Vývoj českej vakcíny proti covidu stál milióny, teraz zrejme končí
19 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Na začiatku mája sa v médiách objavilo oznámenie o vývoji českej vakcíny proti koronavírusu. Po niekoľkých mesiacoch sa celý projekt za milióny korún pravdepodobne uzavrie. Minister zdravotníctva Jan Blatný ho do ďalšej fázy zrejme nepustí, informuje portál Eurozpravy.cz.


Na vývoji vakcíny sa podieľali tri inštitúcie riadené ministerstvom zdravotníctva. Štátny zdravotný ústav, Ústav hematológie a krvnej transfúzie a Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny. Ako už skôr zistili reportéri relácie 168 hodín, samotný vývoj bol od počiatku podivný.

K vývoju sa prakticky nikto nechcel vyjadrovať a na otázky novinárov takmer nikto neodpovedal. Vývoj nechcela predtým komentovať ani vedúca výskumného tímu Věra Adámková. Tá má za sebou kontroverznú históriu v oblasti lekárskej vedy. Je totiž držiteľkou Bludného balvanu za rok 2018.

Vakcína bez ihly. Dali by ste sa zaočkovať cez nos?
Vedci sľubujú, že najúčinnejšou zbraňou proti koronavírusu bude vakcinácia. Farmaceutickí giganti pracujú na jej dokončení v injekčnej podobe, tím výskumníkov v Spojených štátoch sa však na to rozhodol ísť inak. A u myší zatiaľ slávia... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Bludný balvan je anticena Českého klubu skeptikov Sizyfos, ktorý ju udeľuje za pseudovedeckú činnosť. Adámková ju dostala spolu s Tomiom Okamurom, Andrejom Babišom a ďalšími politikmi za "bľabotanie a šírenie hlúpostí v oblasti zdravotníctva a vedy".

Konkrétne poslankyňa cenu dostala za výrok, ktorý predniesla v Poslaneckej snemovni: "Práve preto, že som certifikovaný homeopat, musím povedať, že by bolo úplne zle, keby sa pustili tieto lieky do predaja, pretože obsahujú veľmi závažné látky, aj keď v malom množstve, ktoré môžu ľudské telo poškodiť."

Vývoj samotnej vakcíny pritom teraz zrejme skončí, a to testovaním na myšiach. Do druhej fázy ho podľa Českého rozhlasu šéf rezortu zdravotníctva Jan Blatný zrejme nepustí."Je to v rukách pána ministra a tento posun je čisto jeho politické rozhodnutie, ktoré je potrebné akceptovať," tvrdí Adámková.

Ruská vakcína Sputnik V je účinná na 92%. Je to viac, ako si udáva Pfizer
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Adámková tiež načrtla doterajšie náklady. Podľa nej vývoj zatiaľ vyšiel asi na štyri milióny korún (viac ako 150 000 eur). "Pokiaľ viem, tak zatiaľ ale nebolo nič preplatené. Je tiež potrebné povedať, že celý tím na tom nikdy nepracoval za peniaze. Majú úväzky u tých troch ústavov, takže to sa do tejto sumy nikdy nepočítalo," dodala.

Voči vakcíne sa pritom mnoho odborníkov dlhodobo vyjadruje kriticky. "Konštatovať, že Česká republika je pripravená vyvinúť počas mesiacov vakcínu proti novému koronavírusu bolo veľmi neprofesionálne a v mojom odbornom, ale aj neodbornom okolí to vzbudilo úžas. Všetkých tiež ohromilo, že pani doktorka mala odvahu postaviť sa do čela výskumného tímu," uviedla pre EuroZprávy.cz bývalá riaditeľka Mikrobiologického ústavu Akadémie vied Českej republiky Blanka Říhová.

Riaditeľ Biologického centra Akadémie vied Libor Grubhoffer podľa Českej televízie hovorí o politickom populizme, riaditeľ Parazitologického ústavu Akadémie vied Julius Lukeš následne uviedol, že namiesto samostatného výskumu mali českí vedci spolupracovať s niektorou inou krajinou.

Distribúcia vakcín by mohla spôsobiť krach dolára, varuje americká Citibank
Rozšírená distribúcia vakcín na boj proti pandémii a pokračujúce uvoľňovanie menového systému by mohli budúci rok viesť k oslabeniu amerického dolára až o 20 percent, tvrdí americká banka Citibank, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár