Analýza: Nenašiel sa žiadny dôkaz o tom, že by nakazení Covidom bez príznakov choroby boli infekční
22 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Analýza výsledkov masívneho post-lockdownového testovania Covid-19, ktoré zahŕňalo takmer každého obyvateľa mesta Wuchan v Číne, nenašla žiaden dôkaz o tom, že by sa táto choroba šírila aj prostredníctvom pozitívne testovaných ľudí bez príznakov choroby, informuje portál RT.




Analýza publikovaná vo vedeckom časopise Nature sa zamerala na výsledky skríningovej iniciatívy, ktorá sa uskutočnila od mája do júna vo Wuchane, v meste, kde boli zistené prvé prípady nového koronavírusu koncom roka 2019. Pôvod vírusu stále nebol stanovený, nové štúdie však naznačujú, že choroba mohla byť v Taliansku už v septembri minulého roku.

Otestovaných vo Wuchane bolo takmer desať miliónov ľudí, čo predstavuje 92 percent všetkých obyvateľov vo veku od šesť rokov. Je neuveriteľné, že neboli zaregistrované žiadne nové prípady s príznakmi choroby a bolo zistených iba 300 prípadov bez príznakov. Následné testy s 1 174 blízkymi kontaktmi nájdených bezpríznakových prípadov nepriniesli žiadne nové pozitívne nálezy.

To znamená, že neexistuje "žiadny dôkaz, že zistené bezpríznakové pozitívne prípady boli infekčné," uvádza analýza s tým, že výsledky masívneho skríningového programu by mohli pomôcť zdravotníckym orgánom "prispôsobiť stratégiu na prevenciu a kontrolu v období po lockdowne."

Strašiť tvrdým lockdownom je čistá demagógia - tvrdia Nemci
Hrozbu "celoštátneho vypnutia ekonomiky" používa naša vláda ako cesnak na upírov. Nemci, ktorí sú už dlhšie, ale podľa potreby iba lokálne "vypnutí" však tvrdia, že ekonomike to nijak výraznejšie neškodí. Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Zdá sa, že analýza potvrdzuje predbežné zistenia, ktoré boli zverejnené počas skríningového programu. Profesor Lu Zusun z Wuchanskej univerzity vedy a techniky v júni uviedol, že v súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že by bezpríznakoví ľudia prenášali vírus na ďalších ľudí, varoval však pred vyvodzovaním všeobecných záverov.

Autori príspevku pripustili, že predchádzajúce štúdie našli dôkazy o tom, že bezpríznakoví jedinci boli infekční a mohli by sa u nich objaviť príznaky choroby aj neskôr, predpokladali však, že obyvatelia Wuchanu stále majú pozitívne testy na vírus aj po prísnom uzamknutí mesta, a preto nebolo možné preniesť chorobu na iných ľudí.

Manipuluje sa s výsledkami testov, vraciame sa do bývalého režimu, tvrdí biológ Flegr
Jaroslav Flegr sa pravidelne vyjadruje k situácii ohľadom pandémie koronavírusu a neberie si servítky pred ústa ani pri vyjadreniach o vláde. Tentoraz biológ tvrdí, že dochádza k manipuláciám testov a najväčšiu zásluhu na zlepšení situácie majú... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Wuhan bol podrobený prísnej výluke trvajúcej viac ako 70 dní. Prísne nariadenia v podstate odrezali mesto od zvyšku Číny. Iba jedna osoba z každej domácnosti mohla opustiť svoje obydlie maximálne na dve hodiny.

Príspevok prichádza uprostred rastúcej debaty o účinnosti obmedzení Covid-19. Uzávery miest a dokonca aj celoštátne obmedzenia a príkazy nosenia rúšok boli odôvodnené argumentom, že aj bezpríznakoví jedinci by mohli túto chorobu šíriť. Mnoho ľudí však tvrdilo, že sociálne a ekonomické náklady na odstávky výrazne prevažujú nad údajnými výhodami, a poukázali na dôkazy o tom, že bezpríznakoví ľudia nie sú infekční.

Visolajský upozorňuje na riziká Matovičového plánu testovania. Zvíťazí opäť tvrdohlavosť premiéra?
Slovákov čaká v decembri podľa slov premiéra ďalšie „nepovinné“ celoplošné testovanie. Uskutoční sa, alebo Igor Matovič bude musieť cúvnuť pred vyššou mocou? Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.