Exprezident Klaus prišiel na výročie prevratu bez rúška, rieši to polícia
18 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Bývalý prezident Václav Klaus sa zúčastnil spomienok na 17. november 1989 v Prahe. Ako jediný však mal po celý čas rúško pod bradou. Ochranu úst a nosa si nenasadil ani pri rozhovore s novinármi. Polícia prípad odovzdáva do správneho konania, informuje portál iDnes.


"Zo zákona sa nemôžeme vyjadrovať ku konkrétnym osobám. Ako polícia na mieste môžeme dať pokutu do 10 tisíc korún alebo môžeme priestupok oznámiť. V tomto prípade sme zvolili druhú variantu," uviedol hovorca pražskej polície Jan Daněk.

Klausovi tak v správnom konaní hrozí pokuta až do výšky 75 000 eur. Bývalý prezident však v utorok nebol na verejnosti bez rúška prvýkrát. Ochranu úst a nosa si nenasadil ani pri pripomienke 28. októbra pred Obecným domom v Prahe. Na mieste pritom hovoril bez rúška aj s ľuďmi, ktorí spadajú do rizikovej skupiny obyvateľov.

"Tí, čo nosia rúška, sú vítači migrantov", usúdil Václav Klaus
Bývalý český prezident Václav Klaus si rúško pri pripomienke 28. októbra nevzal zámerne. Má svoju predstavu o význame rúšok, uviedol v rozhovore s ČTK. Koronavírus považuje za viac než "len" chorobu a zneužitie tejto choroby za nástroj na premenu... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Exprezident si však nemyslí, že by to bola chyba. "Ja to robím programovo a zámerne, a keď človek niečo robí programovo, tak za prvé to nepovažuje za chybu a za druhé považoval by som za nedôstojné, keby som robil to, čo robí mnoho našich politikov, že sa začne ospravedlňovať," uviedol v nedávnom rozhovore pre ČTK, kde okrem iného označil priaznivcov rúšok za "vítačov migrantov".

Na pražskej ulici v prejave pred novinármi uviedol, že predchádzajúcich 31 rokov bolo ideálnym obdobím demokracie. Teraz sa však podľa neho začína situácie zhoršovať. "Tohtoročné výročie pádu komunizmu v ponurej atmosfére dnešnej doby sa v podstate oslavovať nedá, prípadne len nostalgicky," upozornil.

"Občania našej krajiny, ktorí by sláviť mali, prežívajú dnešné výročie zastrašení a izolovaní. Mnohí so zakrytými tvárami. Rozmáha sa strach a vzájomné podozrievanie. Je vynucované, aby sme boli poslušní chaotickým príkazom. Nútia nás veriť veciam, ktorým veriť je nesmierne ťažké," uviedol exprezident s tým, že nádej na návrat k normálnemu slobodnému životu slabne.

Šírenie koronavírusu je cenou za Schengen a globalizovaný svet, tvrdí Klaus
Podľa exprezidenta Českej republiky (ČR) Václava Klausa buďe mať koronavírus enormné ekonomické dopady. Zraniteľnosť dnešného sveta vidí najmä v globalizácii. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Klaus tvrdí, že sa v posledných mesiacoch opäť zavádza cenzúra a začína byť opäť povolená len jedna jediná pravda. "Víťazí manipulácia a delenie spoločnosti na tých správnych, ktorí so všetkým súhlasia, a na tých, ktorí si dovolia nesúhlasiť."

Podobný vývoj podľa bývalého prezidenta prebieha v celom západnom svete. "A nie je to spôsobené rastúcou silou nezápadných autoritatívnych režimov. Vzniká to v našej časti sveta, ktorá bola kedysi slobodná a prosperujúca. Aj epidémia koronavírusu je používaná ako ospravedlnenie dnešného vývoja," tvrdí.

Kremeľ: Uvítame každý pokus amerického prezidenta o na nadviazanie vzťahov s Ruskom
Moskva je pripravená spolupracovať s akýmkoľvek americkým prezidentom, uviedol pre portál RT hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zopakoval, že Rusko nikdy nezasahovalo do vnútorných záležitostí USA, ale nedovolí, aby sa Spojené štáty miešali do ich... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár