Bývalé československé Albatrosy bojujú proti teroristom z Boko Haram

Boli to vynikajúce lietadlá a dôkazom toho je, že vo viacerých krajinách stále slúžia. V Nigérii dokonca do aktívnej služby iba vstupujú.


Nigérijské letectvo vracia čoraz viac repasovaných lietadiel L39ZA do prevádzky a chce ich čo najskôr vyslať na boj s teroristickými aktivitami v severnej časti krajiny. Všeobecne platí, že do konca roka sa má 14 strojov rôznych verzií znovu aktivovať a pripraviť na podporu operácií pozemných síl v oblastiach Nigérie, ktoré produkujú konflikty. Informáciu zaznamenal portál defence24.pl.

Najnovšie velenie nigérijských vzdušných síl oznámilo, že do vojenskej služby vrátilo ďalší stroj L39ZA (označený NAF 354). Je určený na bojové operácie proti islamistickej teroristickej organizácii Boko Haram. Podľa náčelníka štábu nigérijských vzdušných síl Marshal Sadique Baba Abubakara sa ozbrojené sily pripravujú na zintenzívnenie boja proti teroristom pôsobiacim v severnej časti Nigérie, najmä v štátoch Zamfara, Katsina a Kaduna. Bude teda potrebné zvýšiť operačné schopnosti miestnych vzdušných síl. L39ZA sa v Nigérii zameriavajú na útoky na pozemné ciele kanónmi alebo raketami.

Škandál a hanba bývalého manažmentu Leteckých opravovní v Trenčíne
Vyzerá to dokonca na medzinárodný škandál a stratu povesti u partnerov zo severoatlantickej aliancie. Letecké opravovne v Trenčíne (LOTN), spadajú pod ministerstvo obrany. Bývalý mnažment štátnu akciovú spoločnosť pravdepodobne pripravil o milióny... Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Nigéria do konca roka obnoví tri lietadlá L39ZA umiestnené na leteckej základni Kano. Deväť ďalších strojov má byť potenciálne pripravených na podporu pozemných síl zo základne Makurdi a ďalšie dva v Kainji. Piloti z Nigérie mali byť nasmerovaní aj na špecializovaný výcvik v Českej republike, odkiaľ L39 pochádza. Okrem toho 200 pracovníkov nigérijského letectva musí absolvovať rôzne školenia mimo krajiny v 9 rôznych krajinách.

Opätovná aktivácia lietadla L39ZA nie je jedinou činnosťou zameranou na uvedenie bojových lietadiel do funkčného stavu, aby ich bolo možné použiť v boji proti teroristom a rebelom. Do konca decembra tohto roka majú byť pripravené na bojové operácie aj dve lietadlá Alpha Jet E. Celkovo mala Nigéria od roku 2015 obnoviť 23 lietadiel patriacich ozbrojeným silám krajiny, ktoré boli predtým deaktivované.

Galko dohodol, že Letecké opravovne Trenčín budú obchodovať s Rusmi
"Niektorí prajní ľudia tvrdili, že "tí Rusi tomu Galkovi pol roka ani len neodpíšu, potom ho budú len naťahovať a odpinkávať a tú zmluvu nevybaví ani za rok"." Začína svoj status na sociálnej sieti Ľubomír Galko. Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Ivan Brožík