Študenti pozor: Od roku 2022 budú všetky maturity iba elektronicky!
15 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

O modernizácii nášho školstva sa toho už narozprávalo dosť, lenže urobilo sa iba veľmi málo. Pandémia COVID-19 ale rezort prinútila aby sa isté zmeny predsa len spravili, Ako sa ukazuje, pokračovať budú aj naďalej.


Minister školstva Branislav Gröhling predstavil viaceré zmeny, ktorými chce zmodernizovať školstvo, medzi ktoré patrí aj zníženie byrokracie, zjednotenie financovania či prinášanie viac digitálnych technológií. Podľa jeho slov už včera bolo neskoro, a tak nové počítačové zariadenia chce na školách vidieť už v septembri a dovtedy by sa mali vyškoliť učitelia, ktorí novú techniku budú používať, informuje portál tvnoviny.sk.
Školy si nakúpia učebnice samé podľa seba

Na tlačovku prišiel minister Gröhling so slovami ako sú digitalizácia, debyrokratizácia, inklúzia, či optimalizácia, ktoré napovedajú, že školstvo čaká nová doba. Pripravované nové opatrenia by mali celý systém fungovania škôl zjednodušiť, navyše šéf rezortu školstva chce mať aj otvorený trh s učebnicami, pretože zatiaľ bola táto možnosť len na učebnice pre prvý stupeň. Ide o to, aby si školy mohli nakúpiť všetky učebnice podľa vlastného výberu a také, ktoré im vyhovujú.

Pomôcť by sa malo i žiakom s mentálnym znevýhodnením k tomu, aby mohli študovať aj na vybraných odboroch stredných škôl. V ministrovom pláne je aj zjednotenie financovania škôl, aby všetky spadali pod tento rezort, lebo niektoré školy dnes spravuje ministerstvo vnútra. Témou boli aj odmeny pre učiteľov za nadprácu, ktorú mali počas pandémie hlavne s online vyučovaním.

Gröhling informuje mimoriadne zmätočne, všetci už strácajú nervy. Minister ani len nereaguje
Chaotická a zmätočná komunikácia je príznačná pre celý vládny kabinet Igora Matoviča. Najnovšie sa o rozvírenie hladiny vôd postaral minister školstva Branislav Gröhling, ktorý vydáva definitívne rozhodnutia, ktoré o pár hodín mení. Riaditeľky sú... Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Petra Demková

Digitalizácia vyjde na viac ako sto miliónov

Podľa Gröhlinga sa každému učiteľovi ujde okolo 100 eur a odmeny by im mali prísť k najbližšej výplate. Veľkou zmenou, ktorá čaká aj tie najmenšie školy, je digitalizácia, takže moderné počítače s novými technológiami by mali prísť aj do každej obecnej školy. Našťastie, istá forma digitálnych technológií už na väčšine škôl funguje, pretože zavedená je elektronická triedna kniha a vymizli aj papierové žiacke knižky.

Minister tvrdí, že celá digitalizácia bude stáť viac ako 100 miliónov eur. Prvých 6 miliónov už ministerstvo školám poslalo, ďalšie peniaze začne rezort postupne uvoľňovať od januára. Gröhlingovou víziou je, aby v roku 2022 prebiehali všetky maturity, ale napríklad aj testovanie deviatakov, už iba elektronicky, uvádza v závere portál tvnoviny.sk.

Gröhling verí, že za dva roky budú všetky druhy overovania vedomostí online
Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) verí, že za dva roky sa všetky druhy overovania vedomostí žiakov uskutočnia online formou. Ide napríklad o testovania piatakov, deviatakov či maturitné skúšky. Uviedol to v rozhovore pre TASR pred... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR