Zákonodarcovia varujú pred „väčším dohľadom nad obyvateľstvom“, pričom vlády EÚ sa snažia po islamistických útokoch získať prístup k šifrovaným správam
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Niektorí európski zákonodarcovia v pondelok kritizovali návrh EÚ, ktorý požaduje, aby poskytovatelia komunikačných služieb poskytli orgánom prístup k šifrovaným správam, informuje portál RT.


Návrh rozoslalo 6. novembra Nemecko, ktoré v súčasnosti zastupuje predsedníctvo v bloku. Návrh uznesenia Rady o šifrovaní sa usiluje o „lepšiu rovnováhu“ medzi súkromím a bojom proti kriminalite, pričom sa v ňom uvádza, že „príslušné orgány musia mať širší prístup k údajom“.

Monitorovanie rozhovorov sa podľa dokumentu mohlo uskutočňovať iba „pri úplnom rešpektovaní základných práv a režimu ochrany údajov“.

Politička zo strany nemeckej ľavice Anke Domscheit-Bergová však uviedla, že európske vlády sa snažia využiť „obavu vyvolanú nedávnymi extrémistickými útokmi, ako sú napríklad útoky vo Francúzsku a Rakúsku, ako zámienku pre väčšie opatrenia, ktoré sa týkajú zväčšeného dohľadu nad obyvateľstvom.“

Šéf viedenskej protiteroristickej agentúry končí. "Zapatrošil" kľúčové informácie zo Slovenska
Rakúska polícia v pondelok vykonala raziu na viac ako 60 adresách údajne spojených s radikálnymi islamistami, pričom boli vypočutí 30 podozriví, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


"Poskytnutie prístupu orgánom k ​​šifrovanej komunikácii by predstavovalo bezpečnostné riziko pre všetkých používateľov," zdôraznila.

Podľa Patricka Breyera, europoslanca nemeckej Pirátskej strany, by odpočúvanie šifrovanej komunikácie „bolo úplným koncom bezpečného šifrovania“ a „otvorilo by to zadné vrátka aj hackerom a zahraničným spravodajským službám“.

Návrh prichádza uprostred rozsiahlejšej intervencie proti extrémizmu v niektorých častiach Európy po nedávnych teroristických útokoch vo Francúzsku a Rakúsku. "Musíme chrániť ľudí v Európe pred islamizmom," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré sa prednieslo na piatkovom stretnutí ministrov vnútra EÚ.

Voľby USA: Medzinárodní pozorovatelia nezaznamenali volebné podvody
V amerických prezidentských voľbách neprišlo podľa medzinárodných pozorovateľov k volebným podvodom. Vyplýva to zo správy pozorovateľskej misie Organizácie amerických štátov (OAŠ), o ktorej v utorok informovala agentúra AP. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | tasr