Jankovská záhadne stráca pamäť. Fica a ostatných papalášov zatiaľ nepotopila
28 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Monika Jankovská má za sebou dvojdňový výsluch, ktorý absolvovala na NAKA v Nitre. Sama sa ho už dlhšie dožadovala s tým, že chce vypovedať a spolupracovať. Bolo to však to, čo od nej vyšetrovatelia očakávali? Každopádne svojho „šéfa“ Roberta Fica nepotopila.


Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti sa rozhodla vypovedať aj pre možnosť získania istých úľav. Ich rozsah bude závisieť od toho, čo zaujímavé vyšetrovateľom prezradí. Mnohí predpovedali, že ak sa rozrozpráva v ohrození sa môže cítiť aj samotný expremiér Robert Fico. Predseda Smeru-SD ale po jej poslednom výsluchu môže zostať, aspoň zatiaľ, pokojný. V stredu síce povedala, že vedel o jej angažovaní sa v kauze Kočnerových zmeniek, druhý deň ale už viac nepridala, informuje o tom portál dennikn.sk.
O Ficovi iba nič nehovoriaca výpoveď

Verzia bývalej Moniky Jankovskej, ktorú prezentovala pred vyšetrovateľmi NAKA, je takáto: Fico netušil, že ona spolupracuje s Kočnerom. Keď mu hovorila o angažovaní sa v kauze zmeniek, tak len v tej súvislosti, že by bolo dobré, aby mal Smer  strane médiá. Zámerom Kočnera totiž bolo ovládnuť televíziu Markíza. Čiže v podstate nič nehovoriaca výpoveď, ktorá mala dať Robertovi Ficovi alibi, že síce „o niečom“ vedel, no v ničom sa neangažoval. V tejto súvislosti podľa nej preberali len to, aké sú médiá neobjektívne voči Smeru. Fico sa jej mal posťažovať, že je hrozné, čo robia médiá Márii Troškovej, jeho bývalej asistentke. „Keď som sa mu vysťažovala, že ku mne sa médiá tiež nesprávajú dvakrát slušne, tak mi povedal, že ja som silná a ja to na rozdiel od Márie zvládnem,“ opísala Jankovská vyšetrovateľovi stretnutie s predsedom Smeru.

Robert Fico sa mal Jankovskej pýtať aj na kauzu podnikateľa Milana Fiľa, ktorého zažalovali bývalí zamestnanci ružomberských papierní a spochybnili celú privatizáciu z Mečiarovej éry. Bývalý sudca Vladimír Sklenka mal totiž vypovedať, že v kauze Eco Investu sa angažoval aj Fico, ktorý mal dať Monike Jankovskej za úlohu, aby Fiľovi v spore pomohla vyhrať. „Toto tvrdenie nie je pravdivé,” stručne reagovala Jankovská. K Smeru-SD má Fiľo blízko, veď za jeho vlád dostali papierne dvakrát štedrú štátnu pomoc.

O televíznych zmenkách nevedel ani niekdajší spolumajiteľ Markízy Fiľo
Podnikateľ a niekdajší spolumajiteľ Markízy Milan Fiľo nepočul o sporných zmenkách, za falšovanie ktorých sú obžalovaní Marian K. a Pavol R. Majiteľ ružomberských papierní Fiľo mal pred Špecializovaným trestným súdom vypovedať už skôr ako v utorok,... Čítať ďalej
05 | 11 | 2019 | TASR

Prečo „natrela“ iba kolegyňu Buľubašovú?

Z dvojdňových výpovedí Jankovskej je zrejmé, že sa na ne pripravila a male premyslené, čo chce povedať. Väčšinu známych totiž chránila a nehovorila niečo, čo by im mohlo ublížiť a postaviť ich do trestnoprávnej roviny. Týka sa to aj obvinených sudcov z kauzy Búrka. Tu je jeden príklad za všetky. Zatiaľ čo v Threeme písala o sudkyni Zuzane Maruniakovej, že je hlupaňa, vo štvrtok už o nej hovorila ako o schopnej a veľmi dôslednej právničke. Ako keby už nikoho nechcela uraziť a svojím svedectvom mu ublížiť. Výnimkou z tohto tvrdenia je len sudkyňa Gabriela Buľubašová, o ktorej vypovedala, že jej priniesla obálku od Kočnera, v ktorej bolo 10-tisíc eur. Jankovská o tom ďalej uviedla, že bola zvedavá, čo je vnútri, a tak ju rozlepila a našla v nej 500-eurové bankovky, preto vraj obálka nebola hrubá, o čom už písal denník SME.

Ak teda nedostala Jankovská zadanie od Fica, aby sa angažovala v kauze Fiľa, prečo to teda robila? „Nebrala som to ako angažovanie sa, osobne poznám Milana Fiľa niekoľko rokov, poznám ho ešte z obdobia, keď som bola predsedníčkou súdu v Trenčíne,” vypovedala Jankovská pred vyšetrovateľom, a rovnako sa pozná aj s Miloslavom Čurillom, Fiľovou pravou rukou. Ako štátna tajomníčka zodpovedala aj za agendu „Brániť sa oplatí“, v rámci ktorej pomáhala robotníkom zbaviť sa exekúcií. Preto sa s Fiľom stretávala v Klube 500. „Z rozhovorov, ktoré sme spolu mávali, som videla na Milanovi Fiľovi, že to veľmi ťažko nesie, celú túto kauzu,” povedala ešte Jankovská. A aby aj nie, pretože privatizéra mohla prehra na súde stáť desiatky miliónov eur, a navyše by pre neho bola nepríjemná aj reputačne.

Sklenka na polícii vypovedá o Ficovi. Multimilionár Fiľo sa mu mal zahryznúť do krku
Bývalý sudca Vladimír Sklenka pred vyšetrovateľmi vypovedá o vzťahoch medzi ružomberským multimilionárom Milanom Fiľom a expremiérom Robertom Ficom. Podľa Sklenku sa mal Fiľo v prípade súdneho sporu týkajúceho sa ružomberských papierní Ficovi... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Okrem Kočnera v hre aj Fiľo a Zoro Kollár

Okrem iného teraz Jankovská tvrdí aj to, že od advokáta Vladimíra Kána, ktorý je jej kamarát, sa dozvedela, že jednu zo žalôb by mala rozhodovať aj sudkyňa Miriam Repáková. S jej niekdajším druhom, očným lekárom Ivom Ďurkovičom, bola kamarátka. „Proste mi tak napadlo, keď som Repákovú poznala a keď som dobre vychádzala aj s jej partnerom, že sa jej na to opýtam,” povedala na NAKA Jankovská, ktorá sa rozrozprávala až po výpovediach Ďurkoviča a Repákovej. Bývalá sudkyňa Repáková stretnutia so štátnou tajomníčkou opísala tak, že mala pocit, že Jankovská lobuje za Fiľa a kázala jej, aby čo najrýchlejšie určila termín pojednávania. Monika Jankovská ale tvrdí, že o termín ju nežiadala. „Skôr to bolo o tom, že veď nech to rozhodne a bude mať s danou kauzou pokoj,” vysvetľovala bývalá štátna tajomníčka vyšetrovateľom.

Na NAKA hovorila Jankovská aj o tom, že vedela, že na Repákovú tlačí aj Kočner, a ona len nechcela, aby sa riadila jeho pokynmi, pretože to dopadne ako v kauze Technopol, pre ktorú sa sudkyňa dostala do problémov. Bývalá štátna tajomníčka vyšetrovateľom hovorila aj to, že nikto ju o takúto „pomoc“ nežiadal a ani jej za to nič nesľúbil. To, že o Fiľov spor s robotníkmi z ružomberských papierní sa zaujímal aj Kočner, ktorý je rodákom z Ružomberka, vyplýva aj z jeho Threemy. V pozadí kauzy sa však spomína aj Zoroslav Kollár, vplyvný bratislavský právnik, ktorého zase NAKA zadržala a obvinila koncom októbra v rámci akcie Víchrica. „Hovorilo sa, že za touto kauzou je Zoro Kollár, ktorý chce pripraviť Fiľa o majetky. Myslím, že to spomínal aj Kočner, aj Vlado Kán, a myslím, že to spomínal aj Fiľo a Čurilla,” spomínala Jankovská, podľa ktorej o tom hovorila „v podstate celá Bratislava“.

Pri začiatkoch korupčnej kariéry sudcu Sklenku mal stáť Zoroslav Kollár
Marian Kočner možno nebol jediný, od ktorého bral bývalý sudca okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka peniaze za vybavovanie rozsudkov. Všetko sa malo začať v roku 2014, kedy Sklenka rozhodoval spor medzi Slovakia Ringom a Doprastavom.... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

V mobile mala uložené samé „hviezdne“ mená

Práve zmienka o Eco Investe je jednou z mála kde vo svojej štvrtkovej výpovedi spomína aj Zoroslava Kollára. V stredu síce naznačovala, že o ňom ešte bude reč, lenže zatiaľ sa tak nestalo. Či o Zoroslavovi Kollárovi hovorila už deň pred jeho zadržaním 28. októbra, nie je isté. Médiá ale pred mesiacom informovali, že deň pred akciou Víchrica strávila bývalá štátna tajomníčka deväť hodín na špeciálnej prokuratúre. O čom tam vypovedala sa však zatiaľ len špekuluje. Zo štvrtkového výsluchu Jankovskej vyplýva, že už hovorila aj o bývalom generálnom prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi či o bývalom šéfovi protikorupčnej jednotky NAKA Robertovi Krajmerovi, ktorého zadržala polícia začiatkom novembra počas záťahu na bývalé vedenie polície, podozrivé, že fungovalo ako organizovaná skupina pod vedením nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Práve mená Trnku a Krajmera spomenula Jankovská pri otázkach o kontaktoch získaných z jej mobilu. „Na Dobroša Trnku som mala kontakt, k jeho osobe som sa vyjadrovala inde, v inom konaní,” potvrdila Jankovská pri konfrontácii s jej kontaktmi v zaistenom mobile. To isté platí aj o Robertovi Krajmerovi, ktorý bol obvinený a zadržaný v rámci akcie Očistec. V mobile však mala aj kontakt na šéfa Penty Jaroslava Haščáka, manželka Mariana Kočnerovu či bývalého šéfa bratislavského krajského súdu Ľuboša Sádovského, ktorý je tiež obvinený v kauze Búrka. Uložené mala ale aj číslo na známeho advokáta Dušana Repáka. „Všetko to boli moji kamaráti,” povedala vyšetrovateľom  Jankovská.

Neuveriteľné: Za sedem mesiacov zatýkania skončilo vo väzbe viac ako 30 vplyvných ľudí!
Po februárových voľbách sa so zatýkaním vplyvných ľudí, ktorí sa ocitli na šikmej ploche, doslova roztrhlo vrece a v rukách NAKA skončili naozaj veľké esá. Všimol si dennikn.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Jankovskej zázračná a záhadná strata pamäti

Čoho sa týkali jej predchádzajúce výpovede, bývalá štátna tajomníčka vo štvrtok nešpecifikovala, ale práve tieto jej svedectvá a spolupráca s vyšetrovateľom a prokurátorom jej môžu pomôcť získať výhody i v kauze Búrka, keďže je známe, že sa usiluje dostať z väzby na slobodu. Jej priznanie jej môže pomôcť k tomu, aby po ôsmich mesiacoch za mrežami a hladovke, ktorá je ohrozila na živote, mohla stráviť Vianoce doma. Polícia ju zadržala 11. marca a odvtedy sa bývalá sudkyňa a osem rokov aj štátna tajomníčka ministra spravodlivosti, ktorá mala rada luxus, pozerá na svet len spoza mreží.

V prípade, že by sa bral do úvahy len jej posledný dvojdňový výsluch, tak na nejaké úľavy pre ňu  to je pri vymeriavaní trestu málo. Stále totiž odmieta obvinenia z úplatkov a mnohé podozrenia nevysvetľuje, takže aj to bol dôvod, prečo ju vyšetrovateľ takmer celý štvrtkový výsluch konfrontoval so správami z Threemy. Pri odpovediach vyšetrovateľovi zvolila Jankovská taktiku, ktorá by sa dala označiť tak, že čo mi má ublížiť, na to si nepamätám. „Ak niekto tvrdí a vie sa vyjadriť so 100-percentnou istotou k tisíckam správ s odstupom času troch rokov, že sa jedná o jeho komunikáciu, tak klame alebo má fotografickú pamäť,“ vysvetľovala vyšetrovateľovi NAKA bývalá štátna tajomníčka.

Ďalšími v poradí sú už len dvaja Robertovia – Fico a Kaliňák, myslí si politológ Štefančík
Akcia NAKA pod názvom Očistec rozbúrila na Slovensku diskusiu o stave polície u nás. Ako sa zdá, do nelegálnej činnosti môžu byť zapletení aj niektorí politici. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kočnerovi z jej mobilu odpisovala asistentka

A tak si Jankovská, ktorá ešte v septembri 2019 pri odstupovaní z funkcie pred médiami tvrdila, že sa s Kočnerom vôbec nepozná a nikdy s ním nekomunikovala, v novembri 2020 zasa nespomína akurát na správy s Kočnerom o „zloženom depozite“, odmenách či „Ježiškovi od Miľanka“. Tak to bolo aj so správou z februára 2018, keď Kočnerovi písala v súvislosti s kauzou zmenky, že od neho očakáva „poďakovanie“ pre seba aj kamarátku Darinu Lenártovú. Vo štvrtok totiž tvrdila, že tým „určite nemala na mysli nejaký úplatok alebo dar, čo som tým myslela, to už s odstupom času naozaj neviem“.

Na otázku, prečo v jednej zo správ písala, že z platu 2500 eur sa nedá žiť s dvomi dospelými synmi odpovedala: „Ja som mala plat 3500 eur, takže neviem, prečo som mu napísala 2500.“ Na túto komunikáciu si síce Jankovská akoby zázrakom spomenula, tieto správy však podľa nej písala Lenártová, ktorú mala ako svoju asistentku, a ktorej často nechávala mobil aby z neho odpisovala Kočnerovi, keď sama nestíhala.
Byt za 350-tisíc kupovali jej synovia

Z Threemy ale vyplynulo aj podozrenie, že Jankovská si z úplatkov kúpila byt v rezidencii Hradný vrch, ktorý je však napísaný na jej synov. Vyšetrovateľovi v tejto súvislosti tvrdila, že synovia si byt kúpili sami. A ako teda vysvetľuje správy, že na byt nemá peniaze, na čo jej Kočner odpísal: „Na pomstu sú potrebné peniaze. Ver mi. Ale tie dám ja. Ty si kúpiš byt a ja platím ostatné.“ Bývalá štátna tajomníčka síce priznáva, že s mafiánom na túto tému hovorila, no  on jej byt určite nekupoval. Hovorili o tom vraj preto, že v tom čase s manželom zvažovali kúpu bytu v Bratislave. Jej dnes už bývalý manžel ale nebol jeho kúpe naklonený. Jankovská je síce Bratislavčanka, po svadbe však bývala v Trenčíne, kde pracovala ako sudkyňa, a jej dnes už exmanžel tam pôsobí ako gynekológ.

Byt pod Bratislavským hradom si teda nakoniec kúpili jej synovia za peniaze, ktoré k 18. narodeninám dostali od starého otca. Aspoň toto tvrdí Jankovská. Stál 350-tisíc eur a ona v ňom má trvalé bydlisko aj doživotné právo bývania. „Byt kupovali chlapci v čase, keď už boli zo strany novinárov útoky na moju osobu, takže by som nikdy svojich synov nezatiahla do nejakej protiprávnej činnosti. A najmä nie v období, keď už o mne písali všetky médiá,” vypovedala Jankovská. Ak by vraj chcela niečo utajiť alebo kamuflovať s daným bytom, tak si tam predsa nedá trvalé bydlisko a doživotné právo užívania.

Jankovská a Kičura sú opäť v hre: Ich synovia budú musieť vysvetliť ako prišli k svojim majetkom
Podnet na generálnu prokuratúru a finančnú políciu dal v tejto veci podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

S peniazmi u nej vraj nikdy problém nebol

Monika Jankovská si vraj drahý kožuch kúpila na trhu v Turecku. Zdroj: TASR František Iván


Bývalá štátna tajomníčka tiež hovorila o dare za 100-tisíc eur, ktorý dostala od svojej mamy. Tie mala z predaja bytu, v ktorom žila aj s nebohým manželom. „Darovala mi tie peniaze, keď som sa išla rozvádzať. Dohodli sme sa, že po jej smrti už nebudem nič dediť,“ vysvetľovala Jankovská stotisícový dar a zároveň zdôraznila, že tieto peniaze má uvedené aj v majetkovom priznaní. Ak médiá spomínali, že sa vozí na stotisícovom Mercedese, tak spresnila, že ide o jazdený model, ktorý doviezli z Nemecka a stál 36 600 eur.

O svojich príjmoch Jankovská ďalej vysvetľovala, že mala 3500 eur v čistom mesačne, k tomu 5000 eur ročne z legislatívnej rady vlády, a kým bola vydatá tak mala príjem aj z prenájmu nehnuteľnosti v Trenčíne, pretože jej exmanžel má kliniku a jednodňovú chirurgiu. „Takže u nás s peniazmi nikdy problém nebol,“ povedala na obhajobu svojej finančnej stránky. Pri jej výpovedi ale prišla reč aj na verejne známy činčilový kožuch, ktorý si vraj kúpila na jeseň 2017 v Istanbule, keď bola na návšteve u futbalistu Martina Škrtela a jeho manželky Barbory. „Kúpený bol na grand bazáre,“ vypovedala Jankovská, podľa ktorej stál kožuch 1000 eur a za 200 eur jej ho nanovo podšila krajčírka v Trenčíne, dodáva v závere portál dennik.sk.

Jankovská a Kičura sú opäť v hre: Ich synovia budú musieť vysvetliť ako prišli k svojim majetkom
Podnet na generálnu prokuratúru a finančnú políciu dal v tejto veci podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.