Zhromaždenia v Bratislave: Fico vyzýva ľudí, aby sa nenechali zastrašiť a pridali sa (AKTUALIZOVANÉ 2)
17 | 11 | 2020 I Michal Filek

V Bratislave sa koná viacero protestov. Protestné zhromaždenia sa uskutočnili na Hodžovom námestí, námestí SNP a očakávané sú aj pred Úradom vlády SR. Predstavitelia strany SMER-SD sa stretli pred sochou Alexandra Dubčeka na rovnomennom námestí. Robert Fico vyzval na referendum o predčasných voľbách. Na mieste sú kukláči a situácia sa vyostruje. Všíma si to aj portá topky.sk. 


Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v pondelok (16. 11.) vyzval ľudí, aby zvážili svoju účasť na týchto zhromaždeniach. Ak niekto z opozičných politikov vyzýva na zhromažďovanie, podľa ministra pošliapava odkaz 17. novembra. Niektorí účastníci však ignorujú nariadenia a viacerí dokonca nemajú rúška.



Robert Fico sa priznal k chybám z minulosti, ktoré urobil ako najdlhšie slúžiaci premiér SR. Zároveň však podotkol, že kým po voľbách očakával zápas o sociálny štát, mýlil sa. Pretože dnes prebieha zápas o základné slobody. Ľuďom ponúkol referendum o predčasných voľbách. Povedal však, že na to potrebuje podporu ľudí. Vyzbierať totiž musí 350-tisíc podpisov. "Nenechajte sa zastrašiť. Je neuveriteľné, že na 17. novembra nás zastrašujú. Kto máte chuť, choďte a pridajte sa protestom. Ale v pokoji a kľude, lebo pokoj a kľud je to, čo táto krajina potrebuje," povedal Fico.

V uliciach mesta sú ozbrojení policajti. "Pred Úradom vlády je počuť vybuchujúce petardy. Pred bránou v priestore medzi zátarasami čakajú rozmiestnení kukláči. Pred prezidentským palácom zobrali situáciu do svojich rúk ozbrojené zložky. Množstvo ľudí nemá na sebe rúško. V priestore pred Úradom vlády je situácia každou sekundou dramatickejšia. V hre je aj aplikácie slzného spreja," informujú topky.sk.
Reagoval už aj Matovič

Ľudia bez rúšok na námestiach nielen v Bratislave, ale napríklad aj v Žiline, či Banskej Bystrici skandujú protivládne heslá. "Matovič do basy!", "Vlastizradca!", nechali sa počuť demonštranti. Polícia, hoci je zastúpená v hojnom počte, zatiaľ našťastie nezasahuje.

Premiér Matovič zareagoval, ako je uňho zvykom, na svojom fb profile. "30 rokov sme spomínali v tento deň na hrdinov Novembra. Na ich odvahu a statočnosť. Na státisíce ľudí, ktorí ich na námestia prišli podporiť, až spolu vytvorili spoločenstvo ľudí, ktoré nám pokojne vydobilo cestu ku slobode. Dnes námestia ovládnu iní ľudia. Roky im odkaz Novembra bol uplne ukradnutý ... ba práve naopak, v príkrom rozpore s jeho odkazom, jeho hodnoty ničili."



Správu budeme ďalej aktualizovať.