Odhalenie. Boj proti Covidu na Slovensku riadi Pat a Mat (Petr Bohuš)
24 | 11 | 2020 I Petr Bohuš

Premiér Matovič na svojej tlačovej konferencii koncom minulého týždňa konečne prezradil, kto sú jeho tajomní odborníci na Covid. Kto určuje na Slovensku protiepidemické pravidlá a zasahuje do života všetkých ľudí. So svojou trochou do boja proti "hnusobe" sa o pár dní neskôr poponáhľal z Dubaja, v čase núdzového stavu odpočinutý, aj Richard Sulík a navrhuje svoj vlastný pandemický plán.


Na samostatnej tlačovej konferencii Sulík prezentoval protipandemický plán ako svoju autorskú prácu s titulkom SEMAFOR ZDRAVIA - Richard Sulík A KOLEKTÍV. Verejnosť oboznámil s mierne poupraveným českým pandemickým plánom, čiže systémom hodnotenia epidemiologickej situácie a z toho vyplývajúcich opatrení. Ten v Českej republike nazývajú PES (protiepidemický systém). Sulík ho preberá, do jednotlivých kolóniek však použil iné farbičky a pridal kolónku "0" (nula). To znamená, že keď sa nebude nič diať, nebudú žiadne opatrenia. Chytré. To tam Čechom chýbalo, mali by sa nad sebou zamyslieť.

Ani v Českej republike nie je pandemický plán bez odozvy. Je podrobovaný kritike a je možné, že v priebehu nejakého času ešte pojme niekoľko zmien, pretože aj minister zdravotníctva Blatný po jeho zverejnení a okamžitej kritike vyhlásil, že pre PSA zriaďuje analytickú komisiu, ktorá všetko ešte vyhodnotí.

Matoviča dobehla jeho prchkosť, Sulík „hviezdi“
Je krásne sledovať, ako Matoviča dobehla jeho prchkosť... Tá v kombinácii s jeho pomstychtivosťou a ješitnosťou tvorí jedovatý koktail, ktorým sa sám priotrávil. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Petra Demková


Nedočkavý Richard Sulík, neotáľa s konzultáciou vo vláde, koaličnej rade či krízovom štábe a vykladá karty na stôl. Organizuje tlačovku a na nej prezrádza, že protiepidemický plán vytvoril osemčlenný tím vrátane odborníkov z krízového štábu. Ich mená ale zverejniť nechce, pretože na Slovensku sa neoplatí hovoriť nahlas svoje názory, mohli by ste sa stať terčom jedovatých slín na tlačovke pána premiéra.

Sulíkova kolegyňa Jana Bittó-Cigániková potom v úvode ukazuje diagramy, čo má človek robiť keď má príznaky, úzky kontakt alebo prichádza z červenej krajiny, a predvádza k tomu tri diagramy, pavúky, každý z nich s približne 20 políčkami, ktoré vyvolávajú pocit, že im rozumejú len ich tvorcovia. Kolegyňa prezentuje aj špeciálnu ochranu dôchodcov nad 65 rokov, u ktorých úmrtnosť na Covid-19 prudko rastie. Zrušia pre nich vlaky zadarmo, aby si necestovali len tak, ako im napadne a každému seniorovi pošlú domov poštou rúško aj s príbalovým letákom, ako sa majú chrániť. Hurá, dôchodcovia sú zachránení.

Nosiť rúška majú aj ostatní ľudia, zdôrazňuje Cigániková a pripomína aj dezinfekciu rúk, odstupy, vetranie a v miestnosti vlhký vzduch. Cigániková prejavuje odborný potenciál. Mohli by s ňou azda počítať aj na miesto Mareka Krajčího v prípade, keď už si s ním nebude vedieť nikto rady a bude potrebné na niekoho zvaliť vinu, že doterajšie protiepidemické opatrenia nefungujú.

Nad koaličnou radou sa blýska, Matovič divo bije
"Už Slovensko vstáva, putá si strháva. Hej rodina milá, hodina odbila, žije matka Sláva." Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Český protiepidemický plán, ktorý by sa dal obratom okopírovať alebo len na neho poukázať ako na možnú cestu, pripravoval Sulíkov tím dlhšiu dobu, snáď niekoľko týždňov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí údajne už tiež tvorí svoj vlastný pandemický plán a Jana Cigániková ho komentuje slovami, že je to výborné: "ide o súboj dobrých nápadov, tešíme sa." Presne tak by to bol býval povedal aj súdruh Husák so súdruhom Jakešom, za oných starých čias.

Na tlačovke okrem protiepidemického plánu Richard Sulík prezentoval ešte jednu dôležitú informáciu. Odmieta celoplošné a povinné testovanie. Sulík chce rozlišovať podľa jednotlivých regiónov, kde budú opatrenia prísne alebo budú ľudia "slobodní", pričom Slovensko rozdeľuje na 36 regiónov. Podľa jeho slov je škodlivé prijímať tvrdé opatrenia vo všetkých okresoch, keď je to zlé len niekde. Testovať celoplošne a povinne by sa malo predsa len tam, kde je to zlé. Čo v prípade, keď Matovič rozhodne, že je všade zlá situácia, už Sulík nezmieňuje. Asi sa bude zase testovať povinne a na celom Slovensku...

Nápad s protiepidemickým plánom, ako sa dalo čakať, Matovič zmietol zo stola a poslal ho do pekiel. Teda označil ho za cestu do pekla. Dobré je len to, čo povie on sám. Na tlačovke v minulom týždni dokonca prezradil, kto mu pomáha v protiepidemických opatreniach a kto sú tí experti, o ktorých žartoval, že sa vyparili a na otázku novinárov naznačuje, že by sa dali spočítať na jednej ruke. A koľko že je expertov, prstov na jednej ruke? Podľa Matoviča tam ostáva ešte dosť voľno, z čoho sa dá usudzovať, že ide asi o dvoch a možno dokonca až troch odborníkov.

Matovičove najnovšie testovanie, vedie ľudí spontánne k ďalšiemu celoštátnemu protestu
Vláda Igora Matoviča plánuje nakúpiť ďalších 16 miliónov nepresných antigénových testov, ktorými chce opäť prestesovať celé Slovensko a to aj napriek tomu, že už aj EÚ také niečo neodporúča. Zdá sa teda, že Matovič a spol. sa z protestu 17.... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Gabriel Matta


Podľa toho kto sa v poslednej dobe pohybuje na tlačovkách k pandémii, tak sú to Pavol Jarčuška a Vladimír Krčméry. Pri týchto menách však už začínajú presakovať pochybnosti s údajným napojením na vakcinačné spoločnosti a dopĺňa ich hlavný epidemiológ Ján Mikas, ktorý vo všetkej úcte, bohužiaľ nie je pre občanov vzorom zdravej výživy a skôr vyvoláva obavy, či nespadá do rizikovej skupiny ohrozenej Covidom. Ale už sa nechal počuť, že s tým uvažuje niečo spraviť. Možno v priamom prenose s populkárnym osobným trénerom Molnárom.

Väčšina odbornej verejnosti je z diskusie vylúčená. Pri sledovaní tlačových konferencií Igora Matoviča nie je možné si nevšimnúť, že hlavným expertom, ktorý určuje všetky opatrenia a predkladá ich Matovičovi, je vo finále Matovič sám. Spoločne s Richardom Sulíkom a s tančekmi okolo pandemických plánov pôsobia obaja páni ako slávna dvojica Pat a Mat z detského Večerníčka. Dvaja nešikovníci, ktorí majú robiť spoločnú prácu, ale veľmi im to nejde.

Pridáva sa aj pani prezidentka Zuzana Čaputová. Po zverejnení Sulíkovho protiepidemického plánu a prísľubu, že niečo podobné pripravuje aj Marek Krajčí, chlapcov Zuzana v médiách už dopredu chváli s tým, že je lepšie mať dva pandemickej plány ako žiadny. Pochvala ako na pionierskom tábore. Ešte tak naštartovať "vetriesku" (V3S). Dobre, deti, snažili ste sa, aj keď to stojí za prd. A teraz už utekajte domov za Pavlínkou alebo na pláž do Dubaja. Zajtra je tiež deň. Môžeme sa zase hrať. Ako v škôlke. Lenže tie ostávajú pre ostatné deti ešte stále zatvorené.

Stalo sa niečo nevídané! Matovič sa ospravedlnil za svoj spôsob komunikácie. Čo je za tým?
Súvisí ospravedlnenie premiéra s tým, že včera prvýkrát narazil na krízovom štábe na odpor? Konzílium sa nedokázalo dohodnúť na ďalšom testovaní. Zároveň silnejú tlaky, aby boli zasadnutia verejné. „Viac a viac sa ukazuje, že závery ako ich... Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Petra Demková