Uvoľňovanie protipandemických opatrení: kiná nepremietajú, plavárňam sa otvárať neoplatí
18 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Matovič síce povolil za určitých okolností otvoriť kiná, divadlá a tiež posilňovne či plavárne, mnohým sa  to pre vysoké náklady jednoducho neoplatí.


Kiná, divadlá, fitnescentrá, plavárne aj kostoly sa minulý piatok dozvedeli, za akých podmienok môžu od pondelka rána vpustiť ľudí do svojich priestorov, lenže prax je zložitejšia, konštatuje  portál sme.sk.
Spusteniu kín bráni to, že nemajú čo premietať

Ilustračné foto / Pixabay


Premiér Igor Matovič navyše pôvodne chcel, aby prevádzky organizovali aj testy svojich zákazníkov. Minulý piatok svoj zámer však zavrhol, pretože ho za to skritizoval jeho koaličný partner a dnes zrejme už bývalý kamarát Richard Sulík. Pandemická komisia odobrila, že od pondelka sa môžu otvoriť kiná a divadlá na polovicu kapacity, tie zo však za taký krátky čas nedokázali. Kiná by síce aj premietali, ale nemajú čo, divadlá zase nemali naplánovaný program a predaj vstupeniek. „Aby bol program atraktívny, museli by sme mať nové zaujímavé tituly, ale tie zatiaľ nemáme. Distribútori pre pandémiu odložili ich premiéry,“ skonštatoval riaditeľ košického nezávislého Kina Úsmev Lukáš Berberich.

Kinu, ktoré má kapacitu 320 miest by so možno aj oplatilo premietať aj pre polovicu divákov, otvorenie ale odkladá najmenej o týždeň, kým dokáže zostaviť program. Ani potom však zrejme nebude premietať každý deň ako pred pandémiou. „Chcelo by to koordinovaný postup, keď sa dopredu povie, že sa budú môcť kiná otvoriť v januári a podľa toho by sme vedeli nasadiť filmy,“ hovorí Berberich a dodáva: „Ešte minulý týždeň sa tiež hovorilo, že sa bude vyžadovať komunitné testovanie.“

Matovič: Od pondelka by sa mohli otvoriť kiná, kostoly aj fitká a plavárne
Od pondelka (16. 11.) by sa mohli otvoriť divadlá, kiná a kostoly maximálne do 50 percent kapacity ich priestorov. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO) s tým, že tento návrh predložil na štvrtkovom (12. 11.) zasadnutí... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR

Rýchly reštart nedokážu zvládať ani v divadlách

Ilustračné foto. Zdroj: pinterest.com


Jednoducho naštartovať sa nedajú ani divadlá. „Divadlo, najmä veľké, je možné zastaviť za minútu, ale znovu ho rozbehnúť istý čas trvá. Musíme pripraviť hrací plán, urobiť oprašovacie skúšky, obnoviť pôvodné odbery elektrickej energie, zverejniť predaj predstavení a marketingovo ho podporiť, zabezpečiť služby – uvádzačky, šatniarky, hasičov, zdravotníkov,“ vysvetľuje generálny riaditeľ SND Peter Kováč. Slovenské národné divadlo nepustí divákov do svojich sál tento týždeň, hoci mu to vyhláška dovoľuje.

Matovič predpovedá: Reštaurácie sa nemusia otvárať spolu s kostolmi či divadlami
Pre šíriacu sa druhú vlnu koronavírusu vláda takmer súčasne zatvorila kostoly, reštaurácie, divadlá aj fitnescentrá, ale otvárať ich v rovnakom čase zrejme neplánuje. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Problémy s pracím plánom aj predajom vstupeniek

Prvé predstavenie, ktoré si tak budú môcť diváci pozrieť osobne, bude až o týždeň, v utorok 24. novembra v činohre SND – Pred západom slnka. Vstupenky pritom zvyčajne divadlo predáva mesiac aj dva dopredu. „Uvidíme, ako rýchlo či pomaly sa nám návštevníci budú vracať do hľadiska,“ vraví riaditeľ s tým, že podľa toho zvážia aj nasadzovanie predstavení, aby neboli veľmi stratoví.

Slovenské komorné divadlo v Martine narýchlo organizuje na piatok 20. novembra verejnú generálku inscenácie Pán Biedermann a podpaľači a o týždeň neskôr jeho premiéru. Riadny predaj vstupeniek pre verejnosť sa však rozbehne až na decembrové predstavenia. V divadlách, rovnako ako v kinách, platí, že diváci musia sedieť v každom druhom rade, prípadne ich rozsadia podľa šachovnice. V ich prevádzkach sa zakazuje občerstvenie.

Veľký prehľad opatrení, na čo sa musíte pripraviť a čo by ste mali vedieť
Obmedzenia odborníkov na spomalenie šírenia koronavírusu zrejme zabrali, a tak vláda rozhodla, že svojím občanom predsa len čo-to povolí. Viete čo to bude a čo vás tam čaká? Nie? Potom si pozrite tento veľký prehľad. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Veľké či malé, najviac v nich môže byť šesť ľudí

Ilustračné foto. Autor Jozef Uhlárik st.


Za oveľa prísnejších podmienok sa môžu otvoriť plavárne a posilňovne, ktoré môžu vpustiť dovnútra naraz šesť ľudí bez ohľadu na to, aké sú ich priestory rozsiahle. Veľkým prevádzkam, keďže starostlivosť o bazén a priestory ich stojí mesačne aj desaťtisíc eur, sa teda otvoriť neoplatí.  otvorí pre verejnosť. Prevádzkovateľ najväčšej bratislavskej plavárne na Pasienkoch rieši, či sa mu podarí vybaviť v bazéne tréningy plaveckých klubov. Potom by plaváreň mohla čiastočne otvoriť aj pre ostatných, inak by sa jej to však finančne neoplatilo.

„Ani neviem, či som nahnevaný. To je slabé slovo. Podľa mňa je to jednoducho nezmysel,” pridáva sa majiteľ fitnescentra v Trnave Ján Kristofič, ktorý vo svojej posiľňovni má desiatky strojov a rozlohu 1400 štvorcových metrov. „Veď tí šiesti ľudia sa tam ani neuvidia, nieto aby sa stretli,“ hovorí Krištofovič s tým, že fitnescentrum sa mu preto naplno otvárať neoplatí. Šiesti zákazníci naraz si síce môžu objednať individuálny vstup, no zaplatia zaň dvojnásobnú sumu.

Poľské fitnesscentrum sa vyhlásilo za cirkevný chrám. Snaží sa tým vyhnúť lockdownu
20 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Cirkev neúčasť na omšiach odpúšťa

Ilustračné foto. Zdroj: TASR


Na uvoľnené pravidlá najpružnejšie zareagovali kostoly, pretože v mnohých už odslúžili bohoslužby v pondelok skoro ráno. Veriaci však musia počas obradu sedieť buď šachovnicovito, alebo tak, že každá druhá lavica zostane prázdna. „Obnoví sa služba, teda niekoho z veriacich kňazi požiadajú, aby na to dohliadli,“ vysvetlil hovorca katolíckej Konferencia biskupov Slovenska Martin Kramara s tým, že tam, kde treba, dozrú na dodržanie pravidiel.

Veriacim konferencia biskupov radí, aby sa nestretávali pred kostolom, pretože stále platí zákaz zhromažďovania sa nad šesť ľudí. „Seniorov a chronicky chorých zatiaľ prosíme, aby svoju účasť zvážili,“ dodáva Kramara.
Reštaurácie a väčšina škôl stále zatvorené

Naďalej zatvorený zostáva druhý stupeň základných škôl a tiež stredné školy, hoci minister školstva Branislav Gröhling ich chcel otvoriť koncom novembra. Igor Matovič mu však v piatok odkázal, že prišiel s hlúpym návrhom, pretože to, podľa neho, nedovoľuje epidemiologická situácia. Zatvorené sú tiež reštaurácie, ktoré zákazníkom môžu vydávať jedlá iba v obaloch.

Masívnejšie uvoľnenie by podľa Matoviča mohlo prísť, až keď kĺzavý týždenný medián klesne pod 750, t.j. ak by sa denne v priebehu týždňa nakazilo 750 ľudí a menej, dnes je ich 1771. Zároveň by však muselo byť v nemocniciach menej ako 2000 ľudí s koronavírusom, dnes ich je zhruba 1800, uvádza v závere portál sme.sk.

Rodičov počas pandémie desí hrozba straty príjmu a zatvorené školy
Pre rodičov s deťmi do 18 rokov je najväčším strašiakom opatrenie štátu s dosahom na zamestnanie a uzavretie školských zariadení. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na Slovensku realizovalo občianske združenie (OZ) Rodičia.sk v spolupráci so... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | TASR