Vedec Čekan prichádza s riešením, ako ďalej v boji s pandémiou. Vypočuje ho premiér? 
15 | 11 | 2020 I Petra Demková

Napriek tomu, že premiér v piatok na tlačovke tvrdil, že iné riešenia, ako lockdown a testovanie antigénovými testami neexitujú, zdá sa, že predsa len sú aj iné možnosti. Jeden z nich predstavil biochemik Pavol Čekan. Prichádza s podrobným návrhom, ako ďalej postupovať v boji s pandémiou.


Premiér Matovič na piatkovej podvečernej tlačovej konferencii, za účasti hlavného hygienika a ministra zdravotníctva viackrát zdôraznil, že iné riešenia, ako celoslovenský lockdown a pravidelné celoplošné testovanie, neexistujú. Ešte začiatkom týždňa odkázal Sulíkovi po jeho kritike, aby sa predviedol a do konca týždňa prišiel s lepším návrhom. Premiér však už v piatok vyjadril istotu, že Sulík so žiadnym riešením nepríde, pretože iné možnosti, ako spomínané dve, neexistujú.

V sobotu, 14. novembra, prišiel s návrhom riešenia boja s pandémiou slovenský biochemik Pavol Čekan. Podporuje myšlienku diverzifikácie testovania. Svoj návrh predstavil na sociálnej sieti.

Čekan navrhuje používať antigénové testy len v ohniskách nákazy. Tam sú potrebné rýchle výsledky, rýchlo pretestovať a izolovať 30 – 50% infikovaných. V okolí ohnísk navrhuje použitie kombinácie PCR a antigénových testov. Túto kombináciu považuje za najlepšiu aj v uzavretých komunitách ako napr. v nemocniciach, DSS, väzniciach, marginalizovaných komunitách a pod.

AKTUÁLNE: Český súd zrušil vládne nariadenie, ktoré prikazuje nosiť rúška
Mestský súd v Prahe vydal nečakaný rozsudok. Svojím rozhodnutím zrušil opatrenie ministerstva zdravotníctva, ktoré zakazovalo pohyb bez rúška vonku i v budovách. Zatiaľ však zostáva v platnosti a rezort má čas na jeho opravu do 21.... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Čekan vysvetľuje, že použitie PCR testov je vhodné na „cielený boj proti pandémii, využívajúc presnosť a citlivosť PCR testov a možnosť zistiť virálnu nálož u pacienta. Táto informácia je dôležitá pre epidemiológov, lebo ak je virálna nálož veľmi nízka, netreba vyhľadávať kontakty. Ak je virálna nálož veľmi vysoká, tak je to dôležitá informácia pre infektológov, aby monitorovali pacienta a dostali ho do nemocnice radšej skôr než neskôr, lebo neskôr môže mať fatálne následky“.

Vedec vidí zmysel v posilňovaní personálnych kapacít aj v opatreniach, ktoré neruinujú ekonomiku: „Je veľmi dôležité personálne posilniť Úrad verejného zdravotníctva a regionálne úrady, lepšie zabezpečiť nemocnice, a cielene zavádzať regionálne lockdowny a karanténne opatrenia. A to s dôrazom, aby sme čo najmenej ublížili našej ekonomike. Musíme podporovať vývoj ďalších vylepšení testovania a trasovania: testy zo slín, nový odber kloktaním, validácia metódy LAMP, e-aplikácie, atď“.
Slovenskí vedci vedia ako na to, zdôrazňuje vedec.

Najdôležitejšie je podľa slovenského vedca trasovanie a testovanie, ktoré je zadarmo. Tvrdí, že tieto metódy sa ukazujú ako najefektívnejšie, pozorujúc štáty, ktoré bojujú s pandémiou najúspešnejšie.

„Pre úspech boja proti koronavírusu treba byť čo najefektívnejší vo vyhľadávaní superprenášačov a bezpríznakových infekčných ľudí. Kto to dokáže najlepšie, v spojení aj so správnymi karanténnymi opatreniami, ten boj proti pandémii vyhráva. EŠTE K TOMU POCTIVÉ ROR A ZVLÁDNEME TO!“, uzatvára Pavol Čekan.

Slovenskí vedci nabádajú: „Ešte vydržme, stále sme v koronovej kríze!“
Pandémia COVID-19 šarapatí na Slovensku už od marca tohto roka. Do boja s ňou sa zapájajú aj naši vedci a lekári, ktorí majú pre ľudí dobré rady ako s ňou bojovať. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Viacerí diskutujúci pod príspevkom návrh vedca chvália, avšak vyjadrujú sklamanie z prístupu vlády, ktorá prístup vedcov dlhodobo ignoruje. Žiadajú Čekana, aby bol v komunikácii smerom k premiérovi dôraznejší. Ďalší sa pýtajú, či premiér vôbec vie o existencii týchto návrhov. Čekan sa netají tým, že dúfa, že sa k premiérovi jeho návrhy  dostávajú.

Záverom, zdá sa, že predsa len existuje viac prístupov k riešeniu pandémie, ako dva o ktorých vie premiér. Koniec-koncov, o regionálnych semaforoch a regionálnych lock-downoch počúvame od niektorých vedcov aj politikov už mesiace. Zaujímavé, že Igor Matovič tieto teórie nepozná...



Krčméryho „fabrika“ na tituly produkovala čudných profesorov. Ich mená prekvapia
Vladimír Krčméry sa stal jednou z „ľudských“ tvárí boja proti koronavírusu a jeho popularita počas tohto obdobia značne vzrástla. Závažné zistenia Nadácie Zastavme korupciu ho však ukazujú v inom svetle. Ako je pochybné udeľovanie titulov spojené s... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Natália Sollárová