Austrálske špeciálne sily popravili desiatky afganských civilistov
20 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Počas operácií v Afganistane austrálske špeciálne sily údajne popravili desiatky civilistov. Portál RT odvolávajúc sa na závery vyšetrovacej  komisie uvádza, že austrálske vojenské komandá v rokoch 2007 až 2014 nezákonne zabili až 39 afganských civilistov.


Závery 465-stranovej vyšetrovacej Breretonovej správy zverejnil vo štvrtok šéf austrálskych obranných síl generál Angus Campbell.  "Obyvateľom Afganistanu sa v mene austrálskych obranných síl úprimne a bezvýhradne ospravedlňujem za akékoľvek priestupky austrálskych vojakov," uviedol Campbell na tlačovom brífingu. "Takéto konanie hlboko podkopalo dôveru, ktorú do nás vložil afganský ľud, ktorý nás požiadal o pomoc. Zničilo životy afganských rodín a spoločenstiev, pričom spôsobilo nesmiernu bolesť a utrpenie," zdôraznil šéf austrálskych obranných síl.

;ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F507144-australia-special-forces-war-crimes-report%2F

Podľa správy sa prípady usmrtení civilistov vo veľkej miere týkalo väzňov, ktorí sa aktívne nepodieľali na bojových operáciách proti austrálskym silám.  Správa uvádza, že vojaci zatajovali mnohé z úmrtí a často pri popravách inscenovali boj aby sa vyhli kontrole nadriadených.

Správa pomenovaná po Najvyššom sudcovi Paulovi Breretonovi, ktorý viedol štvorročné vyšetrovanie vojnových zločinov, však do veľkej miery zbavuje austrálske vojenské špičky zodpovednosti za prípady vrážd. Konštatuje, že sa nenašiel sa žiadny dôkaz o tom, že by vysoko postavení vojenskí predstavitelia vedeli o nezákonnom zabíjaní. Zodpovednosť padá na veliace zložky na nižších úrovniach.

Izraelský útok na Sýriu si vyžiadal životy 3 vojakov
Po reakcii sýrskych systémov protivzdušnej obrany na izraelský útok v blízkosti hlavného mesta Damask bolo zabitých niekoľko vojakov sýrskej armády, uviedla sýrska tlačová agentúra SANA, pričom Tel Aviv nálet potvrdil, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár