Nadácia Zastavme korupciu: Načo nám bude 16 miliónov antigénových testov?
23 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Už nie desať, ale až šestnásť miliónov testov plánuje nakúpiť Igor Matovič pred druhým celoplošným testovaním Slovenska. Nadácia Zastavme korupciu sa pýta: „Na čo nám ich toľko bude?“


Jedným z tých, ktorým sa nezdá plánovaný nákup obrovského množstva antigénových testov je aj nadácia Zastavme korupciu, ktorá prijme navrhované členstvo vo výberovej komisii až keď budú rozptýlené pochybnosti týkajúce sa zmyslu a hospodárnosti ich nákupu. Pre TASR to uviedla riaditeľka nadácie Zuzana Petková, ktorú zaujíma aj stav príprav ďalšieho celoplošného testovania obyvateľstva, informuje portál pravda.sk.
Zastavme korupciu má niekoľko zásadných otázok

Na snímke riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. FOTO TASR - Pavol Zachar


Petková sa na sociálnej sieti vyjadrila, že: „Bude nás zaujímať, na základe akej štúdie sa nakupujú práve antigénové testy, a to v počte 16 miliónov.“ Nadáciu zaujíma aj efektívnosť zriadenia mobilných odberových miest u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré majú štát stáť do 17-tisíc eur mesačne, ale aj to, či dostali alebo dostanú takúto možnosť aj samosprávy, ktoré sa osvedčili v celoplošnom testovaní. Riaditeľka nadácie sa tiež pýta, „aká je dlhodobá predikcia analytikov Ministerstva zdravotníctva týkajúca sa vývoja pandémie a či napokon nebude namiesto hromadného testovania potrebný lockdown“.

Podľa medializovaných informácií by malo byť súčasťou komisie aj Transparency International Slovensko. „Aj my sme túto informáciu zachytili v médiách, no nik nás zatiaľ neoslovil. Ak budeme oslovení, radi sa pridáme,“ ozrejmila Eva Demková z Transparency International. Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík už avizoval, že v súvislosti s nákupom antigénových testov zriadi výberovú komisiu, do ktorej prizve aj zástupcov opozície a tretieho sektora. Chce sa ale obrátiť aj na Úrad pre verejné obstarávanie, aby zistil, ktoré spôsoby obstarania sú v súlade so zákonom. Oslovil i Najvyšší kontrolný úrad, či je nákup v súlade s kompetenciami ministerstva hospodárstva, dodáva na záver portál pravda.sk.

Smer-SD a Hlas-SD neplánujú asistovať Sulíkovi pri nákupe antigénových testov
Vláda vo štvrtok 19. novembra schválila, že 16 miliónov antigénových testov, potrebných na ďalšie celoplošné testovania, bude obstarávať rezort hospodárstva. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA