Fico chce referendum organizovať s Dankom, Pellegrinim, odborármi, aj dôchodcami
26 | 11 | 2020 I Michal Filek

Robert Fico opäť predstúpil pred novinárov. Témou boli sociálne zákony, o ktorých má parlament dnes rozhodovať. Kritizoval najmä rušenie obedov zadarmo, nahradenie gastrolístkov peňažným príspevkom a neexistujúci sociálny dialóg. Smer navrhne aj tajnú voľbu generálneho prokurátora. Koalícia sa totiž, podľa neho, nevie dohodnúť a verejnou voľbou sa kontroluje, ako kto hlasoval. 


"Dnes sa bude hlasovať o zrušení obedov, ktoré sme zadarmo zaviedli pre žiakov základných a materských škôl, ale aj o zákonníku práce, ktorý obsahuje tému gastrolístkov a tripartity, ktorú táto vláda likviduje," uviedol Fico.

Rušenie obedov zadarmo ho mrzí aj preto, že spôsobí nemalé problémy samosprávam. "Mali sme niekoľko vlajkových lodí, ale rozhodnutie zaviesť obedy zadarmo bolo také, za ktorým stáli aj niektorí poslanci vtedajšej opozície, ktorí sú dnes v Sme rodina. Zrušenie obedov zadarmo išlo mimo sociálneho dialógu a je to výsmech. Týmto krokom idú udrieť mestá a obce dvakrát do brucha. Po prvé znehodnotia investície, ktoré samosprávy urobili, aby zvládli nárast stravníkov o 25 - 30%. Druhý úder bude v tom, že zavedenie alternatívy v podobne zvýšeného bonusu sa týka iba tých rodičov, ktorí sú zamestnaní, takže mestá a obce budú mať ešte menej peňazí. Budeme hlasovať proti tomuto rozhodnutiu pravicovej vlády. Je nebezpečné, keď táto vláda dá miliardu bankám, a na druhej strane zoberie obedy deťom," rozohnil sa predseda SMER-u.

Ďalej dodal, že stranu vyrušuje pokus zrušiť program spojený s gastrolístkami. "Bude to znamenať zníženie kvality stravovania."

Fico odovzdal podpisy, žiada referendum o predčasných voľbách
Robert Fico a jeho SMER dnes predložili do parlamentu 30 podpisov poslancov, ktorí sa podpísali pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR s jediným bodom, a to návrh a uznesenia na vyhlásenie referenda, s jedinou otázkou: Ste za to, aby... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Michal Filek


Podľa jeho slov táto vláda neuznáva tripartitu a sociálny dialóg. To sa vraj ukázalo už pri rozpočte, ktorý nebol tripartitou schválený, čo Fico označil za porušenie zákona. "Čakáme na zvolanie mimoriadne schôdze, na ktorej chceme rokovať o skrátení volebného obdobia. Pokiaľ táto schôdza nebude, tak nám nezostane nič iné, len si sadnúť za jeden stôl na celonárodnej úrovni. Už mám list od predsedu SNS, budeme rokovať so stranou Hlas, aby sme vytvorili jeden veľký petičný výbor. Musia sa zapojiť aj predstavitelia odborov, dôchodcov a ďalší.

Ďalší návrh strany bude, aby sa voľba generálneho prokurátora uskutočnila tajne, nie verejne. "Tajná voľba je nevyhnutým predpokladom, aby bol vybratý najlepší kandidát. Je tu kríza v koalícii, nevedia sa dohodnúť a musia sa kontrolovať verejnou voľbou. My sme si spomedzi siedmych vyselektovali troch kandidátov, o ktorých budeme ešte hovoriť," uzavrel Fico.

Laurenčík má strach o Ficove zdravie: "Obhajovať v parlamente zločincov musí byť zaťažujúce"
Podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) vyzýva poslanca a šéfa Smeru-SD Roberta Fica, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. Podľa Laurenčíka má Fico strach, čo na neho prezradí bývalá... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | tasr