Turecko predvolalo vyslancov z EÚ kvôli prehliadke nákladnej lode smerujúcej do Líbye
24 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu si predvolal veľvyslancov z EÚ, Nemecka a Talianska na protest proti pokusu o prehliadku tureckej nákladnej lode smerujúcej do Líbye pre podozrenie, že prepravuje zbrane, na ktoré bolo uvalené embargo. 


Diplomatom bola predložená nóta, podľa ktorej kontrola lode bola v rozpore s medzinárodným právom, uviedlo v pondelok turecké ministerstvo zahraničia. Nemeckí príslušníci fregaty, ktorá hliadkovala v Stredozemnom mori v rámci operácie EÚ IRINI s cieľom dodržať zbrojné embargo na Líbyu, prenikli na tureckú nákladnú loď približne 200 km severne od líbyjského pobrežného mesta Benghází. Kvôli ráznym protestom Turecka však nemohli detailne prehľadať loď. Nemecké ministerstvo obrany uznalo, že kým vojaci odišli, „nenašli nič podozrivé“, ale trvá tiež na tom, že boli všetky postupy boli zákonné.


Päť európskych štátov sa dohodlo na výrobe stredne ťažkého vrtuľníka pre NATO
Päť členských krajín NATO podpísalo dohodu o výrobe vrtuľníka novej generácie pre Severoatlantickú alianciu, ktorým stratégovia plánujú nahradiť existujúce flotily od roku 2035. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Turecko označilo inšpekciu za „neoprávnený čin“, keďže plavidlo viezlo iba farby a humanitárnu pomoc. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Hami Aksoy sa sťažoval, že s posádkou lode sa počas prehliadky „zaobchádzalo ako so zločincami“. Dodal, že Ankara si vyhradila právo na „všetky druhy kompenzácií“ voči EÚ.

Aksoy tiež spochybnil legitimitu a účel operácie IRINI, pričom zdôraznil, že cieľom je poškodiť  vládu národnej dohody (GNA) v Líbyi, pričom zároveň umožňuje lodiam prepravujúcim náklad pre konkurenčné sily Khalifa Haftara plaviť sa bez kontroly.

USA oficiálne odstúpili od Zmluvy o otvorenom nebi, Rusko obvinili z porušenia podmienok
Americká vláda prezidenta Donalda Trumpa v nedeľu odstúpila od medzinárodnej zmluvy, ktorá umožňuje signatárskym krajinám neozbrojené prieskumné lety, pričom obvinila Moskvu z porušenia jej podmienok, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Marek Molnár