Drzá provokácia amerického námorníctva v ruských výsostných vodách
24 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Námorné sily Ruskej federácie doslova zahnali z ruských výsostných vôd votrelca - americký torpédoborec John McCain.


Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo inváziu amerického torpédoborca ​​Johna McCaina do teritoriálnych vôd Ruska vo Veľkom zálive Petra. Zastavila ho veľká protiponorková loď tichomorskej flotily „Admirál Vinogradov“. Informoval o tom Kommersant . Išlo o manéver zvaný "telo na telo". Správu vydal aj portál znak.com.



Video YouTube (@prtrtur) zachytáva navlas podobný incident, ktorého aktérom bol tiež Admiral Vinogradov - je zo 7. 6. 2019 a vtedy ruská bojová loď vytláčala z výsostných vôd americký krížnik USS Chancellorsville.

K incidentu došlo o 6:17 moskovského času. Podľa ministerstva obrany „John McCain“, ktorý je už niekoľko dní v Japonskom mori, porušil teritoriálne vody Ruska a vnikol 2 km za hranicu morskej hranice.

„Protiponorková loď tichomorskej flotily admirál Vinogradov varovala zahraničnú loď prostredníctvom medzinárodného komunikačného kanála pred neprípustnosťou takýchto činov a možnosťou použitia vrážacieho manévru na vytlačenie votrelca z teritoriálnych vôd. Po prijatí varovania a zmene kurzu veľkou protiponorkovou loďou tichomorskej flotily admirálom Vinogradovom sa americká loď okamžite obrátila do neutrálnych vôd. Americký torpédoborec neurobil opakované pokusy o vstup na územie Ruskej federácie", uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

„Admirál Vinogradov“ hliadkuje naďalej v blízkosti amerického torpédoborca. Do tejto oblasti boli okamžite vyslané ďalšie bojové lode ruského námorníctva s cieľom zabezpečiť integritu štátnej hranice., informovalo ministerstvo obrany.

Rusko a USA sa navzájom obviňujú z námorného incidentu vo Východočínskom mori
07 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR