Zaujímavé rozuzlenie kauzy zraneného mladíka na proteste v hlavnom meste
24 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Fotografie a komentáre okolo zraneného 15-ročného mladíka z protestov v Bratislave obleteli Slovensko. Ako sa ale ukazuje, všetko bolo ináč ako sa na prvý pohľad zadalo a prezentovalo a tínedžer sa zrejme z celej situácie len tak ľahko nevykrúti.


Príspevky okolo zraneného mladíka zdieľali a komentovali na facebooku tisíce rozhorčených Slovákov. Podľa informácií mal byť 15-ročný mladík na proteste 17. novembra zranený policajným gumovým projektilom v čase, keď šiel iba náhodou okolo. Ako sa však ukázalo, nebola to tak celkom pravda, informuje portál cas.sk.
Tínedžer určite nebol náhodný okoloidúci

Ako vidieť, mladík bol aktívnym účastníkom protestu. Zdroj: FB / Polícia SR


Mladík sa aktívne pohyboval medzi účastníkmi uvedeného zhromaždenia od začiatku a bol v blízkosti agresívnych výtržníkov, ktorí sa nachádzali v prednej časti dejiska konania protestu. Polícia a zbraňový expert tiež uviedli, že mladíkovo poranenie mohlo byť spôsobené značkovacím strelivom, ale nie gumovým projektilom. Na tieto nepresné informácie upozorňuje aj agentúra TASR v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Podľa agentúry AFP sa totiž na základe fotografií a videí na sociálnych sieťach dá s určitosťou tvrdiť, že mladík nebol len náhodný okoloidúci, ale bol súčasťou zhromaždenia od samého začiatku protestu!

Pred Úradom vlády sa zhromaždil dav protestujúcich, v ktorom boli aj agresívni jedinci z radov futbalových fanúšikov ultras, čo dokazujú nielen videá a fotografie zo zhromaždenia, ale aj svedectvá novinárov AFP, ktorí boli v tom čase v teréne.

Na proteste sa zranil len 15-ročný chlapec: Aj on sa bol len „prechádzať“?
Protesty, ktoré sa konali na Slovensku 17. novembra, chystali organizátori už dopredu. Keďže je núdzový stav a platí zákaz zhromažďovania viac ako šesť osôb, avizovali priaznivci ĽSNS, že oni sa pôjdu do ulíc Bratislavy iba... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Výtržníkov na zásah polície upozorňovali megafónom

Tínedžer sa v dave pohyboval hneď za výtržníkmi. Zdroj: FB / Polícia SR


Protestujúci výtržníci pred policajnými zábranami vulgárne nadávali a na ťažkoodencov hádzali fľaše aj delobuchy, pričom jedného policajta zranili. A práve tesne za touto agresívnou skupinou pri zábranách sa v momente zásahu polície nachádzal aj mladík, ktorý má podľa príspevkov na sociálnych sieťach a aj polície 15 rokov.

Polícia začala v jednom momente strieľať na výtržníkov značkovacím strelivom a viacerí z demonštrantov sa rozutekali, pričom mladíka pravdepodobne zasiahol značkovací projektil zozadu do hlavy.

Podľa novinára AFP, ktorý bol priamo na mieste, polícia v úvode protestu cez megafón viackrát upozorňovala, že v prípade pretrvávajúcej agresie môže voči agresívnym protestujúcim pristúpiť k donucovacím prostriedkom. Vo svojom stanovisku, ktoré zverejnila na facebookovej stránke Polícia SR - Bratislavský kraj, uviedla: „Počas opakovaného narušenia verejného poriadku na Námestí slobody použili policajti v súlade so zákonom č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore aj donucovacie prostriedky, a to slzotvorný plyn a kapsule s označovacím farbivom.“

Protesty: Policajný riaditeľ preverí správanie policajtov pri zranení pätnásťročného chlapca
Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave inicioval kontrolu vo veci zranenia mladíka počas utorkového (17. 11.) zhromaždenia. Pätnásťročný chlapec na mieste utrpel tržné poranenie hlavy. Cieľom kontroly je vysvetlenie... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR

Polícia použila projektily so zmývateľnou farbou

Na temene hlavy nemal 15-ročný chlapec krv, ale farbu. Zdroj: facebook


Polícia napokon na verejnej sieti zverejnila aj fotografie, ktoré dokumentujú, že mladík bol súčasťou protestu už od bratislavskej Hlavnej stanice a pohyboval sa v blízkosti agresívnych skupín. Tím AFP Fakty dohľadal aj ďalšie fotografie a videá, ktoré potvrdzujú tú istú skutočnosť. Tínedžera vidno napríklad na videu televízie Markíza či Denníka N. V rôznych príspevkoch sa tiež tvrdilo, že mladíka zasiahol gumový projektil.

Minister vnútra Roman Mikulec na tlačovej konferencii 18. novembra použitie gumových projektilov vylúčil a hovoril o značkovacom strelive. To isté pre AFP potvrdil aj Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, ktorý 19. novembra uviedol, že polícia použila nesmrtiace zbrane FN 303 a v nich 18mm projektily s červenou zmývateľnou farbou.

Každopádne však ostáva vážnou otázkou, ako je možné, že polícia vôbec strieľala do ľudí! Bez ohľadu na to, či išlo o značkovacie strelivo, alebo gumové projektily. Použitie polície proti vlastným obyvateľom by malo byť odsúdené.

Polícia konečne priznala: Proti protestujúcim použila slzotvorný plyn a označovacie náboje
Bratislavská polícia sa po utorkových (17. 11.) protestoch v hlavnom meste naďalej zaoberá viacerými protiprávnymi konaniami. "Polícia v súvislosti s neohlásenými zhromaždeniami, ktoré sa konali dňa 17. novembra 2020, aj naďalej priebežne analyzuje... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR

Gumový projektil mladíka určite nezasiahol

O zranení 15-ročného chlapca na proteste sa na sociálnej sieti popísalo veľa klamstiev. Zdroj: TASR


Analýzou viacerých videí tím AFP Fakty dohľadal, že použitá zbraň bola naozaj FN 303 ráže 18mm belgického výrobcu FN Herstal, pričom na stránke výrobcu sa uvádza, že do zbrane sa nepoužívajú gumové projektily, ale viaceré druhy kapsúl či projektilov s rôznymi vlastnosťami. Jedny obsahujú žltú a ďalšie zase červenú zmývateľnú farbu, iné napríklad iritačné „technické korenie“.

Agentúra AFP nenašla žiadny dôkaz o tom, že by polícia pred Úradom vlády 17. novembra použila iné strelné zbrane či gumové projektily, ba kontaktovala aj nezávislého odborníka na zbrane a predajcu v muničnom obchode Lukáša Hrnčiarika, podľa ktorého zasiahla mladíka červená farba a nie gumový projektil. „Keby bol naozaj zasiahnutý gumovým projektilom, nemohol by byť v takom stave. Po zasiahnutí gumovým projektilom do hlavy by padol na zem a omráčilo by ho to,“ skonštatoval pre AFP Hrnčiarik. Mladík však po zásahu stál a pokúšal sa telefonovať, alebo komunikoval s okolostojacimi protestujúcimi. Nevedel dokonca ani presne určiť, či mu tečie krv, alebo má na vlasoch a krku červenú farbu, dodáva na záver portál cas.sk.

Protest 17. novembra očami účastníka
Protivládny protest v centre Bratislavy napriek avizovaným násilnostiam prebiehal pokojne a bez výtržností. Napriek tisíckam účastníkov neprišlo k násiliu ani konfliktom. Okrem Ultras Slovanu bolo na uliciach mnoho rodín, mladých ľudí s rodičmi, aj... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Petra Demková