Je neetické predlžovať utrpenie, keď pacientovi nemôžeme pomôcť, tvrdí lekárka
23 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Najvýraznejšou budovou Nemocnice Na Bulovke je stavba nazývaná "Vychovateľňa". Práve tu sídli pľúcna klinika, na ktorej pracuje lekárka Jindřiška Martínková. Na starosť má pacientov Covid-19 a počas svojej práce zažila veľa zbytočných úmrtí, píše portál i Dnes.


Pracujete na oddelení, ktoré primárne slúžilo onkologickým pacientom s pľúcnymi nádormi. V súčasnej dobe ale riešite covidových pacientov. Čo všetko teda musíte okolo pacientov obstarať?

Staráme sa o pacientov s preukázanou covidovou infekciou, ktorí k nám prichádzajú kvôli nejakým komplikáciam. Väčšinou ich prijímame kvôli dýchavičnosti. U nich následne zisťujeme covidovú pneumóniu, často rozsiahly obojstranný zápal pľúc. Títo chorí väčšinou trpia dychovou nedostatočnosťou a vyžadujú kyslíkovú terapiu.

Zakázané video európskych lekárov: Niet žiadnej pandémie, väčšina testov je falošná
„Je dosť naivné očakávať, že pandémiu zastavia stredoveké metódy ako izolácia a rúška,“ tvrdí ruský lekár Alexander Mjasnikov. Uviedol portál Yandex.ru. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Ďalšou už menej početnou skupinou sú chorí s dlhým priebehom choroby, zdĺhavými hnačkami, zvracaním, nechutenstvom, celkovo vyčerpaní, ktorí potrebujú infúznu terapiu, zavodniť, nutričnú ​​podporu, lieky proti bolestiam, teplote, doplniť chýbajúce minerálne látky a ďalšiu podpornú medikáciu.

Vždy záleží na tom, o akých pacientov sa konkrétne jedná a ako dlho majú zdravotné ťažkosti. Máme tu pacientov, ktorí dostávajú kortikosteroidy, antibiotiká, remdesivir či rekonvalescentnú plazmu.

O koľko takých pacientov sa musíte starať?

Máme dvanásť lôžok, to je maximálna kapacita. Na viac nám chýbajú sestry.

Lekári kritizujú vládu: Testovanie v ambulanciách nám už raz zamietli
Asociácia súkromných lekárov SR tvrdí, že s požiadavkou testovať ľudí antigénovými testami prišla už pred prvým kolom celoplošného testovania na COVID-19. Ako uviedla pre TASR, vtedy však bola jej snaha zamietnutá s tým, že je nutný dozor pri... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | tasr


Na starosť však nemáte len pozitívnych pacientov na covid.

O poschodie vyššie máme štandardné oddelenie, kde sú všetci "pľúcni" pacienti, ktorí nie sú nakazení covidovou infekciou a nemajú na ňu samozrejme ani podozrenie.

Spomínala ste, že máte pacientov skôr s miernym priebehom...

Úplne by som nepovedala, že je ich priebeh mierny. Mierny priebeh majú pacienti, čo to dokážu zvládnuť doma. Ale akonáhle sa u nich vyvinie pneumónia, väčšinou je rozsiahla. Potrebujú potom terapiu kyslíkom, pretože pľúca nezvládajú okysličovať krv natoľko, aby rozvádzali dostatočné množstvo kyslíka. V takýchto prípadoch hovoríme minimálne o stredne ťažkom priebehu choroby.

Austrálske deti zmiatli lekárov. Vytvorili si protilátky na Covid-19 bez toho, aby boli niekedy nakazené
Bizarný prípad v Austrálii ohromil lekárskych vedcov po tom, čo sa u detí pozitívnych rodičov na Covid-19 vyvinuli mimoriadne účinné protilátky bez toho, aby boli deti infikované, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ako často prevážate pacientov na ARO?

To našťastie nie je tak časté. Povedzme, že je to potrebná desatina zo všetkých prípadov. Bohužiaľ nám tu tiež niektorí pacienti umierajú. Nie všetkých smerujeme na ARO, keď sa ich stav zhorší. Väčšinou sa jedná o pacientov v pokročilom veku, s ďalšími závažnými chronickými chorobami, veľakrát dlhodobo pripútaných na lôžko, v celkovo zlom stave. Všeobecne asi panuje predstava, že keď pľúca zlyhajú, pacient sa jednoducho napojí na ventilátor a tak sa prečká fáza zahojenia pľúc. Tak to ale vôbec nefunguje.

Pre každého pacienta je mechanická ventilačná podpora obrovská záťaž, samotná ventilácia poškodzuje pľúca, dochádza k častým bakteriálnym infekčným komplikáciám a rozvíja sa závažná celková slabosť, ktorá mnohokrát neumožňuje vôbec odpojenie od ventilátora. Je potrebné si uvedomiť, že ventilátor nenahrádza pľúca, len umožňuje na prechodnú dobu odľahčiť pacientovi, nastaviť čo najlepšie parametre pre okysličovanie krvi.

Nepokúšate sa tieto pacientmi zachraňovať?

Je neetické zbytočne predlžovať bolesť a utrpenie, keď vieme, že pacienta vyliečiť nemôžeme. Naopak keď vidíme, že je aspoň nejaká šanca, že by to pacient mohol zvládnuť, tak mu poskytujeme maximálnu starostlivosť. U nás zomrela približne osmina zo všetkých našich pacientov.

Denné „korona čísla“ nič nevravia a sú iba „aritmetikou zastrašovania“, tvrdí ruský lekár
Alexander Mjasnikov na príklade myxomatózy austrálskych králikov ukazuje, že každá epidémia raz skončí vytvorením imunity. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Zasiahla vás osobne smrť nejakého pacienta?

Je to vždy smutné vidieť umierať človeka. Vzhľadom k tomu, že sa staráme o onkologických pacientov s pľúcnymi nádormi, vidíme smrť veľmi často. Pacienti, ktorí u nás zomreli na Covid-19, boli väčšinou v ťažkom stave a mali rýchly priebeh, nebol teda priestor vybudovať si k nim bližší vzťah.

Na druhú stranu, čo ma vždy zasiahne, a to sa teda covidu netýka, keď nám umierajú mladí pacienti z dôvodu onkologického ochorenia. S tým sa ťažko vyrovnávam. Keď viem, že mi umiera pacient, ktorý je mladší ako ja a ja pre neho naozaj nemôžem nič robiť.

Čo by sme si podľa vás mali teraz všetci odpustiť?

Ľudia by sa mali snažiť čo najviac minimalizovať kontakt s ostatnými, nosiť rúška a dodržiavať dané opatrenia. Do stavu, kedy budeme mať skutočnú istotu, že je to za nami, je ešte ďaleko. Nie je to sranda, covid je naozaj vážne ochorenie. Veľa ľudí na túto chorobu zomrelo, a to zbytočne. Mohli žiť ďalších 10-20 rokov.

Pandémia môže priniesť stav aký sme tu nemali od „veľkej hospodárskej krízy“, varuje Putin
23 | 11 | 2020 | Diana Zaťková