„Otvorím, aj keď ma zavrú!“ vzoprel sa majiteľ reštaurácie nariadeniu vlády
28 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Už toho má dosť! Majiteľ pražskej reštaurácie Šeberák sa rozhodol, že svoj podnik otvorí aj napriek zákazu, ktorý platí i v susedných Čechách. Na sociálnej sieti sa so svojím úmyslom otvoriť svoju reštauráciu aj pochválil a dokonca vyhlásil, že chce zažalovať vládu.


V poslednom období to majú v gastrobiznise rovnako ťažké aj Slováci, navyše im hlavný hygienik od včerajšieho dňa ešte sprísnil podmienky, aké musia splniť ak sú mať otvorené aspoň terasy. Po novom totiž budú môcť obsluhovať zákazníkov len na terase, ktorá má maximálne tri bočné strany. Také sedenie v decembrových teplotách zrejme mnohých ľudí odradí, informuje o tom aj portál dnes24.sk.
Slovenskí gastroprevádzkari sa snažia vyjednávať

Prázdne a opustené sú aj slovenské gastroprevádzky. Zdroj: FB / Reštaurácia Šeberák


Mnohí majitelia reštaurácií a podnikov na Slovensku sú vďaka zatvoreným, či veľmi obmedzeným podmienkam fungovania prevádzky už na pokraji osobného krachu. „Mnohým z nás ani 80 % podpora pri mesiacoch obmedzení podnikov už nestačí. A peniaze z ministerstva dopravy prídu najskôr v marci 2021,” píše Iniciatíva Zachráňme gastro! „V neďalekom Česku sa prepláca 100 % ceny práce, nájomné ide rovno na účet reštaurácií a malí podnikatelia majú nárok na 500 Kč denne za zatvorenú prevádzku,” uvádza Iniciatíva a dodáva, že ich českí kolegovia majú od vlády nastavené oveľa lepšie podmienky ako majú oni u nás.

Gastrobiznis zrejme patrí medzi sektory, ktoré koronakríza postihol asi najviac. Možnosti obslúžiť svojich zákazníkov majú veľmi limitované a pomoc od štátu im prichádza len veľmi komplikovanou cestou. Hoci sa slovenskí podnikatelia ešte snažia s vládou vyjednávať, viacerým českým majiteľom prevádzok už praskli nervy. V Česku navyše platí nariadenie vlády, podľa ktorého môžu reštaurácie obsluhovať zákazníkov len cez okienko.

Nový nápad Matoviča pre gastro prevádzky: Podieľajte sa na testovaní a aj štát vám pomôže
Premiér Matovič sa občas nechá uniesť a nápady ako vyriešiť nejaký problém nájde bez väčších problémov. Jeden sa mu podarilo nájsť aj v súvislosti so zatvorenými gastro prevádzkami, ich majiteľov ním ale vôbec nepotešil. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Tým, ktorí prídu bude predávať pivo za jednu korunu

Majiteľ pražskej reštaurácie Šeberák sa napriek tomu rozhodol vo štvrtok otvoriť a čapovať pivo pekne v interiéri. „Okolo 19:00 do reštaurácie prišli policajti, ktorí tam našli 13 osôb. Na mieste rozdali osem pokút v hodnote štyritisíc korún,” píše český portál idnes.cz. Majiteľa krčmy to ale neodradilo a na Facebooku avizoval, že otvorí aj na druhý deň. „Ak reštauráciu zavrú, je odhodlaný žalovať vládu, ktorá spôsobuje škody,” uvádza český portál.

Majiteľ je aj napriek problémom neoblomný a tvrdí, že už ďalej nemôže čakať a ospravedlňuje sa všetkým, ktorí si myslia, že sa v jeho podniku môžu nakaziť. „Budeme mať otvorené aj v piatok. Polícia ma pravdepodobne zavrie, ale chcem mať otvorené,“ píše majiteľ na sociálnej sieti, ktorý zákazníkov pozval na pivo, a to dokonca Plzeň, za symbolickú korunu, pretože koruna je symbol českej štátnosti. Portál dodáva, že podobných podnikov, ktoré otvorili napriek zákazu, je v Česku viacero.



Gastro prevádzky padajú na kolená, chcú efektívnejšie využívať terasy
Pri menších terasách dokáže pravidlo o dvojmetrovom odstupe okrajov stolov zredukovať ich počet až o 50 %. Podnikatelia preto navrhujú zmenu. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA

Ak mu podnik zatvoria, je pripravený zažalovať vládu

Reštaurácia Šeberák až do štvrtka po nariadení českej vlády zívala prázdnotou, Zdroj: FB / Restaurace Šeberák


Majiteľ podniku hneď v úvode svojho statusu tvrdí, že česká vláda iba vytvára chaos a súčasné opatrenia môže zrušiť len Ústavný súd. Ak mu podnik úrady zatvoria, je pripravený ísť do boja a zažalovať vládu. „Neviem, ako to všetko dopadne, ale je možné, že Ústavný súd bude považovať súčasné opatrenia za nezákonné. Potom sa dostanem aj ja na stranu nezákonných jednania,“ píše na všetko odhodlaný majiteľ reštaurácie.

Vo svojom statuse sa snaží vysvetliť, že podnikateľ sa má správať zodpovedne a úmyselne nečiniť škody na hospodárení majetku danej spoločnosti. „Toto hovorí zákon, a to je, správať sa zodpovedne k hospodáreniu s firmou, ktorá je daňový poplatník a je viazaná povinnosťou odvádzať dane,“ argumentuje majiteľ, ktorého správa na sociálnej sieti okamžite rozdelila Čechov na dva tábory. Viac je ale tých, ktorí mu fandia, že nabral odvahu a sľubujú, že hneď po uvoľnení opatrení prídu do podniku. Iní ho však považujú za „šialenca“, ktorý v čase núdzového stavu ide proti prúdu s vládou a vystavuje ľudí riziku nákazy, dodáva v závere portál dnes24.sk. Nájde sa aj na Slovensku rovnaký šialenec, ktorý bude chcieť otvoriť svoju prevádzku aj napriek Matovičovmu zákazu a prípadne sa pustiť do boja so štátom?

Pivo a palička do nosa. Sulík kritizuje návrh Matoviča, aby reštaurácie či fitnes centrá riešili testovanie
Podľa jedného z posledných návrhov premiéra Igora Matoviča by sa reštaurácie, fitnescentrá, plavárne, ale aj školy a cirkvi mali podieľať na testovaní. Či sa naozaj tak stane, sa má rozhodnúť do piatku. Predseda koaličnej SaS a minister... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Natália Sollárová