Matovičove zmeny vo vyhláseniach už spôsobujú chaos. Visolajský mu to povedal jasne
15 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Igor Matovič pripomína v poslednom kráľa z rozprávky Pyšná princezná. Aj v jeho prípade sa dá povedať, že „odvolávam, čo som odvolal a sľubujem, čo som sľúbil!“ Ale, s iným chaosom aký bol v rozprávke – väčším.


Premiér totiž ešte v utorok popoludní hovoril o tom, že krajina má na výber len dve možnosti - komunitné testovanie alebo tvrdý lockdown, lenže po tom, čo sa proti testovaniu v baroch či v kostoloch ozvala cirkev aj niektoré prevádzky či minister hospodárstva Sulík, Matovič zrazu čiastočne ustupuje, píše portál cas.sk.



Pre biskupov je testovanie v kostoloch veľmi náročné

LUX TV


Pandemická komisia mu schválila otvorenie 50 % divadiel, kín aj kostolov a k tomu pridáva možnosť trénovať športovcom v bazénoch či vo fitnescentrách, ale len pre šesť ľudí. Matovič dlho opakuje, že zjemňovať opatrenia môžu, až keď klesne kĺzavý medián pod 500 nových prípadov, teraz je na čísle 2 024.  Premiér však pred pár dňami prišiel s nápadom komunitného testovania, čiže právomoc štátu testovať obyvateľov chcel prehodiť na jednotlivé prevádzky, kostoly či školy, a až potom ich otvoriť. Jeho koaličný kolega Sulík to označil za hlúposť a vo štvrtok sa ozvali aj zástupcovia cirkví. „Biskupi sa oboznámili s podrobným manuálom na komunitné testovanie a skonštatovali, že jeho praktická uskutočniteľnosť je veľmi náročná, najmä ak by mala byť ponechaná len na cirkev samotnú,“ uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Premiér napokon ustúpil, ale všetku vinu zvaľuje práve na Sulíka, ktorý podľa neho komunitné testovanie úplne potopil. „To znamená, že Richard spod slnečníka odsabotoval plán na celoplošné komunitné pretestovanie a následné celoplošné otvorenie všetkých dotknutých prevádzok. Ako ja presvedčím o komunitnom testovaní ľudí, keď kľúčový koaličný partner povie, že to je hlúposť? Nemôžem cikať proti vetru,“ povedal namrzený Matovič. Pandemická komisia napriek tomu schválila návrh, aby sa od pondelka otvorili divadlá, kiná a kostoly s maximálnou kapacitou 50 %.

Niektorí cirkevní hodnostári šíria rôzne konšpiračné teórie
Niektorí kňazi varujú v súvislosti s pandémiou koronavírusu pred „vytvorením svetovej vlády, ktorá je mimo kontroly“. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová

Partneri by nemali nepredvídateľne meniť stanoviská

Richard Sulík / Facebook (self)


Začať fungovať majú aj plavárne a fitnes prevádzky, ale len pre maximálne šesť ľudí. Spustí sa tiež Slovenská hokejová liga a 1. futbalová liga, no bez divákov. A reakcia Sulíka? „Oplatilo sa! Ak je výsledok takýto, nechám na sebe aj drevo rúbať. Ešte reštaurácie a som spoko.“ Neskôr predseda SaS a minister hospodárstva v jednej osobe dodal, že sa s ľútosťou pozerajú „na konanie predsedu vlády, ktorý svoju osobnú zášť povýšil nad zdravý rozum“. „Neviem, či ešte existuje iný svet, v ktorom si premiér vybíja osobné nenávisti ku koaličným partnerom tým, že nechá pol milióna detí doma zo školy,“ dodal Sulík.

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Veronika Remišová (Za ľudí). FOTO TASR - Martin Baumann


K predsedovi SaS sa ku kritike Matoviča pridala aj šéfka Za ľudí Veronika Remišová: „Radi by sme pracovali s partnermi, ktorí sa držia toho, čo povedali pred týždňom alebo aspoň včera, a nie nepredvídateľne menia názory, ktoré nemajú prediskutované.“ Kľúčovými kritériami na uvoľňovanie reštrikcií je po novom priemerný počet nových prípadov pod 750 a celoslovenská obsadenosť lôžok pozitívnych na COVID-19 je pod 2 000. Minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že naša krivka v nemocniciach stúpa len mierne a mala by sa dostať na vrchol o krátky čas. Podarilo zlomiť aj krivku nových pozitívnych prípadov, ktoré tiež  pozvoľna klesajú.

S ľútosťou sa pozeráme na konanie predsedu vlády, hovorí Sulík
Strana SaS sa s ľútosťou pozerá na konanie predsedu vlády. "Svoju osobnú zášť povýšil nad zdravý rozum," povedal predseda SaS Richard Sulík v reakcii na piatkové vyjadrenia premiéra Igora Matoviča (OĽANO). SaS poukazuje na to, že na rozdiel od... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Zelenú dostali kostoly, divadlá, kiná aj plavárne

Od pondelka sa síce môžu opäť otvoriť kiná, divadlá a kostoly opäť otvoriť, no využívať môžu len 50 % svojej kapacity. Plavárne a posilňovne môžu otvoriť pre maximálne 6 ľudí, respektíve na jednu osobu musí byť 15 štvorcových metrov. Spúšťa sa aj Slovenská hokejová liga a 1. futbalová liga. Musia sa však hrať bez divákov.

„Jeden človek na 15 metrov štvorcových by mohol vyhovovať veľkým fitnes centrám, to maximálne množstvo 6 ľudí by zase mohlo vyhovovať maličkým fitnes centrám. Technicky by to mohlo byť celkom dobré riešenie, ale len za predpokladu, že by tam neprichádzali ďalšie obmedzenia. Ale je to len o tom, že nás to posunie do segmentu prevádzok, ktoré budú strácať 50 - 60 % zisku pri takomto členení, ale je to pozitívum v tom, že aspoň by sa začali tržby,“ myslí si Pavel Kiseľ z Únie fitnes centier.

Komunitné testovanie? „Tak TOTO teda NIE, pán premiér!“ odkazujú dotknuté subjekty
Premiér Igor Matovič v snahe zastaviť šírenie koronavírusu už vymýšľa kade čo, no takmer všade sa to stretáva s nevôľou. Dokumentuje je to aj jeho posledný nápad s komunitným testovaním. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Gröhling: Chaos v školstve sa už musí skončiť!

Minister školstva Branislav Gröhling sa za nenasadené rúško ospravedlnil. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Od pondelka sa môžu opäť otvoriť celé základné a stredné školy, vyučovanie ale bude môcť prebiehať na druhom stupni ZŠ a v SŠ iba v 6-členných skupinkách, čo znamená 1 učiteľ a maximálne 5 žiakov. Prednosť majú deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, ak nemajú podmienky na prístup k dištančnému vzdelávaniu. Ide ale o dobrovoľné otvorenie pre školy. „Pre školy, ktoré sa pre to rozhodnú, máme vyčlenených 300-tisíc eur, aby sme im vykryli náklady na personál,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling s tým, že majú podpísané memorandum s pedagogickými fakultami, ktoré môžu školám poskytnúť študentov na doučovanie.

Na internetovej stránke ucimenadialku.sk môžu školy vyplniť formulár a tiež požiadať o posilnenie personálnych kapacít. Minister Gröhling požaduje, aby sa vrátili k semaforom, ktoré určujú zatvorenie škôl podľa počtu nakazených v nich. „Chcel by som poprosiť, aby chaos, ktorý je v školstve na základe rozhodnutí, že v pondelok je to tak, v utorok inak a v stredu sa vrátime k pondelňajšiemu rozhodnutiu, sa musí reálne skončiť, lebo takto nevieme v školstve fungovať,“ povedal. Igor Matovič to ale odmieta a hovorí, že školy sú v balíku s reštauráciami.

Gröhling informuje mimoriadne zmätočne, všetci už strácajú nervy. Minister ani len nereaguje
Chaotická a zmätočná komunikácia je príznačná pre celý vládny kabinet Igora Matoviča. Najnovšie sa o rozvírenie hladiny vôd postaral minister školstva Branislav Gröhling, ktorý vydáva definitívne rozhodnutia, ktoré o pár hodín mení. Riaditeľky sú... Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Petra Demková

Pre gastro je kľúčové byť v decembri otvorení

Na snímke predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský / TASR - Martin Baumann


Gastropriemysel zatiaľ zostáva bez zmeny, prevádzky ale môžu fungovať len na vonkajších terasách a na donášku. Matovič z toho viní Sulíkov odmietavý postoj ku komunitnému testovaniu. „Dúfam, že sa reštaurácie do návrhu na otvorenie tiež čo najskôr dostanú. Doteraz nám nikto ani oficiálne nepovedal, že už teda nebudeme rokovať o komunitnom testovaní, takže to preverujeme, či ešte bude, alebo nebude. Pre nás je kľúčové, aby sme v decembri otvorili, keď nie, je tu armáda nezamestnaných a polovička firiem skrachuje,“ skonštatoval Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. O dôležitosti vydržať ešte do budúceho týždňa v tom obmedzení mobility však hovorí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý má na zmeny premiéra jasný názor. „Dnes nevieme posúdiť na základe dát, ako na tom naozaj na Slovensku sme. Tie čísla by sa mohli ukázať až budúci týždeň, a podľa toho by sa malo lokálne rozhodnúť, ktoré mestá a obce môžeme uvoľňovať, či ešte viac sprísniťV momentálnej situácii to nepokladám za dobré riešenie a na to sme upozornili aj na Ústrednom krízovom štábe. Po antigénovom testovaní máme veľmi rozkývané údaje z PCR výsledkov a nedá sa poriadne zhodnotiť, v akej situácii vlastne sme,“ dodáva podľa portálu cas.sk Vislolajský.

Slovenskí vedci nabádajú: „Ešte vydržme, stále sme v koronovej kríze!“
Pandémia COVID-19 šarapatí na Slovensku už od marca tohto roka. Do boja s ňou sa zapájajú aj naši vedci a lekári, ktorí majú pre ľudí dobré rady ako s ňou bojovať. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.