaní volať. Potom však už možno nebude dosť vakcín,“ K názoru Prymulu sa prikláňa aj súčasný minister zdravotníctva ČR, Jan Blatný.

Čínska „zdravotná priepustka“ je prvým krokom k celosvetovému digitálnemu otroctvu
Do niektorých lietadiel sa už nedostanete bez testu PCR. Po spustení očkovania COVID-19 môžu prísť na rad koncerty, múzeá, štadióny, metro, autobusy či samotné vychádzanie z domova. Uviedol Newizv.ru. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Zaujímavé je, že nás známy infektológ, Pavol Jarčuška už v lete, v rozhovore pre Postoj spomínal nátlakové metódy, aké sa budú možno používať v Európe, či svete, na docielenie očkovania. Už na jar o covid pasoch hovoril chorvátsky minister turistiky, Gari Cappeli. Spomínal možnosť, že cestovať do zahraničia sa bude dať len s covid pasmi. Dnes o covid pasoch hovorí otvorene už aj náš štátny tajomník a v Bruseli varený-pečený, Martin Klus.

Zdá sa teda, že téma „núteného“ dobrovoľného očkovania už nejakú dobu v európskych kruhoch osciluje. Tento plán nevznikol včera. Koniec koncov, na povrch už vyplávali informácie o plánoch Európskej komisie o spoločnom očkovacom preukaze. Ukázalo sa, že EÚ na tomto projekte pracovala už od roku 2018 a v plánoch únie bol dokonca už v r. 2018 na tento rok (2020) naplánovaný výkon štúdie vykonateľnosti. Až by jeden mal pocit, že to je to, čo sa tu dnes deje...

Skúsme sa zamyslieť, čo by sa mohlo stať, ak sa imunitné pasy stanú realitou. EÚ bude tlačiť na štáty, aby prechod cez svoje hranice podmieňovali kontrolou týchto „imunity pasov“ a rovnako bude vyvíjať nátlak na rôzne spoločnosti pôsobiace v cestovnom ruchu, ako aerolinky, hotelové rezorty a pod., aby predaj svojich produktov podmieňovali očkovacími preukazmi. Už v týchto dňoch oznámila napr. letecká spol. Quantas, že nezaočkové osoby prepravovať nebude. Ak by sa skutočne veľké percento obyvateľstva „zlomilo“, bolo by to rozhodne obrovské víťazstvo predstaviteľov európskej komisie, únie ale aj vybraných farmaceutických spoločností. Európska únia, zdá sa, počíta s tým, že veľké percento Európanov sa podvolí a zaočkovať sa pod týmto tlakom dá.

Je však aj druhá možnosť a to taká, že veľké percento Európanov sa zaočkovať dať aj napriek nátlaku odmietne. V tom prípade by vzniklo určite aj konkurenčné množstvo spoločností, aeroliniek či rezortov, ktoré vakcináciu ako podmienku vyžadovať nebudú a dokonca sa môže stať, že sa proti plánom postavia aj celé štáty EÚ, ktoré hru „na očkovací preukaz“ odmietnu hrať. Hneď mi prichádza na um Maďarsko a Poľsko, dokonca pridá sa možno aj Rakúsko. Možno budú existovať letiská, kde sa na túto podmienku hľadieť nebude (Budapešť, Viedeň...). To by ale znamenalo v končenom dôsledku obrovské straty pre spoločnosti a letiská, aj rezorty, ktoré očkovanie vyžadovať budú. Chce mi niekto tvrdiť, že nikto z bohatých a mocných Európy nemá svoje aktíva v cestovnom ruchu?

A je tu ďalšia zásadná vec. Naznačuje vlastne Európa, že prestane platiť Schengen? Naozaj smerujeme k tomu, že sa obnovia kontroly na hraniciach? Pre mnohé krajiny východnej Európy je existencia Schengenu najväčším plusom EÚ a vnímam to tak, že mnohí obyvatelia sú už len pre túto jedinú veľkú výhodu takpovediac „trpieť“ zotrvanie v únii. Je teda veľkým otáznikom, čo by takéto nariadenia urobili s už dnes svármi skúšanou EÚ. Pretože napriek marketingu, vďaka ktorému sa únia snaží tváriť ako jedno veľké, šťastné spoločenstvo tušíme, že v Európe vládne hlboká euro-skepsa a takéto „psie kusy“ vedenia by Európa už nemusela ustáť.

Európa sa nevie dohodnúť na vianočnej lyžovačke
Vlády sú v rozpore s plánom celoeurópskeho zákazu lyžiarskych dovoleniek cez Vianoce a Nový rok. Za zatvorenie stredísk je Nemecko, Taliansko a Francúzsko, ale Rakúsko a Švajčiarsko sa zdráhajú poškodiť pre ich ekonomiky miliardový sektor,... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková