Ako sa dojí štát? Cez lukratívne zákazky i netransparentnosť (Diel I.)
28 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Veľké štátne molochy vytvárajú príležitosti na veľmi zaujímavé zákazky. K jedným z nich patrí aj Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Zmena v jej vedení otvára možnosť odhaliť nekalé praktiky, na ktoré už v minulosti poukazoval portál aktuality.sk. Niektoré z nich sa spájajú s menom oligarchu Jozefa Brhela.


V jednom z 
Kaliňák, Počiatek, Brhel a SMER-SD
Policajné akcie Búrka, Víchrica, Božie mlyny a Očistec narobili skutočný vietor a viedli k zadržaniu vplyvných ľudí „práva a poriadku“ z čias Ficovej i Pellegriniho vlády. Či budú všetci obvinení aj odsúdení, je zatiaľ otázne. Platí prezumpcia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Natália Sollárová
mapujúcich vzájomné prepojenie vplyvných mien politiky a biznisu z čias Ficových vlád sme sa venovali aj Brhelovej firme Alter Energo a jeho zákazke pre Slovenskú elektrizačnú  prenosovú sústavu (SEPS).

Podozrivé cenové rozdiely v tendroch za stovky miliónov eur začala SEPS skúmať v tomto roku po zmenách v manažmente. Nemalá časť zákaziek podľa portálu aktuality.sk skončila práve vo firmách z portfólia oligarchu Brhela, ktorý je tiež označovaný za jedného z mecenášov strany Smer.

Kaliňák, Počiatek, Brhel a SMER-SD
Policajné akcie Búrka, Víchrica, Božie mlyny a Očistec narobili skutočný vietor a viedli k zadržaniu vplyvných ľudí „práva a poriadku“ z čias Ficovej i Pellegriniho vlády. Či budú všetci obvinení aj odsúdení, je zatiaľ otázne. Platí prezumpcia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Biznis len pre vyvolených?

Tržby gigantu SEPS za rok 2019 predstavujú podľa databázy FinStat viac ako 370 miliónov eur. Hoci ide v posledných obdobiach o postupný pokles, stále je to obrovská suma, z ktorej môže mať niekto prospech. A zákazky tohto štátneho podniku patria k vysoko lukratívnym.

Ako poukazujú aktuality.sk, dôkazom sú aj zmluvy za viac ako pol miliardy eur uzavreté so šesticou firiem v rokoch 2012 až 2019. Pritom približne polovica tohto objemu sa týkala zákaziek pre firmu Alter Energo, respektíve pre konzorciá, v ktorých figuruje spoločnosť patriaca Brhelovcom.

Nový generálny riaditeľ Jaroslav Vach v júni kritizoval, že k zákazkám SEPS sa počas predchádzajúceho vedenia dostával iba úzky okruh firiem. Aktuality.sk odhalili možné prepojenie jeho zamestnancov na firmy oligarchu Brhela.

Vedenie štátneho podniku SEPS preverí zákazku za stovky miliónov pre oligarchu Brhela
Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), akciová spoločnosť vo vlastníctve štátu s ročnými tržbami 400 miliónov eur, začala s preverovaním cenových rozdielov v tendroch za stovky miliónov eur. Do pozornosti sa dostali najmä zákazy firiem ... Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok

Kráľovské odmeny pre vedenie

Zdá sa však, že SEPS nebol zlatou baňou len pre toho, kto s ním obchodoval, ale rovnako pre ľudí zvnútra. Podnik sa dostal do povedomia aj pre státisícové odmeny najvyšších členov vedenia. Získať informácie o tom, koľko sa v tejto štátnej spoločnosti zarába, nie je vôbec jednoduché a to aj napriek výmene vedenia. SEPS, podobne ako napríklad Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), jednoducho údaje nad rámec povinných výkazov pre národnú radu neposkytuje.

Vach sa rozhodol výšku svojej odmeny zverejniť. „Keby mi boli pri dosiahnutí manažérskych cieľov schválené všetky odmeny, môj maximálny ročný príjem by bol pred zdanením a odvodmi cca 197-tisíc eur, čo je o viac ako 25 percent menej, ako mohol dosiahnuť môj predchodca,“ prezradil pre aktuality.sk. Na pozíciu riaditeľa sa dostal v apríli 2020 a uchádzal sa o ňu aj v ďalšom výberovom konaní.

V apríli 2014 uzavrel SEPS najväčší zverejnený kontrakt v doterajšej histórii. Podľa portálu aktuality.sk hodnota zmluvy podpísaná s konzorciom spoločností SAG Elektrovod, Alter Energo a Elcon Bratislava dosiahla bezmála 108 miliónov eur.

Oligarcha z pozadia Smeru chce robiť biznis aj pre Matovičovu vládu
Firma jedného z údajných mecenášov smeru Miroslava Výboha by mohla vyhrať doteraz najväčšiu zákazku v rezorte zdravotníctva Matovičovej vlády. Informoval o tom ekonomický portál Denníka N. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Podozrenie z kartelovej dohody

Konzorcium Brhelovej firmy Alter Energo a spoločnosti SAG Elektrovod, ktorú niekoľko rokov viedol aj exminister hospodárstva za Smer Tomáš Malatinský, porazilo konkurenčnú EGEM. Podozrivé rozdiely v cenových ponukách uchádzačov však vyvolávajú pochybnosti o spoločnom postupe. Redakcia aktuality.sk získala k tendru množstvo dokumentov. Okrem iného aj cenové ponuky.

Portál zistil, že položky vo výkazoch obsahujú viacero zásadných rozdielov medzi sumami, ktoré konkurenčné firmy kalkulovali za rovnaké činnosti. Ešte zaujímavejšie je, že hoci sú medzi jednotlivými položkami obrovské, až priepastné rozdiely, celkové hodnoty cenových ponúk sa líšia len minimálne. Konzorcium Alter Energo a SAG Elektrovod zvíťazilo s celkovou cenou necelých 90 miliónov eur, neúspešný EGEM ponúkal približne len o 4 milióny viac.

Pre ilustráciu, víťazné konzorcium napríklad vyčíslilo položku škody, poplatky a náklady na rekultiváciu na 1,98 milióna eur. Konkurečnému EGEMu by však podľa kalkulácie na to stačilo len necelých 194-tisíc eur. Obrátený pomer bol zas pri položke zriadenie staveniska. EGEM ho ocenil na viac ako 11 miliónov eur, Alter Energo so SAG Elektrovod takmer o 8 miliónov menej.

Ak bude premiér pokračovať v útokoch, SNS môže hovoriť o Brhelovi
Na margo Pellegriniho kritiky čerpania eurofondov v školstve reagoval s tým, že žiadnych 108 miliónov eur za školstvo sa nemuselo minulý rok vracať do Bruselu. Čítať ďalej
19 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Podľa portálu aktuality.sk to môže byť jednou z indícií tzv. kartelovej dohody. Dodáva však, že dokázať to, je veľmi ťažké. Ďalším možným "príznakom" je podobnosť cien založená na ich násobku, tzv. ich indexácia medzi účastníkmi súťaže. To znamená, že cenové ponuky víťaza a porazeného za rovnaké položky sa líšia o rovnaký násobok.

Indexácia cien patrí podľa príručky Protimonopolného úradu medzi závažné indície možnej kartelovej dohody. Ako ďalej píšu aktuality.sk, jedným z vysvetlení môže byť, že jednotlivé položky obom uchádzačom nacenil rovnaký subdodávateľ. A následne si pridali rôznu, ale konštantnú maržu. Obe strany však možných subdodávateľov odmietli prezradiť.

Žiadna z firiem, ktoré sa na tendri zúčastnili, k cenovým položkám dostatočné vysvetlenie neposkytla. Brhelov hovorca Juraj Puchý uviedol, že čísla nevedia verifikovať, pretože ide o 7 rokov starú zákazku. Okrem toho lídrom konzorcia mal byť SAG Elektrovod, ktorý zodpovedal aj za finálnu ponuku.

Zaklope na dvere NAKA aj Kaliňákovi s Počiatkom?
Policajný Očistec odkryl viacero silných mien. Výsledkom je, že národná kriminálna agentúra zadržala hneď niekoľko vysokopostavených policajných exfunkcionárov. Do nelegálnej činnosti takéhoto rozsahu však mohli byť zapletení aj ďalší vplyvní... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Konkurenčný EGEM sa rozhodol obchodné záležitosti nekomentovať, „a už vôbec nie detaily podaných ponúk“, reagoval pre aktuality.sk Jiří Kotlín. SAG Elektrovod, v súčasnosti vystupujúci pod názvom SPIE Elektrovod, na otázky portálu neodpovedal vôbec.

Aktuality.cz však pokračovali v sledovaní prípadu a odkryli ďalšie zaujímavé okolnosti. Zistili, že v SEPS dokonca existujú zamestnanci, ktorí majú väzby na Brhela. Ešte predtým však treba spomenúť aj niektoré z ďalších zákaziek, ktoré získalo Brhelove portfólium firiem od štátneho molocha SEPS.

Brhel je považovaný za šedú eminenciu štátnej energetiky. Jedným z najväčších biznisov, na ktorom zarobil, bola podľa portálu aktuality.sk miliardová štátna výzva na solárne elektrárne. Týždenník Trend poukázal, že rýchlosť, akou záujemcovia zareagovali, vyvolávala dojem, že išlo o vopred dohodnutých uchádzačov. Čiže opäť možná nekalá praktika.

Kaliňák a kauza "kovošrot". Kto všetko je v pozadí chobotnice?
Akciou Očistec sa spustila lavína obvinení a celá „chobotnica“ mafie na Slovensku sa postupne obnažuje. Ukazuje sa postupne kam až siahali jej chápadlá a kto všetko bol aktívny v tejto schéme. Väčšinu tejto siete však už v minulosti odkryl nebohý... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Náhodička?

Štátna SEPS výzvu zverejnila v piatok, ale žiadosti bolo treba poslať už do pondelka. Licenciu na výstavbu solárnych elektrární získali podľa aktualít.sk firmy spájané s viacerými známymi menami slovenského biznisu, vrátane Brhela.

Mohlo by byť jednou z príčin aj to, že sa v štátnej spoločnosti nachádzali napríklad aj s oligarchom prepojení ľudia? V rokoch 2010 až 2012 a 2017 až 2020 bol členom predstavenstva Emil Kordiak. Pred príchodom do SEPS, konkrétne v rokoch 2004 až 2008 však pôsobil ako šéf energetickej firmy Vupex, ktorá patrí do portfólia Brhelovcov, upozorňujú ďalej aktuality.sk.

Náhoda? Hoci sa to nedá úplne vylúčiť, faktom je, že firmy z portfólia Brhelovcov získali od SEPS zákazky za niekoľko stoviek miliónov eur, či už samostatne alebo ako súčasť konzorcia.

Ministri a obchodníci. Kaliňák a Počiatek
Akciou Očistec sa spustila lavína obvinení a celá „chobotnica“ mafie na Slovensku sa postupne obnažuje. Ukazuje sa postupne kam až siahali jej chápadlá a kto všetko bol aktívny v tejto schéme. Väčšinu tejto siete však už v minulosti odkryl nebohý... Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


V centrálnom registri zmlúv sú napríklad zverejnené zmluvy s firmou Comenerg, ktorú podľa aktualít.sk Brhel v minulosti vlastnil. Ďalšie kontrakty boli aj s jeho IT firmou Sevitech, ktorej sa takisto už mal zbaviť. S Brhelom sú tiež spájané firmy DG Energy a En-ivest, s ktorými má SEPS uzatvorených hneď niekoľko zmlúv.

 






















































































































SpoločnosťDátumSuma v eurách
Alter Energo12. Júl 201923 519 933
Alter Energo3. Jún 20195 376 242
Alter Energo21. Február 20191 460 461
Alter Energo4. október 20188 629 049
Alter Energo18. júl 20185 765 203
Alter Energo17. apríl 20183 108 000
Alter Energo12. október 20171 127 044
Alter Energo17. máj 20173 837 732
Alter Energo21. apríl 201745 490 121
Alter Energo4. marec 20171 000 519
Alter Energo23. október 201529 986 343
Alter Energo5. november 20141 333 439
Alter Energo21. október 20142 072 314
Alter Energo6. jún 20142 031 611
Alter Energo9. apríl 2014107 934 082
Alter Energo21. február 20143 199 069
Alter Energo29. apríl 201322 795 440
Comenerg*8. apríl 20151 419 491
Sevitech*25. august 20171 233 829
Sevitech*28. august 20131 129 090
Sevitech*28. august 20131 778 227
Sevitech*21. december 20121 125 585

Zdroj: Centrálny register zmlúv, publikované na portáli aktuality.sk

Ďalšie súvislosti z netransparentného pozadia týchto štátom kontrolovaných firiem a schémy vyplyvu v nich Vám prinesiem v pokračovaní tohto článku.

Ďalšími v poradí sú už len dvaja Robertovia – Fico a Kaliňák, myslí si politológ Štefančík
Akcia NAKA pod názvom Očistec rozbúrila na Slovensku diskusiu o stave polície u nás. Ako sa zdá, do nelegálnej činnosti môžu byť zapletení aj niektorí politici. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.