Štúdia: Najmenej pol roka po infikovaní Covidom sa nemôžete nakaziť znova
22 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Štúdia z Oxfordskej univerzity zistila, že ľudia, ktorí sa nakazili Covid-19, mali protilátky najmenej šesť mesiacov. To znamená, že šanca na reinfekciu v uvedenom časovom rámci je veľmi nepravdepodobná, informuje portál RT.




Výsledkom spolupráce medzi University of Oxford a Oxford University Hospitals (OUH) NHS Foundation Trust je prvá rozsiahla štúdia skúmajúca reinfekciu Covid-19. Príspevok bol zverejnený na webovej stránke MedRxiv. Monitorovala viac ako 12 tisíc zdravotníckych pracovníkov zamestnaných na OUH a zistila, že pravdepodobnosť infekcie bola výrazne znížená u personálu, ktorý už Covid-19 prekonal.

Z 11 052 zamestnancov bez protilátok proti Covid-19 sa u 89 vyskytla infekcia so symptómami počas 30-týždňového obdobia. Medzitým sa u žiadneho z 1 246 zamestnancov s protilátkami nevyvinula symptomatická infekcia.

Štúdia tiež zistila, že u zamestnancov s protilátkami bola menšia pravdepodobnosť asymptomatickej infekcie. Iba traja zamestnanci s protilátkami mali pozitívny test na Covid-19 bez príznakov. V rovnakom období malo 76 zamestnancov bez protilátok pozitívny test, ale nemali žiadne príznaky.

Vedci hovoria o veľkom prielome - bude možná liečba HIV?
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Vedúci výskumu a autori štúdie Katie Jefferyová a David Eyre uviedli, že výsledky môžu byť zdrojom  opatrného optimizmu. Vedci budú naďalej sledovať zamestnancov, aby zistili, ako dlho ochrana trvá. Eyre, profesor na oxfordskom Nuffieldovom odbore populačného zdravia, uviedol, že štúdia „ukázala, že infikovanie Covid-19 poskytuje ochranu pred reinfekciou pre väčšinu ľudí najmenej na šesť mesiacov“. Jefferyová, riaditeľka pre prevenciu a kontrolu infekcií v Oxford University Hospitals, opísala výsledky ako „vzrušujúci nález“, ktorý naznačuje „aspoň krátkodobú ochranu pred reinfekciou“.

Koronavírus má všetky znaky biologickej zbrane, tvrdí ruský profesor
Michail Bala je presvedčený, že ak by niekto chcel zasiahnuť určitú časť populácie, vytvoril by takýto typ vírusu. Uviedol portál Rossaprimavera.ru. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič