50 miliardová bitka o Jukos sa pozastavuje
22 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Federálny súd vo Washingtone prijal návrh ruskej vlády na pozastavenie prípadu podaného bývalými akcionármi skrachovaného ropného giganta Jukos. V prípade ide o „najväčšie“ právne vyrovnanie v histórii, informuje portál RT.




Prípad, ktorý je súčasťou zdĺhavej 15-ročnej právnej bitky, ktorú rozpútali oligarchovia, bude preskúmaný až v roku 2022 alebo kým nebude vynesený paralelný rozsudok na Najvyššom súde v Holandsku. Holandské súdy predtým priznali bývalým investorom do spoločnosti odškodné vo výške 50 miliárd dolárov. Ešte neplatný rozsudok sa považuje za najväčšie zákonné vyrovnanie v histórii. Rusko sa však proti tomuto rozhodnutiu odvoláva a dokonca varovalo, že by mohlo odmietnuť zaplatiť zmier.

Americké rozhodnutie tiež odmietlo zvážiť zabezpečenie 7 miliárd dolárov z Ruska, ako to požadovali bývalí akcionári, na zabezpečenie vyplatenia náhrady škody. A to v prípade, ak by konečný výsledok rozhodol v ich neprospech.

Na 30-stranovom rozhodnutí sa dospelo k záveru, že „Ruská federácia je zvrchovaná krajina s hospodárskymi tendenciami, ktoré prekonávajú celú planétu, a nie neistý potenciálny dlžník, ktorého zloženie je potrebné, ak by nebolo možné zaistiť aktíva neskôr.“

Putin predlžuje sankcie proti Západu
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Právnici Moskvy trvajú na tom, že zahraničné súdy odmietli brať do úvahy protikorupčné zákony krajiny a že na investorov spoločnosti Jukos sa nevzťahuje žiadna kľúčová medzinárodná zmluva, pretože nie sú „bona fide“ ani „zahraniční“. To by podľa nich malo znamenať, že v prípade by mali byť zainteresovaní iba ruskí sudcovia.

Bývalí akcionári spoločnosti, ktorá svojho času produkovala každý piaty barel ruskej ropy, tvrdia, že vláda krajiny ju efektívne zbavila aktív po tom, čo požadovala miliardy spätných daní. Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij, oligarcha, o ktorom sa kedysi hovorilo, že bol najbohatším mužom Ruska, bol uväznený pre obvinenie z podvodu a spoločnosti bola udelená daň vo výške 27 miliárd dolárov. Tá viedla k jej zrúteniu. Chodorkovskij tvrdí, že išlo o politické rozhodnutie v dôsledku toho, čo nazval svojím aktivizmom proti Kremľu.

Rusko rozbieha masívnu internetovú sieť naprieč Arktídou
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Chodorkovského akvizícia bývalého sovietskeho štátneho producenta ropy, ktorá bola súčasťou aukcie, o ktorej sa všeobecne vedelo, že je zmanipulovaná, bola medzi ekonómami kedysi označovaná za „podvod storočia“. Chodorkovskij sa vraj vzdal nárokov na svoju bývalú ropnú ríšu a zo žiadneho vyrovnania by nemal zisk.

Medzi ďalších navrhovateľov však patrí niekoľko vplyvných obchodných osobností, napríklad Leonid Nevzlin, bývalý spolumajiteľ spoločnosti Jukos. Ak by bol potvrdený rozsudok holandského súdu, najväčším príjemcom by bol Nevzlin.

Prípad prichádza uprostred rastúceho napätia medzi Moskvou a Západom, pretože jeho zoznam sankcií proti Rusku neustále rastie. V októbri minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tvrdil, že medzinárodné organizácie sú čoraz viac protiruské, pretože európski lídri uvalili na krajinu nové obmedzenia po údajnej otrave opozičného aktivistu Alexeja Navaľného. Diplomat dodal, že „pravdepodobne jednoducho musíme dočasne prestať hovoriť s ľuďmi na Západe, ktorí sú zodpovední za zahraničnú politiku a nerozumejú potrebe vzájomne rešpektujúceho dialógu.“

Čas zúčtovania? Moskva zvažuje blokovanie Facebooku a Twitteru
20 | 11 | 2020 | Diana Zaťková