Čínska komunistická strana obviňuje Taliansko z pôvodu vírusu Wuhan
23 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Čínska komunistická strana (ČKS) skočila na lekársku štúdiu, ktorá naznačuje, že vírus Wuhan bol v Taliansku prítomný už v septembri 2019. Tvrdí, že európskym centrom vírusu bolo Taliansko skôr ako Čína, informuje portál Breitbart.


Štúdia publikovaná v talianskom časopise o  rakovine Tumori Journal tvrdí, že protilátky proti koronavírusu sa našli vo vzorkách krvi zo skríningu rakoviny uskutočneného v Taliansku v septembri minulého roku. To naznačuje, že mohlo dôjsť ku kontaktu s koronavírusom skôr, ako sa pôvodne predpokladalo.

Jeden z expertov zapojených do štúdie, Giovanni Apolone z milánskeho Národného onkologického ústavu, mal v rozhovore  pre Times of London  jasno v tom, že štúdia nevylučuje Čínu ako pôvodcu vírusu. "Vieme, že Čína sa oneskorila s oznámením svojho ohniska nákazy, takže sa nedá povedať, kedy tam nákaza začala a severné Taliansko má s Čínou veľmi silné obchodné väzby," uviedol Apolone.

EÚ schváli hneď dve vakcíny proti Covid-19
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Štúdie sa rýchlo chopila diktatúra v Pekingu. Hovorca ministerstva zahraničia Zhao Lijian naznačil, že vírus mohol mať pôvod mimo Číny. "To opäť ukazuje, že sledovanie zdroja vírusu je zložitá vedecká otázka, ktorá by sa mala ponechať na vedcov." Ide o rozvojový proces, ktorý môže zahŕňať viac krajín," uviedol Zhao.

ČKS už predtým obvinila americkú armádu zo šírenia vírusu a tvrdila, že pôvodným epicentrom koronavírusu bolo Španielsko. Počas prvých fáz pandémie na jar zaznamenali Španielsko a Taliansko najsilnejšie ohniská čínskeho koronavírusu.

Analýza: Nenašiel sa žiadny dôkaz o tom, že by nakazení Covidom bez príznakov choroby boli infekční
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Pravicový populistický taliansky senátor Matteo Salvini odpálil najnovšie tvrdenia z Číny a na sociálnych sieťach napísal: „Neuveriteľné! Teraz Čína identifikuje Taliansko ako miesto pôvodu Covidu!!! Medzi klamstvami, tajomstvami a prieťahmi spôsobila čínska komunistická diktatúra so svojím vírusom svetu nevyčísliteľné škody.“

"Mali by byť povinní platiť nekonečné odškodné, namiesto toho, aby obviňovali Talianov, že sú infektormi!" Dodal Salvini.

Taliansku štúdiu kritizovali medzinárodní vedci vrátane virológa na Texaskej Univerzite A&M Texarkana Benjamina Neumana, ktorý spochybnil schopnosť onkológov porozumieť vírusom. "Vedci sú spravidla len odborníkmi v úzkom odbore," vysvetľuje Neuman a dodáva: "Je pravdepodobné, že preskúmanie vykonali recenzenti, ktorí sú oboznámení s niektorými aspektmi biológie rakoviny, ale nie s výskumom vírusov."

Štúdia: Najmenej pol roka po infikovaní Covidom sa nemôžete nakaziť znova
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Čína je už dlho obviňovaná z pokusu zakryť prepuknutie epidémie vo Wuhane. Podľa májovej správy spravodajskej aliancie Päť očí, ktorú tvoria Austrália, Kanada, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo a USA, komunistický režim „nechal zmiznúť" lekárov, ktorí sa odvážili otvorene o pandémii hovoriť.

Správa pokračovala podrobným úsilím ČKS o cenzúru správ o vypuknutí nákazy, ako aj o zničení vzoriek vírusu v laboratóriách. Taktiež mala ČKS odmietnuť odovzdať vzorky medzinárodným vedcom, čo sa v dokumentácii pripisuje oneskoreniu liečby vírusu.

Čínska vláda nedávno obžalovala občana Šanghaja, novinára Zhang Zhana, z údajného šírenia „nepravdivých informácií“ o víruse vo svojich správach z Wuhanu začiatkom tohto roka. Zhang bol obvinený z „hádok a vyvolávania problémov“. To sú obvinenia, ktoré sa často používa na umlčanie politických disidentov v Číne a hrozí za ne maximálny trest päť rokov väzenia. Komunistický systém spravodlivosti kontrolovaný komunistickou stranou má 99-percentnú mieru odsúdenia, čo medzinárodní obhajcovia ľudských práv často odsudzujú.

Pápež František: Koronavírus odhaľuje „veľké zlo postihujúce svet“
Pápež František vyzval seminaristov v Ríme, aby ponúkli svetu riešenie „veľkého zla“, ktoré ho postihuje, zla, ktoré odhalil koronavírus, prináša Breitbart News. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková