Reštaurácie investovali posledné čo mali do terás, teraz im ich zakázali
25 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Hygienici vyhláškou upravili podmienky otvorených terás. V podstate zlikvidovali posledný pokus o sebazáchranu gastropriemyslu.


Reštaurácie a krčmy investovali do zimných terás, aby mohli počas pandémie a s ňou spojených reštrikcií aspoň ako-tak normálne fungovať. Úrad verejného zdravotníctva však musel vyhlášku upraviť. Mnoho majiteľov totiž z terasy urobilo ďalšiu miestnosť so štyrmi stenami, dverami a ohrievačmi. Tvrdo narazili. Informuje portál startitup.sk


To sa totiž hygienikom nepáči. Terasy, ktoré nebudú mať otvorenú aspoň jednu celú stenu, nebudú môcť byť v prevádzke. Reštaurácie, ktoré túto podmienku nesplnia, budú jednoducho musieť terasy zatvoriť. Nová vyhláška pre terasy bude platná od piatka 27. novembra.

Recept na zníženie ekonomických škôd: letné terasy aj v zime!
Aké jednoduché - terasové ohrievače! Environmentalistika ich síce raz navždy odsúdila na smrť, ale súčasná pandemická ekonomika ich vracia naspäť. Letné terasy kaviarní a reštaurácií môžu predsa fungovať aj zime! Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


„Vyhláškou sa spresnila definícia exteriérových častí prevádzky, v ktorých je povolené podávanie pokrmov a nápojov. Pod exteriérovou časťou prevádzky sa rozumie priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z troch bočných strán,“ uviedol pre TASR Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR, informuje Teraz.sk.

„Terasy, na rozdiel od uzatvoreného interiéru, prepúšťajú viac vzduchu, majú vyššie stropy, ľahšie sa v nich udržujú rozostupy medzi zákazníkmi a hlavne tam nie je žiadna vzduchotechnika, ktorou by sa mohol prípadný vírus šíriť. Nevidíme preto dôvod na uzatvorenie terás, ktoré majú ochranu voči vetru a dažďu a na ktorých sú ochotní jesť zákazníci aj v zime, len aby podporili svoje obľúbené prevádzky, či lokálnych dodávateľov,“ zdôraznil Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro! na margo pravdepodobného zatvárania terás.

Slovenskí gastropodnikatelia upozorňujú, že práve oni museli zatvárať svoje prevádzky ako prví a tento stav trvá už štyri mesiace. Pritom príspevky na mzdy boli pridelené zamestnancom a príspevky za nájmy boli pridelené prenajímateľom.

Pozor, terasy môžu byť ohraničené len z troch strán, spresnili hygienici
Obmedzenia vlády v boji s koronavírusom sa týkali aj reštaurácií. Pre tie, ktoré mali aj terasy platili isté výnimky. Hygienici ale teraz pre ne vydali pravidlá nové. Ohraničené môžu byť len z troch strán. Informuje cas.sk. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.