Epidémia naberá na sile. Nosenie rúšok až do roku 2022
18 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Tempo nákazy v USA zrýchľuje. Tento týždeň bola prekonaná hranica 11 miliónov nakazených koronavírusom a posledný milión prípadov sa v krajine preukázal len za týždeň. Denne pribúda okolo 150 000 nakazených a hospitalizovaných je najviac od začiatku epidémie, informuje M Magazín.


Na následky vírusu zomrelo od začiatku pandémie takmer 250 000 ľudí. Aktívnych prípadov je cez 3 555 000. Denne pribúda okolo 150 000 novo nakazených a kapacita nemocníc je vyčerpaná. Celkovo najviac postihnutými štátmi sú Texas, Kalifornia, Florida, New York a Illinois.

Poradcovia budúceho prezidenta USA Joea Bidena upozorňujú, že zdravotníctvo sa pohybuje na hrane kolapsu a je potreba dostať šírenie nákazy pod kontrolu ešte predtým, než sa Biden ujme úradu. Jeden z hlavných poradcov budúceho prezidenta Ron Klain vyzval v nedeľu strany v Kongrese k urýchlenému schválenia prostriedkov pre boj s epidémiou COVID-19.

Na Sibíri sa objavili mutácie koronavírusu. Ovplyvní to účinnosť vakcíny?
18 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Aj ďalší poradcovia budúceho prezidenta zdôrazňujú potrebu dostať šírenie nákazy pod kontrolu ešte predtým, než sa Biden 20. januára ujme úradu. "Sme vo veľmi nebezpečnom období," uviedol v televízii NBC epidemiológ a člen Bidenovho poradného tímu pre COVID-19 Michael Osterholm. "Ak sa teraz nič nepodnikne, čísla významne porastú," varoval.

Kapacita mnohých nemocníc je v Spojených štátoch vyčerpaná. Vo Wisconsine je obsadených 90% lôžok v štátnych nemocniciach a preťažené sú aj nemocnice v Južnej Dakote, Minnesote, Iowe a Ohiu.

Najnovší model Washingtonskej univerzity predpokladá, že by počet obetí v marci mohol dosiahnuť 582 577 obetí, ak by sa teraz nezaviedli prísnejšie opatrenia. Biden žiada obyvateľov, aby do doby, než bude vakcína, opatrenia dodržiavali a zachránili tak státisíce životov.

Viac ako 20 zatknutí po pochode MAGA vo Washingtone
Niekoľko hodín po sobotňajšom „Miliónovom pochode MAGA“ bolo v súvislosti s násilím zatknutých vyše 20 ľudí. Trumpovi priaznivci boli zasiahnutí ohňostrojom len pár blokov od Bieleho domu, informuje Fox News. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Experti z Bieleho domu počítajú, že vakcína bude k širšiemu použitiu k dispozícii v treťom štvrťroku budúceho roka. Platnosť nariadení a nosenia rúšok by tak v niektorých štátoch mali platiť až do roku 2022.

Na budúci štvrtok pripadá jeden z tradičných severoamerických sviatkov, Deň vďakyvzdania, a jednotlivé štáty vyhlasujú obmedzenie kontaktov osôb. Federálna vláda nechce vyhlásiť ďalší Lockdown a nové opatrenia necháva na jednotlivých štátoch. Utah a Ohio preto prísnejšie vyžadujú nosenie rúšok a Kalifornia varuje pred cestovaním za hranice štátu.

Kremeľ: Uvítame každý pokus amerického prezidenta o na nadviazanie vzťahov s Ruskom
Moskva je pripravená spolupracovať s akýmkoľvek americkým prezidentom, uviedol pre portál RT hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zopakoval, že Rusko nikdy nezasahovalo do vnútorných záležitostí USA, ale nedovolí, aby sa Spojené štáty miešali do ich... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár