Žiaci, máte sa na čo tešiť! Premiér na vás chce odskúšať nové testovanie
28 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Už nielen antigénové či PCR testy, ale Igor Matovič chce na žiakoch skúsiť novú metódu testovania. Deťom síce do nosa nič strkať nebudú, mnohým rodičom sa to ale aj napriek tomu nepáči.


Školáci by sa mali opäť zasadnúť do lavíc v pondelok 7. decembra, premiér Igor Matovič dal ale po rokovaní Ústredného krízového štábu školám jasné pravidlá. Ak chcú, aby sa deti začali opäť učiť, budú musieť zabezpečiť pravidelné pretestovanie žiakov. Na tých však chce Matovič vyskúšať novú metódu testovania. Mnohí rodičia to ale odmietajú a svoje deti nechcú posielať na testy, informuje portál 1.pluska.sk.
Školy sa musia pripraviť na pravidelné testovanie žiakov

Žiaci aj učitelia sa pred opätovným návratom do škôl budú musieť pretestovať. Zdroj: TV Markíza


Doma a s dištančným vyučovaním sú žiaci druhého stupňa od 26. októbra a stredoškoláci dokonca už od 12. októbra. Po ich návrate do škôl ale volá nielen čoraz viac rodičov, ale aj odborníkov, ktorí argumentujú, že deti neprichádzajú len o vedomosti, ale aj o sociálne väzby. Premiér preto prišiel v stredu po rokovaní Ústredného krízového štábu s návrhom, ako deti vrátiť znovu do škôl a zároveň aby to bolo bezpečné. Opäť preto oprášil svoj nápad s komunitným testovaním, ktorý prvý raz predstavil pred dvoma týždňami. „Keď chce škola privítať deti vo svojich priestoroch, tak bude musieť zabezpečiť pravidelné pretestovanie svojich žiakov a ich rodičov,“ odkázal riaditeľom a zriaďovateľom Matovič.

Celou organizáciou poveril ministra školstva Branislava Gröhlinga a ako aj samosprávy, ktoré sú zriaďovateľmi škôl. Šéf rezortu školstva má konkrétny plán predstaviť do pondelka 30. novembra. Podmienkou premiéra ale je, aby pravidelné testovanie školákov fungovalo aj do budúcna. „Aby takýto systém mohol fungovať aj v januári, vo februári, bez ohľadu na to, akú budeme mať epidemickú situáciu,“ skonštatoval premiér.

Kedy sa vrátia žiaci do škôl? Hlavný hygienik v tom má jasno
Dobré čísla v počte nakazených na COVID-19 spôsobili, že vláda pomaly uvoľňuje niektoré opatrenia. Školy však medzi nimi chýbajú, a tak sa rodičia najmä starších školákov pýtajú: "A čo naše deti?" Podrobnosti zisťoval portál... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zámer s kloktaním nenašiel u mnohých rodičov pochopenie

A nebol by to Matovič, keby si nevymyslel niečo nové. Tentokrát prišiel s nápadom, že výtery by mohol pri deťoch nahradiť nový spôsob odoberania vzoriek – kloktanie. „Uvažujeme nad tým, že by sme riešili testovanie detí v školách kloktadlami. Najmä aby to mali deti komfortnejšie ako s paličkou v nose,“ objasnil premiér svoj nápad. K tejto myšlienke podľa svojich slov dospel po rozhovore s vedcom Pavlom Čekanom a virológom Borisom Klempom, ktorí skúmali účinnosť zachytenia kloktadlami. Prvýkrát by chcel premiér odskúšať túto metódu budúci piatok, a podľa jeho plánu by sa školy v najrizikovejších regiónoch testovali raz za týždeň, v stredne rizikových regiónoch napríklad každé dva týždne a v najmenej rizikových raz za tri týždne.

Po ohlásení zámeru s novým testovaním žiakov na školách sa ale okamžite zo strany rodičov spustila na Matoviča vlna kritiky. „Nesúhlasím s testovaním detí! To sme opäť pri testovaní bezpríznakových ,pacientov’ a pokiaľ viem, ani odborníci nie sú stotožnení s takýmto postupom,“ vyjadrila sa Mária, ktorá má šesťročnú dcéru Karin. „Nikdy určite kloktať nebude môj syn...keď je ozaj chorý, tak nekloktá a teraz má kloktať? Toto spraviť vlastným deťom....hanba vám,“ perlila v diskusii na Facebooku Martina.

Dobrovoľne povinné testovanie sa na Mikuláša nezačne (asi)
Dôvodom sú podľa Matoviča chýbajúce antigénové testy, ktoré mal zabezpečiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Minister upokojuje: Hľadáme čo najlepšie riešenie

Testovanie, resp. kloktanie, by sa však týkalo zrejme len žiakov druhého stupňa a stredoškolákov keďže deti prvého stupňa chodia do škôl bez testovania už dnes. Premiér tiež navrhuje, aby tí žiaci a rodičia, ktorí na testy nepôjdu, zostali v domácom vzdelávaní. Šéf rezortu školstva síce pôvodne chcel, aby sa opäť zaviedol tzv. školský semafor, a ak sa objaví pozitívny prípad aby sa zatvorila trieda alebo škola, lenže tento návrh mu krízový štáb zmietol zo stola. Aj preto sa zdá sa, že Matovičom avizované testovanie školákov je už hotovou vecou. „Prosím, zatiaľ zachovajme pokoj. Na ministerstve robíme všetko pre to, aby sme našli čo najlepšie riešenie, ako dostať žiakov do škôl a súčasne nastaviť aj pravidlá od januára,“ upokojuje rodičov a celú situáciu minister Gröhling.

Okrem nevôle rodičov totiž so samosprávami musí riešiť i ďalšie problémy. „Škola nemôže zabezpečovať testovanie sama. Zriaďovateľ bude musieť zabezpečiť personál, ale na to musíme tiež získať financie. Musíme hľadieť aj na možnosť dobrovoľnosti a na množstvo ďalších otázok, ktoré všetci máte,“ dodal Branislav Gröhling s tým, že plán chce mať hotový už zajtra, teda v nedeľu.

Gröhling presadzoval, aby bolo testovanie v školách dobrovoľné. Vyzýva na zachovanie pokoja
Minister školstva vydal na svojom facebookovom účte aktuálnu informáciu ohľadom otvárania škôl. Prosí o zachovanie pokoja a uisťuje, že na ministerstve robia všetko pre to, aby sa otváranie zvládlo čím skôr a s testovaním, ktoré bude dobrovoľné. ... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Petra Demková

Ak má byť projekt zmysluplný, musí byť testovanie povinné

Na pohode rodičov nepridáva ani stanovisko samospráv, ktoré sú presvedčené, že testovanie musí byť povinné, aby malo nejaký zmysel. „Toto testovanie sa, po rozhodnutí odborníkov, bude týkať pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl, rodičov a žiakov 2. stupňa. Ak má byť tento projekt úspešný a zmysluplný, musí byť testovanie povinné. Preto očakávame, že tento legislatívny zámer dorieši štát. V opačnom prípade, aj podľa odborníkov, nebude mať všetko toto úsilie žiaden zmysel,“ reagovala podľa portálu cas.sk Únia miest Slovenska.
Ako má fungovať kloktanie žiakov na školách?

Každé dieťa by sa pred vstupom do školy vykloktalo a odovzdalo vzorku. Na kloktanie sa má použiť slaný roztok vody s obsahom soli 0,9 %. Vzorky odobraté kloktaním sa zhromaždia do jednej vzorky za celú triedu. Tá sa pošle na PCR testovanie. V prípade pozitívnej vzorky bude každý žiak z danej triedy následne pretestovaný antigénovým testom a určí sa, kto je pozitívny.

Bukovský odporúča odmietnuť a ignorovať ďalšie testovanie. Pokiaľ Matovič nevysvetlí prvé
Ako vlastne dopadlo predošlé testovanie? Koľko to skutočne stálo? Aké nové informácie sme sa dozvedeli a aký to malo reálny vplyv na opatrenia v našej krajine? Aký to vlastne malo pri všetkých nedostatkoch antigénového testovania zmysel? Pýta sa... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Petra Demková