Čarnogurský ml.: Je zlé, že sa generálny prokurátor nikomu nezodpovedá
27 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Verejné vypočúvanie siedmich kandidátov na post generálneho prokurátora sa skončilo, na rade je jeho voľba, ktorá by sa mala začať budúci týždeň. Tá ale rozprúdila diskusiu nielen medzi politikmi, ale aj medzi viacerými právnikmi.


Jedným z tých, ktorí má na voľbu generálneho prokurátora, ale aj samotné pôsobenie vo funkcii svoj právny názor, je aj Ján Čarnogurský mladší, ktorý vo svojom statuse na verejnej sieti komentoval celú situáciu okolo postu najvyššie postaveného človeka na Generálnej prokuratúre. Čarnogurský sa na facebooku vyjadril najskôr aj ku podrobnému vypočúvaniu kandidátov na šéfa Generálnej prokuratúry pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady.
Možnosť odvolať generálneho prokurátora by mal mať aj parlament

Ján Čarnogurský mladší. Zdroj: FB / Ján Čarnogurský


Hneď v úvode Čarnogurský kritizuje samotné vypočúvanie. „Mnohé otázky kladené kandidátom boli veľmi osobné, smerovali nie k ich odbornosti, ale k možnej zaujatosti kandidáta v minulosti. Akoby niektorí poslanci chceli svojimi osobnými otázkami vzbudiť v kandidátoch strach, ktorý by mal zabezpečiť ich budúcu nestrannosť. Je to, jemne povedané, veľmi naivný prístup,“ neberie si pred ústa servítku syn jednej z tvárí novembrovej revolúcie a v rokov 1991-92 aj predsedu vlády Jána Čarnogurského. Podľa neho je problémom aj to, že šéf prokurátorov je volený na sedem rokov.

„Môže nariadiť zastavenie ľubovoľného trestného stíhania, môže aj prikázať začatie trestného stíhania ľubovoľnej osoby alebo v ľubovoľnej veci, a to aj bez výslovného podnetu. Má viac právomocí ako minister spravodlivosti a jeho funkčné obdobie je skoro dvakrát dlhšie. Nie je možné v podstate nikdy ho odvolať. Odvolávať ho môže iba prezident/ka na návrh NR SR, a to iba z veľmi špecifických formálnych dôvodov,“ píše v statuse Čarnogurský mladší, ktorý je tiež právnikom.



"Voľba generálneho prokurátora bude kľúčovou udalosťou roka 2020", myslí si Čaputová
Voľba nového generálneho prokurátora bude kľúčovou udalosťou roka 2020 na Slovensku. V rozhovore pre TASR to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že to vníma iba ako začiatok procesu, ktorý by v prokuratúre po odbornej debate aj za... Čítať ďalej
04 | 01 | 2020 | SITA

Generálny prokurátor má postavenie diktátora s absolútnou mocou

Podľa Čarnogurského rozhodnutia generálneho prokurátora nikto nekontroluje a nepreveruje a ani sa nikomu nezodpovedá za svoje rozhodnutia, čo je chyba systému, nie kandidáta. „Málokto dokáže VŽDY odolať ponukám, vplyvom, prosbám a vyhrážkam. Všetko sa začína malými kompromismi, malými ústupkami a malým prižmúrením oka. Veď nikto ho nekontroluje. Nikto ho nemôže odvolať. Jeho rozhodnutia nie sú verejné,“ pripomína mladý právnik a, paradoxne, dodáva, že veď zdôvodniť sa komplikovaným právnickým jazykom. dá hocičo! „Veľká nekontrolovaná moc veľmi korumpuje. Je úplne jedno, ktorý z kandidátov bude za generálneho prokurátora vymenovaný,“ myslí si Čarnogurský.

Poslanci sa to síce podľa neho nedávno pokúsili zmeniť a snažili sa zaviesť zákonnú možnosť odvolania generálneho prokurátora z materiálnych dôvodov či z dôvodov jeho nesprávnej rozhodovacej činnosti, a snažili sa tiež zaviesť jeho kontrolu prostredníctvom voleného orgánu, teda Národnej rady, ktorá by ho v prípade, že by sa jeho rozhodnutia vymykali spoločenskej predstave o spravodlivosti mohla odvolať, lenže ich návrh neprešiel, pretože ho prezidentka vetovala. „Vraj Národná rada SR by mohla mať na rozhodovanie generálneho prokurátora politický vplyv. Ktovie, koho záujmy týmto vetom pani prezidentka zastupovala. Záujmy voličov rozhodne nie. Práve politická kontrola generálneho prokurátora mnohočlenným voleným orgánom – Národnou radou SR – je veľmi žiadúca,“ myslí si Čarnogurský mladší, podľa ktorého teda generálny prokurátor naďalej nepodlieha žiadnej kontrole, má naďalej postavenie diktátora v trestnom konaní s absolútnou mocou. Naďalej nemá nad sebou žiadnu kontrolu a je teda úplne jedno, kto bude za generálneho prokurátora zvolený.

"Ak by som bol generálny prokurátor, osobne by som spracoval návrh na vzatie Matoviča do väzby", vyhlásil Harabin
Štefan Harabin vo svojom statuse na sociálnej sieti zverejnil videopríhovor, ktorý je odpoveďou na otázky, ktoré mu zaslala redakcia HD. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič