Rusko štartuje výrobu lietadlových lodí
27 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Môžete začať stavať", oznámil 25. novembra v Novo-Ogarjove ruský prezident Vladimír Putin šéfovi armádnym lodeniciam Zvezda Igorovi Sečinovi. Zdá sa, že rozkaz časom vojde do histórie a nielen Ruska.


Sečin je jeden z najvplyvnejších mužov Ruska. Nielenže "vládne" najväčším armádnym lodeniciam Zvezda,  vedie aj štátny ropný gigant, spoločnosť Rosneft. Vôbec nie je náhodné, že prezident ho prijal iba pár hodín po americko-ruskom incidente vo vodách Zálivu Petra Veľkého. Tam totiž nešlo len o kontakt dvoch bojových lodí USA a Ruska. Pripomenul to v redakčnom materiáli portál kp.ru.

Portál doslova "zreportoval" jednu časť rozhovoru oboch mužov. V nej Sečin ukazuje Putinovi mapu a vysvetľuje: "Takto vyzerá dokončený suchý dok. Dnes je to najmodernejšia lodenica v Rusku."  "Je najväčší?" - pýta sa ho Putin, pozerajúc na mapu. "Najmodernejší a najväčší", potvrdil Sechin. "Toto je celý výrobný komplex. Suchý dok - stavba dokončená, kolaudácia sa blíži ku koncu. Má jedinečné rozmery: 485 metrov, hĺbka 114 metrov. "Môžete začať stavať lietadlové lode," sucho odpovedal ruský prezident.

Americko-ruská námorná hra pri Vladivostoku je nebezpečnejšia, ako sa zdá (Arťom Lukin)
Komentár Arťoma Lukina (RT) Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Na zabezpečenie dodávok ocele pre lodenicu sa v Suchodolskej zátoke stavia nové hutnícke zariadenie s kapacitou 1,5 milióna ton plechov. Dosť aj na lietadlové lode. Ak sa dnes spýtate, kde sa môže začať vojna medzi USA a Ruskom na mori, odpoveď znie - v zálive Petra Veľkého. Pretože nedávna invázia amerického torpédoborca ​​Johna McCaina do teritoriálnych vôd Ruskej federácie práve v tejto oblasti vytvára na to všetky predpoklady.

Kp.ru už informoval, že po tom, čo americká vojnová loď vplávala do ruských teritoriálnych vôd  do hĺbky dvoch kilometrov, ruská veľká protiponorková loď „Admirál Vinogradov“ zasiahla. Išlo iba o to, že americkí admiráli sa rozhodli takýmto spôsobom ukázať Rusku, kto je šéfom zálivu a stanoviť si vlastné pravidlá plavby v ňom.

Drzá provokácia amerického námorníctva v ruských výsostných vodách
Námorné sily Ruskej federácie doslova zahnali z ruských výsostných vôd votrelca - americký torpédoborec John McCain. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Spory okolo Zálivu Petra Veľkého trvajú už veľmi dlho. To ale neznamená, že posledné slovo v nich patrí vojnovým lodiam, a nie diplomatom. Mimochodom, odvtedy, čo ZSSR v roku 1984 vyhlásil záliv za svoje teritoriálne vody, sa  nikto nepokúšal tieto hranice porušiť.

Konstantin Sivkov, doktor vojenských vied nevylučuje "ani ozbrojený konflikt medzi USA a Ruskom v tomto regióne. Dva kilometre sú veľa. Cynizmus, s ktorým americké velenie oznámilo, že sa chystá v tejto zátoke brániť slobodu plavby, naznačuje, že tieto provokácie budú pokračovať."

Záliv Petra Veľkého má pre Rusko veľký význam. Po prvé, je to najväčšia zátoka v Japonskom mori pri ruskom pobreží. Po druhé, je tu veľká ruská námorná základňa. Prítomnosť amerických lodí v blízkosti tejto základne predstavuje vážnu hrozbu pre Rusko, konštatuje portál.

Rusko a USA sa navzájom obviňujú z námorného incidentu vo Východočínskom mori
07 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR