Maďarsko a Poľsko vetovali sedemročný rozpočet EÚ
17 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

 Rozpočet Európskej únie na roky 2021 - 2027 vetovali členské štáty Maďarsko a Poľsko. Nesúhlasia s stanovením, podľa ktorého krajiny mohli dostávať peniaze EÚ, iba ak dodržiavajú zásady právneho štátu, informuje portál RT.



Oba národy nadviazali na svoje nedávne varovania, že zablokujú návrh rozpočtu vrátane záchranného balíka pre koronavírus vo výške 750 miliárd EUR, a to pre obavy, že by do ich domácich súdnych systémov zasahovalo ustanovenie „právneho štátu“.




Hovorca nemeckého predsedníctva v Rade EÚ Sebastian Fischer, ktorý dohliadal na rozpočtový proces, oznámil zlyhanie rozpočtu tým, že „veľvyslanci pri EÚ nemohli dosiahnuť potrebnú jednomyseľnosť ... kvôli výhradám dvoch členských štátov.“

Hovorca maďarského premiéra Viktora Orbána Zoltan Kovács vysvetlil veto slovami: „Náš postoj bol po celú dobu jasný.“ V reakcii na obvinenia EÚ, že toto veto bude mať za následok vznik krízovej situácie, Kovács tento krok obhajoval argumentom „bremeno zodpovednosti spočíva na tých, ktorí túto situáciu vyvolali napriek dobre formulovanému postoju Maďarska“.

AKTUÁLNE: Premiér nepočíta s tým, že otvorí celú ekonomiku pred Vianocami. Nakupujte rýchlo darčeky!
Premiér dnes oznámil, že "Do Vianoc chcem znížiť denný limit pozitívnych testov na 500". On sám a jediný. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Podobný postoj predložil aj poľský veľvyslanec pri EÚ, ktorý odmietol politickú dohodu z dôvodu   „mechanizmu podmienenosti v EÚ“. Námestník ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski pre agentúru Polska Agencja Prasowa uviedol, že "s mechanizmom v tejto podobe nemožno súhlasiť, pretože by to malo za následok udelenie právomoci Európskej komisii, čo je v rozpore so zmluvami a predchádzajúcimi dohodami“.




Odpor proti opatreniu „právneho štátu“ zo strany Maďarska a Poľska vyvolalo vyšetrovanie EÚ týkajúce sa nezávislosti súdov, mimovládnych organizácií a médií v oboch krajinách. EÚ nevyjasnila, aké budú ďalšie kroky na zabezpečenie rozpočtu, a vysoký diplomat iba uviedol, že blok bude musieť pred ďalším postupom „urobiť inventúru“.

Jankovská prelomila mlčanie! Spoza mreží natrela exministra Žigu
Bývalá štátna tajomníčka je zrejme najdlhšie zadržanou vysoko postavenou, ktorá skončila v rukách NAKA. Hoci vo väzbe už držala aj hladovku a naznačila, že by chcel s políciou spolupracovať, svoje mlčanie prelomila až teraz. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Španielska ministerka hospodárstva a podnikania Nadia Calvino však vyjadrila optimizmus, že problém bude vyriešený v najbližších dňoch, bez bližšieho vysvetlenia, či dôjde k ústupkom.

Zatiaľ čo neexistuje dohoda medzi 27 členskými štátmi, projekty, ktoré sa majú financovať z rozpočtu, zostanú bez finančných prostriedkov a plán hospodárskej obnovy po ukončení programu nebude môcť pokračovať.

Poslankyňa SAS nerozumie pandemickým opatreniam - nielen ona
Nerozumejú im mnohí, najmä v takých disproporciách, ako napríklad prečo je možné otvoriť kostoly pre najohrozenejšiu skupinu obyvateľstva, ale nemožno sprístupniť školy pre najmenej ohrozených - deti a mládež. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Ivan Brožík