Ruský diplomat je pripravený hovoriť s každým. "Nevidím žiadny problém v stretnutí s Cichanovskou," tvrdí
17 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Keď protesty v Bielorusku vstupujú do tretieho mesiaca, jeden z popredných ruských diplomatov zdôraznil, že Moskva vždy počúva všetky strany a nevidí problém v neformálnych stretnutiach OSN s vodkyňou opozície Svetlanou Cichanovskou, informuje portál RT.


Keď sa ho pýtali na niekoľko stretnutí organizovaných OSN s predstaviteľmi bieloruskej opozície, stály predstaviteľ Moskvy pri OSN v New Yorku Vasilij Nebenzia pre agentúru RIA Novosti uviedol, že skutočne hovoril s Cichanovskou a nevidí „v tom žiadny problém".

"Uskutočnilo sa takzvané stretnutie Arria formula, ktoré zorganizovalo Estónsko. Áno, Cichanovská tam bola a rozprávali sme sa. Na rozdiel od našich (západných partnerov) počúvame všetky strany," uviedol Nebenzia.

Cichanovská bola v augustových bieloruských voľbách hlavným rivalom dlhoročného vodcu Alexandra Lukašenka. Zatiaľ čo súčasný prezident vyhral s 80 percentami hlasov, opozícia a mnoho medzinárodných pozorovateľov tvrdí, že voľby boli zmanipulované. Odvtedy vyšlo do ulíc niekoľko tisícok ľudí, pričom krvavé strety proti bezpečnostným silám si vyžiadali stovky zranených a najmenej šesť mŕtvych.

Zuckerberg prezradil zamestnancom, že je „jasné“, že Biden vyhral sporné americké voľby
Generálny riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg údajne vyhlásil za víťaza amerických prezidentských volieb demokrata Joea Bidena, čím dal najavo, že Trump nevyhrá ani vďaka súdnym sporom, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo Moskva uznala Lukašenka za víťaza a ponúkla angažovanému vodcovi pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na udržanie ekonomiky jeho krajiny nad vodou, vyjadrila znepokojenie nad jeho riešením situácie.

Začiatkom tohto mesiaca sa ruskí diplomati snažili dištancovať od rozhodnutia zaradiť Cichanovskú, ktorá utiekla do susednej Litvy, na medzinárodný zoznam hľadaných osôb s odôvodnením, že tak urobili iba v súlade so zmluvou o únii medzi týmito dvoma krajinami.

Začiatkom tohto mesiaca portál RT informoval, že šéf moskovského zahraničného spravodajstva bol vyslaný do Minsku, aby Lukašenkovi vysvetlil závažnosť masových protestov. Podľa jedného experta na zahraničnú politiku s blízkymi väzbami na Kremeľ šéf ruskej zahraničnej spravodajskej služby (SVR) Sergej Naryškin zistil, že vodca „si neuvedomoval vážnosť situácie“.

Gatesova nadácia investovala ďalších 70 miliónov dolárov na distribúciu vakcín proti Covid-19 do krajín 3. sveta
Manželia Bill a Melinda Gatesovci investovali do vývoja vakcín proti Covid-19 ďalších 70 miliónov dolárov, pričom niektorí kritici spochybňujú nejasné výsledky klinických skúšok vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktorá je taktiež financovaná Gatesovou... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár