Čínska sonda je pripravená pristáť na Mesiaci (VIDEO)
29 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Pristane na Mesiaci, odoberie vzorky, odštartuje a vráti sa na Zem. Teda, ak pôjde všetko tak, ako vedci z Číny naplánovali.


Čínska kozmická loď vstúpila na obežnú dráhu okolo Mesiaca pred historickým pokusom zhromaždiť vzorky z Mesiaca a vrátiť sa na Zem. Má hmotnosť 8 200 kilogramov. Štartovala v pondelok (23. novembra) na nosiči Dlhý pochod z polygónu na ostrove Hainan a dosiahla cieľ po 112 hodinách. Informoval portál space.com.

Modul zapálil brzdiaci hlavný motor, keď bol od Mesiaca vzdialený 400 kilometrov, oznámila Čína.To kozmickú loď dosť spomalilo, aby ju mohla zachytiť gravitácia Mesiaca.



Manéver je najdôležitejším krokom v 23-dennej misii sondy, ktorej cieľom je dodať na Zem čerstvé mesačné vzorky v polovici decembra. Od misie Sovietskeho zväzu Luna 24 v roku 1976 sa o takéto niečo nikto nepokúsil.

Počas svojej cesty na Mesiac rádií nadšenci sledovali kozmickú loď a podarilo sa im dokonca dekódovať údaje odoslané späť na Zem.

V najbližšom čase - je to otázka hodín - sa výsadková časť modulu oddelí od materskej lode a pokúsi sa pristáť na západnej pologuli Mesiaca.

Zariadenie je vybavené vŕtačkou aj lopatkou. Automat naloží asi 2 kilogramy mesačného materiálu, ktorý sa umiestni do kontajnera na jeho palube. Asi dva dni po pristátí zariadenie odštartuje z povrchu Mesiaca, na jeho obežnej dráhe sa spojí s návratným modulom a vráti sa na Zem.

Čína uviedla do prevádzky prvý svojpomocne vyvinutý jadrový reaktor
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík