Ukrajinské špeciálne jednotky sa údajne cvičia na prevzatie Krymu
15 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Elitní vojaci ukrajinskej armády nedávno uskutočnili sériu cvičení, pri ktorých si údajne vyskúšali potenciálnu inváziu na Krymský polostrov, informuje portál RT.


Po správach v ukrajinských médiách opísala ruská agentúra RIA Novosti navrhovanú taktickú príručku pre simulovanú misiu. Najskôr „niekoľko skupín špeciálnych síl nepozorovane prekročí hranice a prenikne hlbšie na územie polostrova“, kde by „zničilo vzletové a pristávacie dráhy letísk, zničilo komunikačné centrá, veliteľstvá, sklady zbraní a eliminovalo veliteľov“.

Po tejto skrytej operácii by potom mala nasledovať rozsiahla letecká a pozemná invázia ozbrojených síl krajiny.

Generálporučík Serhiy Naev z ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že jedným z cieľov cvičení bolo nacvičiť preventívne opatrenia na ochranu kľúčových strategických zariadení pred možnými teroristickými hrozbami.

"Tí, čo nosia rúška, sú vítači migrantov", usúdil Václav Klaus
Bývalý český prezident Václav Klaus si rúško pri pripomienke 28. októbra nevzal zámerne. Má svoju predstavu o význame rúšok, uviedol v rozhovore s ČTK. Koronavírus považuje za viac než "len" chorobu a zneužitie tejto choroby za nástroj na premenu... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Predchádzajúce ukrajinské pokusy o zriadenie spravodajských sietí na Kryme však narazili na problémy. V januári bol v regióne zatknutý miestny obyvateľ pre podozrenie zo skladovania výbušnín, údajne na príkaz kyjevskej rozviedky. V apríli ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila, že odhalila sieť ukrajinských špiónov, ktorá plánuje teroristické činy a kradne tajné údaje.

A ešte v roku 2016 FSB oznámila, že zabránila ukrajinskému teroristickému útoku, zatiaľ čo jeden z jej agentov a vojak boli zabití pri prestrelke na hranici. Vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko účasť Kyjeva poprel.

Ukrajina tiež obviňuje ruské špeciálne sily z prevádzkovania prieskumných a sabotážnych misií na svojom území. Moskva tieto tvrdenia dôrazne popiera, avšak Kyjev ich uviedol ako zámienku na zvýšenie vojenskej prítomnosti v regióne.

"Ako môžete obviňovať WHO za to, že niekto zjedol netopiera?" Rusko sa verejne zastalo Svetovej zdravotníckej organizácie
Jeden z najvyššie postavených ruských diplomatov sa zastal Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) po tom, čo sa USA rozhodli pre vystúpenie zo skupiny kvôli "nezvládnutiu pandémie", informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár