Európa sa nevie dohodnúť na vianočnej lyžovačke
26 | 11 | 2020 I Diana Zaťková


Vlády sú v rozpore s plánom celoeurópskeho zákazu lyžiarskych dovoleniek cez Vianoce a Nový rok.  Za zatvorenie stredísk je Nemecko, Taliansko a Francúzsko, ale Rakúsko a Švajčiarsko sa zdráhajú poškodiť pre ich ekonomiky miliardový sektor, konštatuje Guardian.


Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok pridala k talianskemu premiérovi Giuseppe Contemu a francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi v žiadosti o celoeurópske zastavenie zimných športov do 10. januára, aby sa zabránilo novej vlne koronavírusu.

„Budeme presadzovať, aby sa v Európe hlasovalo o tom, či môžeme uzavrieť všetky lyžiarske strediská,“ povedala Merkelová nemeckému parlamentu. "Ak počúvate hlasy prichádzajúce z Rakúska, momentálne to, bohužiaľ, nevyzerá, že nájdeme jednoduché riešenie, ale pokúsime sa o to."

Markus Söder, premiér najjužnejšieho nemeckého štátu Bavorsko, už podporil spoločný celoeurópsky krok. Ten predostrel Conté začiatkom tohto týždňa a uviedol, že lyžiarske dovolenky môžu „prekaziť všetko úsilie obyvateľov“.

Merkelová presadzuje uzavretie všetkých lyžiarskych stredísk v Európe
Rakúsko s jej návrhom nesúhlasí, naši asi o ňom ani netušia. Napísal portál lastampa.it. Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Klastre koronavírusov v alpských strediskách, ako je rakúsky Ischgl, hrali kľúčovú úlohu v exponenciálnom šírení vírusu počas prvej vlny pandémie začiatkom tohto roka, pričom dovolenkári z niekoľkých európskych krajín priniesli Covid-19 so sebou po lyžiarskych výletoch do zahraničia.

Conté požiadal Talianov, aby počas vianočných sviatkov vôbec nechodili na zjazdovky a vyzval všetky ostatné európske krajiny s významnými odvetviami zimných športov, aby sa dohodli na spoločných pravidlách, ktoré zabránia dovozu prípadov nákazy, ak zostanú talianske zjazdovky zatvorené.

"Tento rok nebude možné dovolenkovať na snehu, nemôžeme si to dovoliť," uviedol taliansky premiér po tom, čo prevádzkovatelia zimných športových stredísk predstavili nový bezpečnostný protokol, ktorý obmedzuje denný predaj skipasov a počet lyžiarov na vlekoch. „Všetko, čo sa točí okolo dovolenky na snehu, je nekontrolovateľné,“ uviedol a dodal, že ide o európsky problém. „Ak Taliansko zatvorí svoje vleky bez podpory Francúzska, Rakúska a ďalších krajín, mohli by Taliani odísť do zahraničia a priviesť túto chorobu späť.“

AstraZeneca musí vysvetliť nízku účinnosť a vedľajšie príznaky svojej vakcíny
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Talianske lyžiarske strediská dosahujú ročné príjmy zhruba 11 miliárd EUR, z čoho je zhruba tretina generovaná počas dní, ktoré Taliani trávia v Alpách a Dolomitoch cez Vianoce a Nový rok.

Vo Francúzsku Macron tento týždeň uviedol, že „nebude možné“ úplne znovuotvoriť rekreačné strediská v krajine pred vianočnými a novoročnými sviatkami a dodal, že „uprednostnil opätovné otvorenie v bezpečných podmienkach“ niekedy v januári. Francúzsko podľa neho „koordinuje spoluprácu s európskymi susedmi“.

Predseda vlády Jean Castex vo štvrtok objasnil, že samotné strediská budú prístupné pre tých, „ktorí chcú mať úžitok z nášho čistého horského vzduchu“, ale lyžiarske vleky, lanovky a iná lyžiarska infraštruktúra budú zatvorené. Rovnako ako kaviarne, bary a reštaurácie, pričom všetky dotknuté podniky majú nárok na kompenzáciu.

Povolí Brusel spustenie Sputniku V v EÚ?
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Okres Haute-Savoie, ktorý je domovom stredísk, ako je Chamonix a Avoriaz, zaznamenal tento týždeň najvyššiu incidenciu koronavírusov vo Francúzsku, a to 485 prípadov na 100 000 obyvateľov, zatiaľ čo susedné Savojsko - vrátane Val d'Isère, Meribel a Les Arcs - hlásilo 365 prípadov.

Francúzske odvetvie zimných športov vypracovalo hygienický režim v nádeji, že sa znovu otvorí 350 stredísk v krajine, ktoré zamestnávajú asi 120 000 sezónnych pracovníkov a ročne vygenerujú asi 10 miliárd EUR - z toho cez Vianoce a Nový rok štvrtinu. „Toto je studená sprcha pre nás všetkých,“ uviedol Jean-Luc Boch, starosta La Plagne a prezident lobistickej skupiny France Montagne. "Nerozumieme. To je obrovská rana pre regióny, kde až 40% ekonomiky tvoria zimné dovolenky a športy.“

Je bezpečné vziať si novú vakcínu na Covid? (Malcolm Kendrick)
Komentár Malcolma Kendricka (RT) Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Nie všetky krajiny však trvajú na európskej zhode. Švajčiarsko, kde sa niektoré lyžiarske strediská už znovu otvorili, dúfa, že spoločenské dištancovanie v radoch, prísne obmedzenia, znížený počet lanoviek a povinné nosenie rúšok na vlekoch, umožnia pokračovať aspoň v domácej zimnej turistike.

„Uzatvorenie jednoducho nie je možné,“ uviedol Christophe Darbellay, prezident kantónu Valais, ktorý je domovom letovísk ako Verbier, Crans Montana a Zermatt. "Ľudia budú na Vianoce lyžovať a jesť v našich letoviskách. Reštaurácie v kantóne by mali byť opäť otvorené od polovice decembra," uviedol Darbellay.

Aj Rakúsko je vlažné. „Ak EÚ v skutočnosti donúti lyžiarske oblasti zostať zatvorené, bude to znamenať náklady až do výšky 2 miliárd EUR,“ uviedol počas dovolenky minister financií Gernot Blümel. „Ak musia lyžiarske strediská zostať zatvorené, musí EÚ ponúknuť kompenzáciu.“ Strediská Rakúska, ktoré prispievajú približne 15% HDP krajiny, sú zatvorené v rámci celonárodnej výluky, ktorá má byť zrušená 7. decembra. Vláda však zatiaľ neoznámila, kedy môžu očakávať opätovné otvorenie.

Tým, ktorí určujú pravidlá počas pandémie, musia ľudia dôverovať (David Spiegelhalter)
Komentár Davida Spiegelhaltera Čestnosť, kompetentnosť a ochota poskytnúť nám všetky fakty sú nevyhnutné pre zistenie, komu dôverovať, zamýšľa sa pre Guardian predseda Wintonovho centra pre komunikáciu o rizikách a dôkazoch na Cambridgeskej... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Ministerka cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová však tento týždeň uviedla, že „zimné dovolenky v Rakúsku budú bezpečné“ a úrady v postihnutých regiónoch tvrdia, že sa poučili zo ságy Ischgl. Zatiaľ čo bary zostanú zatvorené, lyžiarske vleky zavedú prísne hygienické pravidlá. Ale obrázky nahustených radov pred rakúskymi základňami lyžiarskych vlekov v októbri vyvolali otázky týkajúce sa skutočnej úrovne pripravenosti.

Poľsko medzitým oznámilo, že sa jeho zjazdovky v tejto sezóne znovu otvoria - ale iba pre miestnych obyvateľov a počas školských prázdnin. Hotely a reštaurácie v strediskách budú zatvorené.

Odhalenie. Boj proti Covidu na Slovensku riadi Pat a Mat (Petr Bohuš)
Premiér Matovič na svojej tlačovej konferencii koncom minulého týždňa konečne prezradil, kto sú jeho tajomní odborníci na Covid. Kto určuje na Slovensku protiepidemické pravidlá a zasahuje do života všetkých ľudí. So svojou trochou do boja proti... Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Petr Bohuš