Plán očkovania v ČR: Najskôr rizikové skupiny a zdravotníci, deti až v lete
15 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

V súvislosti s postupom vývoja vakcín proti koronavírusu pripravuje väčšina krajín plány očkovania obyvateľstva. V Česku bola rámcová očkovacia stratégia predstavená v septembri a má byť ďalej aktualizovaná podľa situácie, informuje portál Národní Noviny.


V prvej etape rizikové skupiny a zdravotníci

Podľa dokumentu by očkovanie malo byť primárne vykonávať v ordináciách praktických lekárov a vo vakcinačných centrách nemocníc.

"V prvej etape očkovania tí najzraniteľnejší, teda chronicky chorí pacienti a osoby vo veku 65 rokov a starší, zdravotnícki pracovníci a pracovníci orgánov ochrany verejného zdravia vykonávajúci epidemiologicky závažné činnosti a ďalej tiež pracovníci a klienti v sociálnych službách. V prvej vlne sa jedná približne o 3,5 milióna osôb . V prípade dostatočných dodávok vakcín môže byť viac etáp očkovania spojených do jedného obdobia," uviedol predseda Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Chlíbek.

Ruská vakcína Sputnik V je účinná na 92%. Je to viac, ako si udáva Pfizer
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Konkrétny časový plán zatiaľ nie je upresnený

V druhej etape bude očkovanie pripravené pre všeobecných lekárov, praktických lekárov pre deti a dorast, zubných lekárov, farmaceutov a pracovníkov kritickej infraštruktúry - integrovaných záchranný systém. Ďalej sú to pracovníci energetiky, vláda či krízové štáby.

V ďalšej etape bude následne prebiehať očkovanie pre záujemcov z radov širokej verejnosti, ktorí na rozdiel od predošlých skupín nebudú mať očkovaciu látku a aplikáciu hradenú štátom. Český plán je pre túto chvíľu skôr všeobecný a detailnejšie kontúry či presné časové rozmedzia, kedy ktoré skupiny majú ísť na očkovanie, zatiaľ dokument neobsahuje.

EÚ potrebuje prísnejšie opatrenia na hraniciach a rýchlejšie akcie proti teroristickému obsahu na internete, tvrdia ministri
Po sérii teroristických útokov v Európe je potrebné zaviesť prísnejšie opatrenia na hraniciach a treba zaujať dôraznejší prístup k teroristickému obsahu na internete, uviedli ministri EÚ, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Marek Molnár