Ľudia sa búria, v Jasnej majú pre výstavbu vyrúbať ďalší kus lesa
22 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Donovaly iba nedávno zásluhou petície prišli o atrakciu v podobe multifunkčnej novej športovej haly kde mali byť aj lyžiarske svahy a hokejová aréna, a už je tu ďalšia petícia, tentokrát za zachovanie lesa v lyžiarskom stredisku Jasná.


Najväčšie lyžiarske stredisko Jasná v Nízkych Tatrách sa mení na stavenisko, pretože developeri v ňom budujú nové hotely či penzióny doslova hlava nehlava. Podľa ochranárov sa pripravuje realizácia asi stovky stavieb, medzi ktorými budú aj výškové. Situácia je taká kritická, že ľudia začali proti rozsiahlej výstavbe podpisovať petíciu Občianskeho združenia Za dolinu. Na poplach však už bijú aj ochranári, informuje portál 1.pluska.sk
Developeri postupne ničia národný park

V Jasnej vyrastá vďaka developerom aj takýto veľký hotel. V jeho okolí sa stavajú ďalšie menšie penzióny, ktoré už dráždia aj ochranárov a Ministerstvo životného prostredia. Autor: Jozef Uhlárik st.


Situácia v Jasnej sa zhoršila aj po stránke energetickej, pretože zásobovať také množstvo nových stavieb si vyžiada rozšírenie elektrifikačnej siete. Nešťastní z toho sú aj ochranári. „Je to hrozné, už sme informovali aj ministra životného prostredia, aby sa problematikou Demänovskej doliny zaoberal. Naplánovaných je vyše sto objektov, medzi nimi aj výškové budovy. To je nemysliteľné, takto zničiť národný park,“ povedal predseda občianskeho združenia Lipa - Liptovskí aktivisti Roman Běhal.

Predseda OZ Tatry Rudolf Pado predložil plán zalesnenia najpostihnutejšej časti Lúčky, no obec Demänovská dolina, pod ktorú Jasná patrí, ho zamietla. Sám už niekoľko rokov upozorňoval kompetentných, že bude nedostatok vody, no nikto to, podľa jeho slov, neriešil. Petíciu OZ Za dolinu k piatkovému popoludniu podpísalo už vyše 25-tisíc ľudí.

Problémy s elektrinou v lyžiarskom stredisku Jasná by chceli energetici vyriešiť do štyroch rokov
Problémy s elektrinou v Demänovskej doline a v lyžiarskom stredisku Jasná by chceli energetici vyriešiť do štyroch rokov. Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) totiž v rokoch 2023 a 2024 predpokladá ukončenie všetkých investičných projektov... Čítať ďalej
28 | 01 | 2020 | SITA

Ministerstvo aj Budaj stoja na strane ľudí

Jediní, kto podporuje veľkú výstavbu v Demänovskej doline sú obecný úrad a miestni poslanci. Autor: Jozef Uhlárik st.


K situácii v Jasnej sa pred časom pre médiá vyjadrila aj starostka Demänovskej doliny Ľubomíra Klepáčová, ktorá si myslí, že rozvoj Demänovskej doliny je pre turizmus nevyhnutný a o zmene územného plánu rozhodli hlasovaním poslanci. V Jasnej podľa nej chýbajú ubytovacie kapacity, obec preto rozvoj developerských projektov podporuje. V obci Demänovská dolina si podľa výpisu z katastra od Urbáru Vrbica pozemok prenajala na tridsať rokov aj slovenská lyžiarska hviezda Petra Vlhová.

Projekt Škriatkov les podľa informácií INDEXU predkladá úradom spoločnosť ISO Invest. Oblasť je na území chránenej vodohospodárskej oblasti. Zámer už predložili na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. „Ministerstvo, ale aj minister Ján Budaj sleduje vývoj výstavby v Demänovskej doline a stojí na strane ľudí a životného prostredia. Demänovská dolina so svojimi svetoznámymi jaskyňami tvorí jadro Nízkych Tatier,“ uviedla Monika Szabó z odboru komunikácie na ministerstve. „Naším spoločným záujmom je, aby sme podobne ako v prípade Štrbského plesa chránili tento skvost Slovenska,“ povedal pre Nový Čas minister Ján Budaj. Nový Čas oslovil aj spoločnosť ISO Invest, do uzávierky sa však nevyjadrili.

Jasnej hrozí kolaps. Eldorádo developerov nepozná hraníc
Stredisko Jasná je pred kolapsom. Pre megalomanskú výstavbu hrozí energetická pohroma. Správu priniesol portál Glob. Čítať ďalej
19 | 11 | 2019 | Gabriel Matta