Dostane Slovensko prvé vakcíny na COVID-19 ako darček k Vianociam?
29 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V súčasnosti prakticky celý svet čaká na vakcíny, ktorými by sa mohli ľudia zaočkovať proti nebezpečnému vírusu COVID-19. Niektoré štáty, ako Rusko, ich už majú, Slovensko však na tie pre seba ešte čaká. Kedy by mohli byť  u nás?


Minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval, že vakcíny sa dočkáme zrejme už v druhej polovici decembra. Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer ale termín prvých dodávok zatiaľ nepozná. A to preto, že ešte nie je známy termín schválenia jej vakcíny proti koronavírusu v Európe. a zároveň tak nie je známy ani termín prvých dodávok na územie Slovenska, informuje portál dnes24.sk.
„Áno" musí povedať Európska lieková agentúra

Dáša Mertiňáková zo spoločnosti Pfizer zdôraznila, že momentálne sa realizuje proces posúdenia a schvaľovania vakcíny regulačnými úradmi, teda Európskou liekovou agentúrou (EMA) pre Európsku úniu. Americký farmaceutický koncern Pfizer a nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech uviedli, že vakcína proti ochoreniu COVID-19, na ktorej vývoji spolupracujú, má až 95-percentnú účinnosť. Európska komisia schválila štvrtú zmluvu o nákupe vakcín proti ochoreniu COVID-19 s týmito farmaceutickými spoločnosťami ešte v polovici novembra.

Nápadné prepojenia premiérových poradcov s farmafirmami a vakcináciou, sú šokujúce
Prepojenia ľudí, ktorí pôsobia alebo pôsobili v pandemickej komisii ako poradcovia premiéra s farmafirmami sú až šokujúco nápadné. Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Ochota dať sa zaočkovať u nás mierne narástla

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v stredu avizoval, že na Slovensku by malo prísť v druhej polovici decembra prvých 300-tisíc kusov vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktoré sú zakontrahované cez Európsku úniu. Očkovanie bude podľa neho dobrovoľné a bez doplatku pre pacienta. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že očkovanie má byť zabezpečené v prvom rade pre zdravotníkov a orgány, ktoré zabezpečujú podporné činnosti pri zvládnutí epidémie, napríklad policajtov, hasičov či osoby podieľajúce sa na prevádzke základných činností štátu, ako je napríklad dodávka energií. Rovnako bude musieť byť zabezpečené pre skupiny, u ktorých má ochorenie najťažší klinický priebeh. Až v druhej línii bude môcť byť očkovaná ostatná populácia.

Z najnovšieho prieskumu Ako sa máte, Slovensko? vyplýva, že u nás mierne narástla ochota dať sa zaočkovať proti tomuto ochoreniu. V septembri by sa dalo zaočkovať 23,5 % respondentov a na prelome októbra a novembra 26,8 %. Slovensko je ako členský štát EÚ zapojené do spoločného obstarávania vakcín pre krajinu. Na celom procese sa podieľal Výbor Európskej komisie pre spoločné obstarávanie vakcín a expertný tím nášho Ministerstva zdravotníctva. Počas vyjednávaní o nákupe Slovensko môže časť vakcín dať do tzv. bazára, z ktorého si ich môže zakúpiť iný štát, uvádza v závere portál dnes24.sk.

Rusko tvrdí, že vakcína Sputnik V bude podstatne lacnejšia ako tie, ktoré vyrábajú USA
Farmaceutickí giganti z USA začali cez víkend oznamovať, koľko budú stáť ich vakcíny proti Covid-19. Moskva medzitým uviedla, že jej alternatíva Sputnik V bude podstatne lacnejšia, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Marek Molnár