Kam sú až kandidáti na generálneho prokurátora pre svoje zvolenie ochotní klesnúť?
23 | 11 | 2020 I Petra Demková

Celý proces výberu GP prebieha nedôstojne a je poznamenaný úpornou snahou kandidátov zapáčiť sa za každú cenu. Ako sa máme potom spoľahnúť, že novozvolený generálny prokurátor bude konať nezávisle, samostatne a sebavedomo?


Prvou zarážajúcou vecou je už fakt, že ani jeden z kandidátov žiadnym spôsobom za posledné mesiace verejne neupozornil na porušovania ústavných a ľudských práv, ku ktorému dochádza na Slovensku už od marca 2020 v súvislosti s opatreniami proti korone. Mnohí právnici bijú na poplach a tvrdia, že štátu hrozia súdne spory nie len na súdoch slovenských, ale aj na Európskom súde pre ľudské práva. Bohužiaľ, pôsobí to tak, že žiaden z kandidátov nechce dráždiť tých, ktorí o výbere rozhodnú...

Celé vypočúvanie kandidátov sa nesie v zvláštnom móde. Zdá sa, že poslancov zajímajú viac politické zásluhy jednotlivých kandidátov a ich angažovanosť sa v bulvarizovaných kauzách, ako ich pracovné úspechy, či zásadné morálne postoje. Najväčšiu pozornosť poslancov si zatiaľ vyslúžil kandidát Juraj Kliment, predseda senátu Najvyššieho súdu SR. A najhorším momentom zo všetkých vypočutí zatiaľ, bolo vypočúvanie JUDr. Klimenta v kauze Cervanová. Juraj Kliment, ako je známe, bol členom senátu, ktorý v kauze súdil, výsledok je verejne známy a svojho času spôsobil obrovské pobúrenie určitej, aj keď veľmi malej skupinky známych osobností.

Kandidát na generálneho prokurátora Kliment bohapusto klame a poslanci pália bosorky, tvrdí Tóth
Kandidát na generálneho prokurátora Juraj Kliment tvrdí, že keď odhalil moje „toxické“ známosti, ukončil so mnou spoluprácu. Takisto doktor Kliment tvrdí, že som ťažko niesol, keď na tretej knihe o vražde Ľudmily Cervanovej spolupracoval s iným... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


O zaujímavý moment na vypočutí sa postaral Ondreja Dostál, ktorý je známy tým, že je jedným z tých, ktorí odmietajú akceptovať rozsudok v kauze Cervanová. Na obranu odsúdených vrahov sa stavia dlhodobo a to spoločne napr. so Štefanom Hríbom, či prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý si v minulosti vyrobil faux pas, keď sa ako prezident objavil na večierku, kde sa dvaja z odsúdených vrahov nachádzali.

To, že poslanec Dostál opakovane odmieta akceptovať potvrdené rozhodnutie súdu v tejto kauze, je síce zvláštne... ale to, že túto svoju zadubenosť bez hanby predvádza ešte aj pri vypočúvaní kandidáta na GP, je už skôr škandál.

Ťažko povedať, či sa dá o niečo lepšie hodnotiť následný postoj JUDr. Klimenta. Sudca sa na vypočutí znížil ku komentovaniu účasti Mariána Kočnera na krste knihy o vražde Cervanovej. Za knihou stojí novinár Peter Tóth; a môžeme si o Petrovi Tóthovi myslieť skutočne čokoľvek - ale popierať vynikajúcu prácu, ktorú na knihe, ktorá vyvolala obrovský ohlas, odviedol, naštrbuje dôveryhodnosť kandidáta. Neskoršie vystupovanie autora knihy v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice a v súvislosti s Kočnerom, je predsa pre kauzu Cervanová, irelevantné. Snaha zapáčiť sa poslancom zbytočným vyviňovaním sa z niečoho, čo sa stalo v úplne inom čase a v inej kauze, je nielen nedôstojné, ale aj trápne. Kočner bol vždy kontroverznou osobou, avšak v čase napísania knihy o kauze Cervanová nebol stíhaný, ani odsúdený.

Fico s Dankom môžu prísť kvôli protestom o svoju advokátsku licenciu
Novembrový protest vytiahol do ulíc nielen „obyčajných“ ľudí, či podľa ministra Naďa opice, ale aj opozičných a mimoparlamentných politikov. Niektorí sa išli len tak „poprechádzať“, iní aj rečnili a burcovali nespokojných ľudí. Napísali... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Už len ako čerešnička na torte vyznieva poznámka sudcu Klimenta o tom, že senát JUDr. Zemkovej, ktorá nezakázala ĽSNS, bol „ovplyvňovaný“.

A skutočne úsmevne už po tomto všetkom vyznieva Klimentovo vyjadrenie z minulosti, keď krátko po tom, čo Harabina v roku 2015 zaradili do jeho senátu, vyhlásil, že „v takomto zložení on pracovať nemôže.“ Odôvodnil to slovami, že medzi nimi (dvoma) „ide o takú odbornú a hlavne morálnu disharmóniu, ktorú nie je možné prekonať a ktorá by mohla vyústiť až do fyzických konfliktov“.

Nuž, dnes sa už ukazuje jasnejšie, aká je morálka kandidáta Juraja Klimenta.

Kollár sa nenechá Matovičom vydierať. Verí však v dohodu na generálnom prokurátorovi
Predseda Národnej rady (NR) SR a líder Sme rodina Boris Kollár verí, že v koalícii bude dohoda na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora (GP). Zároveň však odkazuje, že jeho hnutie sa vydierať nenechá. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | tasr