Budúci 11. september bude takmer určite vo vesmíre (Gordon G. Chang)
15 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Gordona G. Changa (Gatestone Institute)


Čína bude od budúceho marca vypúšťať satelity takmer každý druhý týždeň. Budúci rok frenetického harmonogramu štartov bude v jednom prípade odstup iba päť dní.


V tomto roku, do konca septembra, Čína vypustila 29 satelitov, viac ako ktorýkoľvek iný národ. USA boli tesne druhé s 27. Cieľom Pekingu je rozšíriť svoje vedenie. Väčšina pozorovateľov sa obáva, že čínsky režim je odhodlaný dostať sa na Mesiac skôr, ako sa tam americkí astronauti vrátia. Ďalším nepríjemným vývojom je však to, že Čína bude rýchlo vypĺňať obežné dráhy satelitmi.

Stručne povedané, narastajú obavy, že nová administratíva s najlepšími úmyslami, ale s úplným nedostatkom zdravého rozumu, prenechá  vedúcu pozícii vo vesmírnom priestore Číňanom. Pozorovatelia sa domnievajú, že vesmírna politika USA sa v budúcnosti nebude veľmi líšiť od súčasnej. Nová administratíva by však mohla mať zásadné rozdiely v dôraze, čo bude mať ďalekosiahle následky.

Vezmime si decembrové založenie vesmírnych síl, šiestej vetvy americkej armády. Nikto si nemyslí, že niekto zvráti tento oneskorený a veľmi potrebný krok. Napriek tomu sa americkí vesmírni bojovníci stále obávajú. Brandon Weichert z denníka The Weichert Report v rozhovore pre Gatestone uviedol, že by mohlo dôjsť k presunu „na osadenie vesmírnych síl ľuďmi, ktorí sú nepriazniví pre jej misiu“.

Ruská tajomná neviditeľná stíhačka PAK-DP. Zmení toto lietadlo pomer síl ?
Stíhačka dosahujúca Mach 5? Aj keď to znie skvele, môže sa stať, že lietadlo nikdy neopustí rysovací stôl Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Mário Martinka


Poslaním vesmírnych síl je viesť vojny vo vesmíre, sú však všetci Američania plne odhodlaní? Niektorí sa domnievajú, že americký vesmírny program by mal klásť dôraz na výskum zmeny podnebia. Ak nedôjde k celkovému zvýšeniu výdavkov na vesmír, bude menej peňazí, okrem iného, na obranu amerických aktív vo vesmíre.

Existuje veľa amerických aktív, ktoré treba brániť. Podľa satelitnej databázy Únie zainteresovaných vedcov USA od 1. augusta vlastnili alebo prevádzkovali 1 425 z 2 787 satelitov na obežnej dráhe. Tento veľký náskok - v poslednom desaťročí bol ešte väčší - presvedčil Obamovu administratívu, že nie je múdre „militarizovať“ vesmír, pretože USA by mohli stratiť oveľa viac, ak by to spustilo preteky v zbrojení na nebi.

Pohľad prezidenta Obamu znie inteligentne, bol však hlboko mylný, pretože okrem iného nezohľadnil skutočnosť, že Peking už na vysokej úrovni zbrojil. „Čína tvrdo pracuje na militarizácii vesmíru od vydania svojho programu „863“ z roku 1986,“ uviedol pre Gatestone Rick Fisher z Medzinárodného hodnotiaceho a strategického centra so sídlom vo Virgínii. Na program 863 nadviazal „Projekt 921“ z roku 1992, ktorý uskutočnilo oddelenie všeobecného vyzbrojovania Ústrednej vojenskej komisie. Po rozsiahlej reorganizácii čínskej armády v roku 2015 skončila kontrola vesmíru v Oddelení vývoja výzbroje.

Čínska spoločnosť Xiaomi predbehla Apple ako tretieho najväčšieho výrobcu inteligentných telefónov
Keď sa trh so smartfónmi začal zotavovať z krízy Covid-19, čínsky výrobca Xiaomi sa zapísal do histórie tým, že porazil ikonický iPhone od spoločnosti Apple, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


„Vesmír vtedy nebol a ani teraz nie je svätyňou bez zbraní, ako napríklad Antarktída,“ uviedol Weichert, tiež autor práve vydaného programu Winning Space: How America Remains a Superpower. V dôsledku chybného Obamovho rozhodnutia USA zaostávali pri vývoji zbraní určených na likvidáciu satelitov iných národov aj pri navrhovaní metód ich ochrany. „Aj keď Obama vo vesmíre zviazal Amerike ruky za chrbtom, Rusi a neskôr Číňania rozvíjali silné protipriestorové kapacity,“ dodal Weichert.

Amerika je preto v mnohých ohľadoch za Ruskom a Čínou v schopnosti bojovať „na veľké vzdialenosti obrovskou rýchlosťou“, ako uviedol v septembri generál vesmírnych síl John Raymond. Okrem toho existujú ďalšie politické návrhy, ktoré by znížili schopnosť Ameriky brániť sa. Napríklad Obamova administratíva ohlásila v júni 2010 novú politiku, v ktorej sa uvádza, že USA „zvážia návrhy a koncepcie opatrení na kontrolu zbraní, ak budú spravodlivé, účinne overiteľné a zvýšia národnú bezpečnosť USA a ich spojencov“. Bohužiaľ je veľa ľudí, ktorí stále veria, že Amerika môže mať s Čínou dohodu.

Akákoľvek takáto dohoda by však bola nepraktická. Vo vesmíre má takmer všetko dvojaký účel. Fisher napríklad uvádza, že Čína zavedie laser na svoju nadchádzajúcu vesmírnu stanicu s cieľom ohláseného odstránenia vesmírneho odpadu. Takýto laser je samozrejme schopný aj likvidovať americké satelity.

Čína prebrala Indii po krvavom lete v Himalájach až 300 štvorcových kilometrov
Uprostred toho, ako sa jednotky v Himalájach ukrývajú pred brutálnou zimou, Čína sa presunula hlbšie do územia, ktoré patrilo Indii, informuje portál South China Morning Post. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ďalšími položkami s dvojakým použitím sú ruský koorbitál „Space Stalkers“. V čase mieru ich možno použiť na opravu satelitov. Počas vojny Weichert hovorí: „môžu fyzicky vytlačiť americké satelity zo svojich obežných dráh“. To by spôsobilo, že americké sily a Amerika samotná budú „hluché, nemé a slepé na zemi, na mori, vo vzduchu aj v kyberpriestore“. Rusko ani Čína v žiadnom prípade nedodržiavajú dohody, najmä zmluvy o kontrole zbraní.

Pre Američanov je potrebné zvážiť ďalší znepokojivý politický prístup. Obamova administratíva sa v máji 2011 usilovala získať Čínu ako partnera pri výskume Marsu. Weichert hlási, že samotný viceprezident Biden navrhol spoločné misie Národného vesmírneho úradu NASA a Číny na obežnej dráhe. „Samozrejme,“ povedal Weichert, „že by to bol jednoducho najväčší prenos technológií zo Spojených štátov do Číny.“

Neexistuje čisto „civilná“ spolupráca s Čínou, ktorá má politiku civilno-vojenskej fúzie. Celý technický výskum sa v súlade s touto politikou zavádza do čínskej armády. O čo teda ide? Budúci 11. september sa takmer určite vyskytne vo vesmíre.

Gordon G. Chang je autorom časopisu The Coming Collapse of China, členom Gatestone Institute a členom jeho poradného výboru.

Vedci objavili aktivitu na vzácnom vesmírnom objekte známom ako Kentaur
02 | 11 | 2020 | Diana Zaťková