Fico sa nevzdáva, dá preveriť preclenie pri nákupe testov trnavskou firmou
24 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nákup antigénových testov, ktoré štát zrealizoval cez trnavskú firmu rozpútalo vášne hneď na začiatku a s menšími prestávkami sa vlečie až doteraz. Tŕňom v oku je najmä Robertovi Ficovi.


Predseda strany Smer-SD Robert Fico na brífingu včerajšom stretnutí s prezidentkou finančnej správy Danielou Klučkovou oznámil, že nákup antigénových testov pre štát cez firmu Eurolab Lambda by mal preskúmať parlamentný výbor pre financie a rozpočet. Zvolanie poslaneckého prieskumu má iniciovať na dnešnom rokovaní parlamentného výboru poslanec za Smer-SD Kamenický, informuje portál cas.sk.
Navštívia štátne hmotné rezervy a budú sa pýtať

„Chceli sme zistiť, koľkokrát bol tovar preclený, pretože môže byť celý prípad ešte o to zaujímavejší,“ uviedol šéf Smeru-SD a expremiér, s ktorého vládou sa spája najväčšia korupčná aféra na finančnom riaditeľstve v dejinách Slovenska. Podľa Fica totiž firma mohla mať ďalších subdodávateľov, medzi ktorých sa mohli rozdeliť zisky. Všetky tieto informácie by podľa neho mali poslanci dostať od finančnej správy na poslaneckom prieskume.

„Zajtra navštívime štátne hmotné rezervy a budeme si pýtať od šéfa štátnych hmotných rezerv určité vysvetlenia,“ prezradil expremiér, ktorý zopakoval, že malá trnavská firma Eurolab Lambda doviezla z Južnej Kórey na Slovensko testy za približne 47 mil. eur. „V čase nákupu testov mala 1. októbra 2020 nedoplatky v Sociálnej poisťovni a táto firma podpísala, že žiadne nedoplatky v Sociálnej poisťovni nemala,“ upozornil predseda Smeru-SD.

ŠKANDÁL: Štát ide nakupovať testy od neznámej firmy z Trnavy, ktorá je navyše dlžníkom štátu!
Na sociálnej sieti sa objavila nahrávka rozhovoru, ktorá okamžite spustila veľkú debatu týkajúcu sa nákupu veľkého množstva testovacích sád. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Fico: Zmluva s trnavskou firmou je od začiatku neplatná

Robert Fico je presvedčený, že zmluva firmy so Štátnymi hmotnými rezervami je od začiatku neplatná a nezákonná, lebo firma je napojená na predstaviteľov vládnej koalície, na rodinu premiéra Igora Matoviča, na blízkych ľudí Richarda Sulíka a na ľudí, ktorí sú blízko strane Sme rodina. Eurolab Lambda od vypuknutia pandémie podľa centrálneho registra zmlúv uzavrela obchody so štátom za takmer 46,5 milióna eur. Najväčšiu zákazku získala na dodávku vyše 10 miliónov antigénových testov na diagnostiku COVID-19 na celoplošné testovanie.

Správa štátnych hmotných rezerv ich nakúpila za viac než 43 miliónov eur, lenže firma podľa zákona so štátom obchodovať nemala, pretože u nej podľa mimoparlamentných strán Spolu a Dobrá voľba pri tomto nákupe u nej evidovali v Sociálnej poisťovni nedoplatok 17-tisíc eur. Jeden zo zástupcov spoločnosti Eurolab Lambda Viliam Krajčovič pritom tvrdil, že spoločnosť nemala v čase uzatvorenia zmluvy žiadne nedoplatky voči Sociálnej poisťovni. Podľa šéfa Štátnych hmotných rezerv Jána Rudolfa sa o nedoplatky zaujímali a vyzvali Eurolab Lambda na ich uhradenie. Spoločnosť ich zaplatila k 15. 10., teda dva dni pred uzatvorením zmluvy na kúpu desiatich miliónov antigénových testov, o čom predložila aj doklad, dodáva v závere portál cas.sk.

Fico kritizuje prepojenie vlády a firmy dodávajúcej antigénové testy. Zmluva je nezákonná!
Už pred niekoľkomiliónovým nákupom antigénových testov od trnavskej firmy sa hromadne diskutovalo o tom, že voči štátu má nedoplatky, a tak s ním nemôže obchodovať. Na protizákonnosť zmluvy opäť upozorňuje aj predseda Strany... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.