17.november: opozícia, ale aj Ultras sa chystajú do ulíc, polícia hlási: Pripravení! Žeby opäť MELA?
15 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V utorok 17. novembra sa opäť chystajú pred Úradom vlády SR, no nielen tam, protesty proti vláde Igora Matoviča. Tie pred mesiacom skončili tvrdým zásahom polície, ako dopadnú tieto?


Hoci platí zákaz zhromažďovania, mohutné protesty sa chystajú na výročie Nežnej revolúcie. Igor Matovič a jeho OĽaNO tvrdia, že sa November 89 mafia, fašisti a Ultras chystajú zneužiť, píše portál dnes24.sk.
Polícia je pripravená aj na provokácie

Utorkové demonštrácie zvolávajú kotlebovci, slovanistickí Ultras, národniari z SNS, ale aj Smer-SD, pričom Hlas-SD tvrdí, že stačí aj zapáliť „protestnú“ sviečku. Mnohí isto nezabudli na októbrovú akciu plnú radikálov, ktorí hádzali na policajtov dlažobné kocky, za čo si vyslúžili zásah vodným delom. Minister vnútra Roman Mikulec tvrdí, že jeho muži sú na podobné provokácie pripravení aj teraz.

Na protesty sa chystajú najmä ľudia, ktorí sú nespokojní s Matovičovou vládou a chcú dať tiež najavo nevôľu s protipandemickými opatreniami. Celá akcia má ale aj silný politický rozmer, pretože na nepovolené protesty verbujú kotlebovci, SNS aj Smer. „Mafia, fašisti a Ultras sa (konečne) spojili a chystajú sa zneužiť 17. november. V takejto vyberanej spoločnosti vraj nemôže chýbať ani Andrej Danko,“ napísalo vládne hnutie OĽaNO na Facebook.

Občania vyzývajú na odpor voči Matovičovej vláde. Naozaj čakajú Slovensko otvorené protesty?
Valí sa to zo všetkých strán. Vyhlásenia, otvorené listy, plamenné výzvy, vrátené vyznamenania… Občania majú plné zuby korony, to sa dá pochopiť. Lenže rovnako majú aj plné zuby Matoviča a jeho spôsobu vládnutia. A to sa dá tiež... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová

Smeráci pôjdu k soche Dubčeka

OĽaNO dodáva, že to nie je nič prekvapujúce, pretože vo väzbe už sedí celé bývalé vedenie polície, špeciálny prokurátor, bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská a desiatky sudcov. „Vedia, v akej situácii sa nachádzajú mafiáni aj ich komplici v parlamente. Vedia, že čas sa kráti. Vedia, že zákon (už) platí pre každého,“ píše vládne hnutie Igora Matoviča.

Opozičný Smer-SD organizuje na 17. novembra pred plánovanými protestmi vlastnú akciu pri soche Alexandra Dubčeka v Bratislave. Cez sociálne siete prihovára verejnosti a ľuďom odporúča pridať sa k protestom. Informoval o tom hovorca strany Ján Mažgút. Predstavitelia Smer-SD sa tiež zúčastnia na proteste proti vláde. „Pôjdeme k jednej zo sôch Alexandra Dubčeka. Tam sa cez sociálne siete prihovoríme slovenskej verejnosti, tam povieme svoje názory, a potom odporučíme tým, ktorí tam budú, aby sa ako radoví účastníci protestov pridali k tým protestom, ktoré budú organizované na iných miestach,“ prezradil šéf Smeru-SD Robert Fico.

Slovensko na pokraji masových protestov. Už 17. novembra sa Matovič dozvie pravdu
V utorok 17. novembra sa má v Bratislave konať ďalší protest proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom. Podľa organizátorov, ktorí o tom informujú na sociálnej sieti, sa má začať o 15:00 na bratislavskej Hlavnej stanici Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Smer: Podujatia musia byť demokratické a pokojné

Smeráci sa zároveň plánujú v utorok zúčastniť na pokojnom proteste proti vláde Igora Matoviča, pretože vláda sa podľa strany začala vyhrážať, že pokiaľ pôjdu ľudia do ulíc, zakročí proti nim polícia. „Nemôžeme zmeniť názor. Smer–SD nebude nikdy odhovárať našich sympatizantov od toho, aby sa 17. novembra zúčastnili na protestoch, na ktorých budú vyjadrovať svoj názor na vládu Igora Matoviča,“ skonštatoval Robert Fico a zároveň vyzval občanov na účasť na miestach určených počas tohto dňa na stretnutie a na vyslovenie názoru, ako si predstavujú budúcnosť Slovenska.

Predseda Smeru-SD vyzval tiež na opatrnosť pri priebehu týchto podujatí. „Podujatia musia byť demokratické a pokojné. Nemusia byť tiché, ľudia môžu vyjadriť svoj názor hocakým spôsobom, len to nesmie mať násilnú formu,“ doplnil šéf strany. Smer-SD tvrdí, že ide o „občiansky protest,“ ktorého cieľom je vyjadriť nesúhlas s vládou Igora Matovičova. Povzbudzujú ľudí, aby tak prišli urobiť pokojne a demokraticky a nedali polícii zámienku na ďalší zásah ako v októbri.

SNS sa pripravuje na protesty vo veľkom štýle. Budú rozdávať žlté vesty
Predseda SNS Andrej Danko dnes na svojom Facebookovom profile zverejnil aktivitu Slovenskej národnej strany, ktorá sa chce zapojiť priamo do protestov proti opatreniam vlády Igora Matoviča. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová

Použijú policajti na akcii opäť aj vodné delo?

Naopak, minister vnútra Roman Mikulec už v stredu po rokovaní vlády uviedol, že policajti sú takticky pripravení na protesty organizované 17. novembra a vyzval vyzval ľudí, ktorí chcú prísť na bratislavské námestia, aby mali rozum a ešte viac nezhoršovali epidemiologickú situáciu. Policajti teda budú zrejme postupovať rovnako ako v októbri, teda situáciu budú sledovať a zasiahnu silou až vtedy, keď sa začnú násilnosti. Vzhľadom na opätovnú silnú účasť futbalových chuligánov a kotlebovských extrémistov je veľmi pravdepodobné, že vzduchom budú aj tentokrát lietať kamene a delobuchy.

Roman Mikulec zároveň zdôraznil, že sa stále nachádzame v núdzovom stave a platí zákaz zhromažďovania, preto všetkým protestujúcim hrozia vysoké sankcie. Aktuálne platí, že za porušenie protipandemických opatrení môže človek dostať pokutu až do výšky 1 659 eur a v blokovom konaní na mieste až 1000 eur. Je ale ťažko predstaviteľné, že by policajti na jednom mieste rozdávali pokuty stovkám či tisíckam ľudí, a preto je znovu najpravdepodobnejší zásah vodným delom, píše v závere portál dnes24.sk.

Protesty Kotlebu, Fica a chuligánov môže polícia hneď rozohnať, tvrdí expert na ústavné právo
Kto prežil dni pred a po 17. novembri 1989 vie, aké to vtedy bolo. Zdá sa, že tie časy sa vracajú, pretože na tento deň, ale ostatne aj predtým, ba možno aj potom, sa chystajú protivládne protesty. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.