Bolívia opäť smeruje k socializmu
24 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Novozvolený bolívijský prezident Luis Arce, nástupca a spojenec zvrhnutého vodcu Eva Moralesa, obnovil členstvo krajiny v troch hlavných blokoch zameraných na regionálnu integráciu, čím zvrátil kroky predchádzajúcej „dočasnej“ vlády k vystúpeniu z ľavicových organizácií, informuje portál RT.




Arceova administratíva uviedla, že obnoví členstvo v troch skupinách - Spoločenstve latinskoamerických a karibských štátov (známej pod španielskou skratkou CELAC), Únii Juhoamerických národov (UNASUR) a v Bolívarovskej Aliancii pre národy našej Ameriky (ALBA) - všetky sa usilujú o politickú a hospodársku spoluprácu medzi členmi.

„Rozhodnutie dočasnej vlády pozastaviť účasť Bolívie v uvedených integračných priestoroch reagovalo na čisto politické záujmy, ktoré nemajú veľa spoločného s integračnými snahami bolívijského ľudu,“ uviedlo v piatok bolívijské ministerstvo zahraničia s odvolaním sa na kroky prijaté dočasnou prezidentkou Jeanine Anezovou. 

Anezová nastúpila do prezidentského úradu uprostred politickej krízy a obvinení z podvodov vo voľbách v krajine v roku 2019. Kríza vyústila do Moralesovej rezignácie na prezidentský úrad a jeho úteku z Bolívie kvôli obavám o bezpečnosť. Konzervatívna Anezová čoskoro prestala so svojou socialistickou agendou a vzdala sa členstva v troch organizáciách ľavého stredu.

EÚ zatiaľ nemá páky na technologických gigantov
20 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


V tohtoročných prezidentských voľbách bola Anezová porazená. V prvom kole hlasovania zvíťazil Arce  a kontrola nad vládou sa vrátila Moralesovej strane, Hnutiu za socializmus (MAS). Tri regionálne organizácie, ku ktorým sa Bolívia vrátila, boli poznačené rozpormi, ktoré súvisia predovšetkým s pretrvávajúcou politickou a hospodárskou krízou vo Venezuele, ako aj túžbami po autonómii od Washingtonu.

Úniu UNASUR zložilo 12 štátov z juhoamerického regiónu, no z dôvodu sporov o vedenie a smerovanie únie väčšina členov postupne vystúpila. V súčasnosti tvoria úniu iba tri štáty - Guyana, Surinam a Venezuela.

V roku 2017 vytvorilo šesť členov - Argentína, Brazília, Čile, Kolumbia, Paraguaj a Peru - spolu s niekoľkými ďalšími národmi skupinu Lima podporovanú Spojenými štátmi s cieľom vyriešiť nepokoje vo Venezuele. Lima zaujala veľmi kritický postoj voči venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi a jeho administratívu označila za „nelegitímny socialistický režim“.

Rusko rozbieha masívnu internetovú sieť naprieč Arktídou
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


CELAC sa zatiaľ skladá z 32 latinskoamerických národov a niektorí členovia ho považujú za alternatívu k Organizácii amerických štátov (OAS) so sídlom v USA.

Spoločnosť ALBA založila Venezuela a Kuba v roku 2004. Odvtedy sa rozšírila na desať členov a zameriava sa na odstránenie obchodných prekážok a podporu hospodárskej jednoty medzi latinskoamerickými národmi. Plní podobnú funkciu ako navrhovaná Zóna voľného obchodu v Severnej a Južnej Amerike, ktorú predložil Washington v roku 2003. Neúspešnú dohodu, známu ako Zóna voľného obchodu v Amerike, zavrhol Morales ako „dohodu o legalizácii kolonizácie Ameriky“. Bolívia namiesto toho v roku 2006 vstúpila do skupiny ALBA.

Arceovo volebné víťazstvo v októbri bolo všeobecne vnímané ako odpor voči Anezovej vláde priateľskej k USA. Pripravilo cestu pre Moralesov návrat do krajiny a obnovenie ľavicovej politickej platformy MAS. Napriek tomu, že Washington Moralesovo zvrhnutie z roku 2019 potešilo, americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo vlažné vyhlásenie, v ktorom blahoželalo Arcemu k jeho minulomesačnému víťazstvu.

Vedci hovoria o veľkom prielome - bude možná liečba HIV?
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková