Zakázať extrémistickú stranu nie je cesta k potieraniu extrémizmu, prekvapuje nemecký minister vnútra
22 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Predseda Konferencie ministrov vnútra spolkových krajín Nemecka už nevylučuje zákaz AfD, avšak nemyslí si, že by to bol prostriedok, ktorý splní účel.


AfD (Alternatíva pre Nemecko je nemecká krajne pravicová politická strana založená 6. februára 2013, ktorá sa zaraďuje medzi strany euroskeptické a národnekonzervatívne. Je známa pre svoje xenofóbne a anti-islamské prejavy, niektorí jej členovia propagujú neonacistické myšlienky a používajú nacistické výrazy. Pozn. red. HD - zdroj Wikipédia) pôsobí ako parlamentná ruka pravicových extrémistov, tvrdí Georg Maier. Ochrana ústavy musí nájsť vhodné prostriedky na zaobchádzanie s touto stranou. Niektoré myšlienky z konferencie zaznamenal zeit.de.

Po rozvratných akciách zo strany poslaneckého klubu AfD v Spolkovom sneme úradujúci predseda Konferencie ministrov vnútra, Durínsky minister vnútra Georg Maier ( SPD ), už zákaz strany nevylúčil. „Posledné udalosti majú veľký význam,“ uviedol Maier pre redakčnú sieť v Nemecku. Stáva sa „čoraz zrejmejším, ako veľmi AfD funguje ako parlamentná ruka pravicových extrémistov a snaží sa podkopávať parlamentnú demokraciu zvnútra“.

Nemecko vyhodilo šéfa vojenských kontrarozviedok pre podozrenie z prepojenia na pravicový extrémizmus
Šéf nemeckej vojenskej kontrarozviedky bol prepustený uprostred rozsiahleho vyšetrovania stoviek vojakov pre podozrenie z prepojenia na pravicový extrémizmus, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„Celá strana sa vyvíja pravicovo-extrémistickým smerom, “ informoval Maier. Zahŕňa to neustále pokusy o revíziu histórie s použitím neprijateľných výrazov a rétoriky. Taktiež aj útoky na nedotknuteľnosť parlamentu s cieľom narušiť slobodu a demokratický poriadok. Toto všetko sleduje stratégiu, ktorej patrí veľká pozornosť verejnosti, ako aj následný mocnejúci protiprúd.

Maier to označil ako dôvod, aby Úrad na ochranu ústavy konal a „zhromaždil materiál, ktorý obstojí pred súdom s cieľom nájsť vhodné prostriedky na riešenie otázky AfD“. Prohibičné konania vedené proti strane pred Spolkovým ústavným súdom sú však podľa neho „úplne poslednou možnosťou“. S dodatkom, že nie celkom efektívnou. Aj keď, „ani to sa už nedá vylúčiť, ak sa strana bude aj naďalej radikalizovať,“ dodal Durínsky minister vnútra.

Ostatné parlamentné skupiny Bundestagu sa postavili proti AfD a označili jej protagonistov za „nepriateľov demokracie“. Chyba je však podľa mnohých z nich nielen v samotnej AFD, ale aj v čomsi negatívnom, čo sa v nemeckej spoločnosti deje. Psychózu a neurózu a následne aj presuny v politických preferenciách podľa mnohých poslancov významne ovplyvňujú  aj neuvážené protipandemické opatrenia.

Extrémizmus ako fenomén života v Európe (Vladimir Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Iveta Machová