Šváby vo veľkosti kreditnej karty zaútočili na budovu v centre Moskvy
25 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Podobajú sa na tie bežné, aké poznáme z biológie a encyklopédií, ibaže, keď roztiahnu krídla, sú väčšie ako karta do bankomatu. Opísal ich portá kp.ru.


"Ide o nechutný a desivý hmyz,“ píšu vystrašení obyvatelia na sociálnych sieťach, vyzerá to ako „kríženec švába, divokého koňa a brontosaura." Cituje ich postrehy portál kp.ru.

Napriek svojej veľkosti tieto abnormálne veľké šváby obratne skáču, lietajú na krátke vzdialenosti a predvádzajú mimoriadne dlhé fúzy. "To nie je vtip, naozaj sú tu a všade" - potvrdil portálu šéfredaktor časopisu Otázky literatúry Igor Duardovič, ktorého redakcia sídli na desiatom poschodí napadnutej budovy.

Vedci Slovenskej akadémie vied určili pôvod nových skupín hmyzu
Bratislava 28. decembra (TASR) – Medzinárodný vedecký tím pod slovenským vedením prispel k objasneniu genézy vodného hmyzu. V jednom z najprestížnejších svetových geologických časopisov Gondwana Research publikoval výsledky svojej porovnávacej... Čítať ďalej
28 | 12 | 2018 | TASR


Entomológia je jedným z jeho koníčkov, takže vidieť nezvyčajný hmyz je vždy pre neho šťastím. Igor definoval votrelca ako „amerického švába“ a dôvod radosti vysvetlil jednoducho: „Američania“ sú skutočnou legendou budovy Nirnzee (pozn. red. HD - ide o výškovú budovu v Moskve z roku 1912, ktorú navrhol a postavil inžinier poľského pôvodu Ernst- Richard Karlowicz), prakticky znamenajú to, čo „Nessie" pre Škótsko.

Podľa Duardoviča šváby do budovy "privliekol" istý americký diplomat, ktorý v nej žil, ale vnútorná klíma budovy hmyzu nevyhovovala a tak sa stratili do podzemia. "Neraz som počul, že v miestnych pivniciach žije celá kolónia potomkov tých „zvierat“. Ale donedávna som ich nikdy nemal možnosť vidieť."

(Napadnutý dom má nesmierne bohatú históriu - žil alebo pracoval v ňom napríklad Majakovskij či Bulgakov a mnohé iné významné osobnosti - pozn. red. HD)

Ako ošetriť štípance od hmyzu prírodnými prostriedkami
Je koniec leta, čas grilovania a prechádzok v prírode. Tie vám ale často prekazia bolestivé štípance od hmyzu, najmä od komárov. Ako sa s nimi vysporiadať bez medikamentov vám odporúča server Nasehvezdy.cz. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Timotej Dudka