Výskumné plavidlo zachytilo dychberúci pád meteoritu (VIDEO)
24 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Austrálske výskumné plavidlo zachytilo veľkolepý pád meteoritu, ktorý pred svojim rozpadom vybuchol v jasne zelenom odtieni, informuje portál RT.


Austrálske výskumné plavidlo Investigator bolo v perfektnej pozícii na to, aby v stredu 18. novembra zachytilo posledné okamihy meteoritu. Incident sa odohral približne 100 kilometrov južne od austrálskeho tasmánskeho pobrežia.

Našťastie má plavidlo Investigator nepretržite zapnutú kameru s priamym prenosom, ktorá bolo náhodou otočená v dokonalom uhle.



"Meteor pretína oblohu priamo pred loďou a potom sa rozpadne. Bolo úžasné sledovať záznam a mali sme veľké šťastie, že sme to všetko zachytili," prehlásil šéf plavidla John Hooper.

"Veľkosť a jasnosť meteoritu bola neuveriteľná," dodal Hooper.

Plavidlo sa v súčasnosti zaoberá mapovaním morského parku Huon Marine Park a zároveň vykonáva oceánografické štúdie a testuje rôzne vedecké prístroje, aj keď je pravda, že jeho najväčší nedávny nález bol na hviezdnej oblohe, nie v oceáne.

V starovekom meteorite vedci objavili nové stopy života
Tím vedcov skúma, ako mohla vyzerať slnečná sústava v najranejších fázach, odhaľujúc odpovede týkajúce sa tvorby aminokyselín vďaka analyzovaniu starovekej vesmírnej horniny, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Marek Molnár