Kaliňák: Neverím, že Gašpar vzal úplatok, nesedí mi ani zločinecká skupina!
16 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

O akcii Očistec, pri ktorej kukláči pozatýkali bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov, sa toho už popísalo veľa, exminister vnútra ale stále neverí, že to nebola objednávka zo strany vlády.


Robert Kaliňák neverí ani tomu, že bývalý policajný prezident Tibor Gašpar by niekedy zobral úplatok. V nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo uviedol aj to, že mu nesedí ani pomenovanie zločinecká skupina.
Netuším, neverím, to neznamená že...

Exminister vnútra jednoducho odmieta uveriť, že bývalý policajný prezident vzal úplatok. Podľa svojich vyjadrení nebol nijako limitovaný a nikto mu neradil, koho si má vybrať za policajného prezidenta. „To, že sa niekto s niekým pozná ešte neznamená, že založil, alebo bol v nejakej zločineckej skupine,“ zdôraznil Kaliňák a dodal, že: „Nemajú odvahu povedať, že stíhanie je nezákonné. Všetci.“ Niekdajší šéf rezortu vnútra skonštatoval, že netvrdí, že sa tie skutky nestali, ale spochybňuje, že v údajnej zločineckej skupine bývalý policajný prezident Tibor Gašpar pôsobil.

„Netuším, kto sa kde s kým stretáva na akom poschodí, ja len hovorím, že neverím, že Gašpar zobral úplatok. To je pre mňa podstatné,“ poznamenal na margo údajných stretnutí viacerých zadržaných. Na otázku, či sa on osobne obáva, že aj pre neho si príde NAKA, uviedol, že nemá žiadne avízo.

Akcia Očistec: Gašpar obvinenia odmieta, Slobodník chce spolupracovať, Hraško sa psychicky zrútil
Štvrtková akcia NAKA poriadne zamávala Slovensko a určite aj slušnými policajtami. Zaujímavé je aj sledovanie, ako sa bývalí vysokí funkcionári polície pred sudcom spávajú. Hraško sa k nemu ani nedostal. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Politická objednávka 

Na margo akcie Očistec Kaliňák hovorí, že mnohé vyjadrenia sú politickou a mediálnou objednávkou. Argumentuje slovami premiéra Igora Matoviča, ktorý povedal, že Fico s Kaliňákom majú čakať doma na príslušníkov NAKA. Exminister trvá na tom, že politickou objednávkou majú byť aj ďalšie akcie elitných policajtov, pri ktorých došlo k zatknutiu viacerých sudcov či nominantov Smeru-SD. „My hovoríme o posledných piatich, šiestich akciách. Je jedno, či sú založené na výpovedi jedného alebo piatich kajúcnikov,“ vyhlásil.

Vyšetrovanie akcie "Očistec" vedie čoraz bližšie k Smeru-SD. Smeruje to na Kaliňáka?
Zatýkanie vysokopostavených exšéfov polície v rámci akcie Očistec, ale najmä niektoré výpovede zadržaných funkcionárov možno dovedú políciu až k dlhé roky najobľúbenejšej strane, ktorej šéfuje Robert Fico. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Svedectvá postavené na kajúcnikoch

Vyjadrenia bývalého ministra vnútra o politickej objednávke odmietli minulý týždeň aj piati kandidáti na post generálneho prokurátora. „Sú vo volebnej kampani,“ komentoval ich vyjadrenia Kaliňák. Podľa neho by  mal byť mementom rozsudok v prípade vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré aj po mediálnom tlaku skončilo s výsledkom, z ktorého sú všetci frustrovaní. Myslí si, že aj v tomto prípade je to tak, že "páchateľ je už známy, treba len nejako naformulovať skutok. „Dajme preč politický balast. Sú tam veľmi vážne veci, ktoré treba vyšetriť. Ak sú skutky, vyšetriť a potrestať. Zločinecká skupina mi ale nesedí,“ zdôraznil Kaliňák.

Mnohé vyjadrenia podľa exministra stoja na „kajúcnikoch“, v niektorých prípadoch chýbajú listinné dôkazy a vyjadrenia kandidátov na generálneho prokurátora sú iba ich volebnými vyjadreniami. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister vnútra Roman Mikulec rázne odmietli, že by NAKA konala na politickú objednávku súčasnej vlády. Podobne ako Ján Šanta pripomenula Kolíková, že o zadržaní aj v prípade Očistec rozhodujú nezávislé orgány. „Absolútne môžem vylúčiť politické konanie. Vyšetrovatelia sú absolútne nezávislí,“ dodal minister vnútra.

Prečo vylial Slobodník „špinu“ na Gašpara aj Bödöra? Mal STRACH o rodinu!
Bernard Slobodník patrí medzi tých vysokopostavených vysokých policajných šéfov, ktorých NAKA zadržala v rámci akcie Očistec. Aj on sa ale rozhodol prehovoriť a spolupracovať. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.