Švédi otvorene hovoria o odchode Poľska a Maďarska z EÚ
23 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Po tom, čo tento týždeň Maďarsko a Poľsko vetovali rozpočet bloku, obe krajiny si "podali" dvaja švédski členovia Európskeho parlamentu.  Švédi aj otvorene hovorili o odchode týchto konzervatívnych krajín z Európskej únie, informuje Breitbart News. 


Helene Fritzonová, vedúca delegácie pre švédskych sociálnych demokratov v Európskom parlamente, uviedla, že Maďarsko a Poľsko hrajú „škaredú hru“, a dodala: „Celú EÚ postavili do veľmi vážnej situácie, keď využili svoje veto.“

Tomas Tobé, europoslanec údajne stredopravých umiernených, súhlasil a povedal pre Sveriges Radio: „Teraz  nemôžeme ustúpiť. Ak ustúpime, v podstate hovoríme, že je v poriadku pokračovať týmto smerom, akým chce ísť Maďarsko a Poľsko." Tobé ďalej uviedol, že je otázne, či Poľsko a Maďarsko patria alebo nepatria do Európskej únie.

Začiatkom tohto týždňa Maďarsko a Poľsko odmietli sedemročný rozpočet EÚ vo výške 2,1 bilióna dolárov, ktorý bol stanovený s cieľom poskytnúť ekonomickú úľavu krajinám, ktoré sú najviac zasiahnuté účinkami vírusu Wuhan. Krajiny rozpočet odmietli, pretože boli pripojené takzvané ustanovenia „vlády zákona“ a európskych hodnôt, čo by Bruselu umožnilo pripraviť krajiny o finančné prostriedky za to, že by nespĺňali podmienky.

Najskorumpovanejší je Soros, tvrdí Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán označil miliardára a plutokrata Georga Sorosa za „jedného z najskorumpovanejších ľudí na svete“. Soros totiž vyzval Európsku úniu, aby Maďarsko a Poľsko podriadili hodnotám „otvorenej spoločnosti“, informuje Breitbart... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Maďarský premiér Viktor Orbán vydal po vete vyhlásenie, v ktorom hovorí: „V Bruseli sa dnes pozerajú iba na krajiny, ktoré púšťajú migrantov, na tie, ktoré sa riadia zásadami právneho štátu. Tí, ktorí chránia svoje hranice, sa nemôžu kvalifikovať ako krajiny, kde vládne vláda zákona.“

„Len čo bude tento návrh prijatý, nebudú už existovať žiadne prekážky, pokiaľ ide o viazanie podielu členských štátov na spoločných fondoch na podporu migrácie a využívanie finančných prostriedkov na vydieranie krajín, ktoré sú proti migrácii,“ vysvetlil.

Putin predlžuje sankcie proti Západu
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


"Z nášho pohľadu by bolo spájanie ekonomických a finančných otázok s politickými diskusiami vážnou chybou, ktorá by podkopala jednotu Európy. Akýkoľvek nový postup zameraný na postihovanie členských štátov by sa mal zaviesť iba na základe jednomyseľnej zmeny a doplnenia zmlúv,” uviedol Orbán.

Vyjadrenia švédskych poslancov nie sú prvé, ktorými švédski politici kritizovali Maďarsko. V roku 2019 švédsky premiér Stefan Löfven navrhol, aby sa na Maďarsko vzťahovali sankcie za neprijímanie migrantov.  V tom istom roku švédska ministerka sociálneho zabezpečenia Annika Strandhallová odsúdila prorodinnú politiku Maďarska a uviedla, že „páchne tridsiatymi rokmi“ v súvislosti s nemeckým nacistickým režimom.

Pápež František: Koronavírus odhaľuje „veľké zlo postihujúce svet“
Pápež František vyzval seminaristov v Ríme, aby ponúkli svetu riešenie „veľkého zla“, ktoré ho postihuje, zla, ktoré odhalil koronavírus, prináša Breitbart News. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková