Vedci pravdepodobne spozorovali štruktúru čiernej diery (FOTO)
23 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Astronómovia sa domnievajú, že zazreli štruktúru čiernej diery po tom, čo Hubblov vesmírny ďalekohľad spozoroval sériu lúčov a tieňov vyžarujúcich zo stredu galaxie vzdialenej milióny svetelných rokov, informuje portál RT.


Čierne diery sú najväčšími "príšerami" vesmíru a rýchlo konzumujú všetko, čo je v ich blízkosti. Ich gravitácia je taká silná, že im nemôže uniknúť ani svetlo, vďaka čomu sú pre nás tiež neviditeľné, a teda je neuveriteľne ťažké ich študovať.

Odborníci si však všimli rozsiahle tiene a úzke jasné lúče tiahnuce sa od stredu galaxie IC 5063, akoby intenzívnemu svetlu stálo v ceste niečo obrovské.

Jasné lúče a tiene pochádzajúce z horiaceho jadra galaxie IC 5063. © NASA, ESA, STScI a WP Maksym (CfA)


Odborníci sa domnievajú, že by mohlo ísť o čiernu dieru v srdci galaxie, ktorá vrhá svoj tieň do vesmíru.

Niektoré svetelné lúče prenikajú do medzier v prachovom prstenci a vytvárajú tak jasné lúče, ktoré sa podobajú lúčom svetla, ktoré je možné vidieť pri západe slnka na Zemi.

"Myslíme si, že sme našli dôkaz o tom, že v celej galaxii sa pravdepodobne nachádza prach, ktorý rozptyľuje svetlo z prírastkovej čiernej diery v aktívnom jadre galaxie, pričom toto svetlo môže osvetľovať takmer celú galaxiu," vysvetlil astronóm Peter Maksym z Centra pre astrofyziku na Harvarde.

Ilustrácia zobrazujúca vysvetlenie záhadných jasných lúčov a tmavých tieňov pochádzajúcich z IC 5063. © NASA, ESA a Z. Levy (STScI)


Pretože vedci nikdy predtým neboli svedkami tohto javu, môže im trvať nejaký čas, kým definitívne preukážu, že podivné tiene a lúče spôsobuje čierna diera. Toto odhalenie však predstavuje lákavý vedecký objav a bohatú príležitosť pre ďalší výskum.

Planetárna obrana nezachytila prelet asteroidu, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň len 400 km od Zeme
Nastal nový rekord v najbližšom prelete asteroidu okolo Zeme po tom, čo sa v piatok 13. novembra vesmírna hornina s názvom 2020 VT4 dostala do blízkosti len 400 kilometrov od planéty. Naša planetárna obrana incident ani nezachytila, informuje... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár