Británia nedokáže vyhostiť prepustených teroristov
18 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Britská vláda nedokázala deportovať takmer 50 zahraničných islamistických teroristov po tom, čo boli prepustení z väzenia, informuje portál Breitbart.


Analýza záznamov ministerstva vnútra a prokuratúr spoločnosťou Henryho Jacksona odhalila, že za posledných dvadsať rokov mohlo po prepustení z väzenia zostať vo Veľkej Británii asi 45 teroristov. Zistenia správy, ktoré boli čiastočne zverejnené v denníku The Telegraph tiež ukazujú, že desať z odsúdených bolo uväznených za trestné činy nesúvisiace s terorizmom. To malo viesť k ich vyhosteniu z krajiny.

Neúspešnosť deportácie jedného z takýchto teroristov mala za následok tragickú smrť troch mužov v lete v  Readingu, keď vrahom bol Khairi Saadallah. Terorista narodený v Líbyi bol predtým odsúdený 11-krát, avšak pre obavy z porušovania ľudských práv v súčasnosti Spojené kráľovstvo nikoho do Líbye nedeportuje.

Saadallah bol prepustený z väzenia iba 16 dní pred vykonaním útoku. Neskôr sa ukázalo, že bol na zozname sledovaných osôb MI5 podozrivých z terorizmu. Jeho prípad tiež nastolil problémy v azylovom systéme Spojeného kráľovstva, pretože v roku 2018 mu bol udelený azyl. A to napriek tomu, že bol už viackrát odsúdený za násilné trestné činy.

Maďarsko a Poľsko vetovali sedemročný rozpočet EÚ
Rozpočet Európskej únie na roky 2021 - 2027 vetovali členské štáty Maďarsko a Poľsko. Nesúhlasia s stanovením, podľa ktorého krajiny mohli dostávať peniaze EÚ, iba ak dodržiavajú zásady právneho štátu, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Výkonný riaditeľ Spoločnosti Henryho Jacksona a autor správy Dr. Rakib Ehsan uviedol: „Prípad líbyjského utečenca Khairi Saadallaha, bohužiaľ, ukazuje, ako benevolentnosť a altruizmus Spojeného kráľovstva boli na ujmu. "Je hlboko znepokojivé, že muž, ktorý už v minulosti útočil, nebol vyhostený z dôvodu obáv z porušenia ľudských práv a nakoniec dostal príležitosť dobodať troch ľudí na smrť."

„Ešte znepokojujúcejšia je skutočnosť, že existujú odsúdení teroristi, ktorí boli prepustení z väzenia a stále kráčajú po uliciach. Spoločne predstavujú vážne riziko v britskej spoločnosti,“ uviedol Ehsan. „Vláda Spojeného kráľovstva musí zmeniť právne predpisy, aby lepšie uľahčila deportáciu zahraničných zločincov a vytvoriť azylový systém s prioritou národnej bezpečnosti,“ uzavrel.

Zo 45 známych odsúdených teroristov bolo päť z Líbye, ďalší pochádzali zo Sudánu, Pakistanu, Eritrey a Somálska. Správa tiež tvrdí, že osemnásť prepustených teroristov má väzby na radikálne islamské teroristické organizácie, ako sú al-Káida, al-Šabaab, Líbyjská islamská bojová skupina a takzvaný Islamský štát.

Sťažnosti na Apple - sledovanie sa nesmie stať pravidlom!
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Spoločnosť Henryho Jacksona vyzvala vládu, aby uprednostnila deportáciu zahraničných teroristických páchateľov s argumentom, že by mala byť „neoddeliteľnou súčasťou národnej bezpečnosti po brexite“. Navrhla tiež vytvorenie pracovnej skupiny pre azylovú reformu, aby sa zabránilo zločincom zostať na neurčito podľa súčasných utečeneckých protokolov.

Očakáva sa, že od budúceho mesiaca bude do ulíc Británie prepustených približne 100 odsúdených teroristov. Budú prepustení po vykonaní čiastočného trestu odňatia slobody, ako je to vo Veľkej Británii zvykom. V súčasnosti nie je známe, koľko z týchto odsúdených teroristov sa narodilo v zahraničí, alebo či budú čeliť deportácii.

Po sérii islamských teroristických útokov vo Francúzsku a vo Viedni minister vnútra Priti Patel začiatkom tohto mesiaca oznámil, že Spoločné stredisko pre analýzu terorizmu (Jtac) zvýšilo úroveň teroristickej hrozby vo Veľkej Británii na „ závažnú “, čo znamená, že teroristický útok je „vysoko pravdepodobný“.

Zhromaždenia v Bratislave: Fico vyzýva ľudí, aby sa nenechali zastrašiť a pridali sa (AKTUALIZOVANÉ 2)
V Bratislave sa koná viacero protestov. Protestné zhromaždenia sa uskutočnili na Hodžovom námestí, námestí SNP a očakávané sú aj pred Úradom vlády SR. Predstavitelia strany SMER-SD sa stretli pred sochou Alexandra Dubčeka na rovnomennom námestí.... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Michal Filek